Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Benedikts XVI: Vatikāna II koncils bija gan jēgpilns, gan nepieciešams
25.10.2022 pl. 13:50
Baznīcai nesen atzīmējot Vatikāna II koncila 60. gadadienu, emeritētais pāvests Benedikts XVI sacīja, ka Vatikāna II koncils ir bijis ne tikai "jēgpilns", bet arī "nepieciešams".

Emeritētais pāvests tādu uzskatu pauda vēstulē, kuru viņš nosūtīja tēvam Deivam Pivonkam, Franciskāņu universitātes prezidentam Stjubenvilā, Ohaio štatā, kur no 20. līdz 21. oktobrim notika 10. starptautiskais simpozijs par tēmu "Jozefa Racingera eklezioloģija".

Pasākumu ASV universitātē sponsorēja Jozefa Racingera - Benedikta XVI Vatikāna fonds. Pasākumā vēstuli nolasīja Racingera fonda prezidents pr. Federiko Lombardi.

"Jauns koncils izrādījās nepieciešamība"

Vēstulē Benedikts XVI sacīja, ka "man ir liels pagodinājums un prieks, ka Amerikas Savienotajās Valstīs, Stjubenvilas Franciskāņu universitātē, starptautiskais simpozijs nodarbojas ar manu eklezioloģiju, tādējādi ieliekot manu domāšanu un pūles tajā varenajā straumē, pa kuru tās ir virzījušās”.

"Kad 1946. gada janvārī sāku studēt teoloģiju," viņš teica, "neviens nedomāja par Ekumenisko koncilu. Kad pāvests Jānis XXIII to visiem par pārsteigumu izziņoja, radās daudz šaubu, vai tam būs jēga, vai tas vispār būtu iespējams, un kā sakārtot atziņas un jautājumus samiernieciskā paziņojuma kopumā un tādējādi dot Baznīcai virzienu tās tālākajam ceļam”.

“Patiesībā jaunais koncils izrādījās ne tikai jēgpilns, bet arī nepieciešams.”

 „Pirmo reizi,” Benedikts turpināja, "jautājums par reliģiju teoloģiju bija parādījies savā radikālumā".

Tas pats attiecas uz attiecībām starp ticību un saprāta pasauli, apliecināja emeritētais pāvests.

"Abas tēmas iepriekš nebija risinātas šādā veidā," atzina Benedikts.

Darbs pie pareizas izpratnes par Baznīcu

"Tas izskaidro, kāpēc Vatikāna II koncils sākumā draudēja vairāk satraukt un satricināt Baznīcu, nevis dot tai jaunu skaidrību par tās misiju."

Emeritētais pāvests izteica patiesu cerību, ka Starptautiskais simpozijs "būs noderīgs cīņā par pareizu Baznīcas un pasaules izpratni mūsdienās".

Foto: pāvests Francisks ar pāvestu Benediktu, kad jaunie kardināli apmeklēja emeritēto pāvestu pēc 2022. gada augusta konsistorija (Vatican Media)

Vaticannews.va/en