Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Kopējais abortu skaits ASV samazinājies par 6% pēc atceltā sprieduma lietā Roe v. Wade
02.11.2022 pl. 20:13
Vairāk nekā 10 000 nedzimušu mazuļu šodien ir dzīvi, jo Augstākā tiesa nolēma atcelt spriedumu lietā Roe v. Wade (Rou pret Veidu), liecina abortu atbalstītāju grupas jaunākais ziņojums.

Ģimenes plānošanas biedrības #WeCount iniciatīva 30. novembrī paziņoja, ka jūlijā bija par 5270 abortu mazāk, bet augustā – jau par 5400 mazāk, pēc tiesas 24. jūnija sprieduma lietā Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, kas secīgi atcēla spriedumu lietā Roe v. Wade un ļāva atsevišķiem štatiem lemt par abortu politiku.

Kā  „The New York Times” norādīja rakstā par #WeCount pētījumu, štatos, kur spēkā ir abortu aizliegums, abortu skaits samazinājās gandrīz līdz nullei, taču to skaits palielinājās daudzos štatos, kur aborti joprojām ir likumīgi. Augustā veikti mazāk par 10 abortiem katrā no šiem štatiem: Alabama, Arkanzasa, Kentuki, Luiziāna, Misisipi, Misūri, Ziemeļdakota, Oklahoma, Dienviddakota un Viskonsīna. #WeCount arī identificēja dažus no štatiem ar vislielāko abortu skaita pieaugumu, un tie ir Ziemeļkarolīna (37 %), Kanzasa (36 %), Kolorādo (33 %) un Ilinoisa (28 %).

Divu mēnešu laikā pēc sprieduma Dobss lietā, abortu izdarījušo sieviešu skaits samazinājās par 10 670 jeb 6 %, informēja grupa. Ja šie rādītāji turpinās būt šādi, tad viena gada laikā vien no abortiem varētu izglābt vairāk nekā 60 000 dzīvību.

Dzīvību atbalstošās ​​pētnieciskās organizācijas atzinīgi novērtēja spriedumu.

"Projekta #WeCount rezultāti apstiprina, ka dzīvību atbalstoši likumi glābj dzīvības," pavēstīja „SBA Pro-Life America” pētniecības vienības Šarlotes Lozjē institūta prezidents Čaks Donovans. "Nekas nevar līdzināties jauna bērna piedzimšanai, un šie likumi ļaus notikt šim brīnumam tūkstošiem reižu."

Viņš uzsvēra, ka atsevišķi štati atbalsta dzīvību atbalstošas aktivitātes un programmas kā alternatīvu abortiem.

"Abortu industrijai ir tikai viens vēstījums sievietēm: jūs to nevarat izdarīt. Mēs tagad to aizstājam ar kaut ko labāku: jūs varat to izdarīt, un mēs būsim tur, lai jūs atbalstītu," viņš turpināja. "Jau tagad dzīvību atbalstošie štati ir pastiprinājuši atbalstu sievietēm un ģimenēm — Teksasā vien budžetā ir vairāk nekā 100 miljoni ASV dolāru, lai sniegtu sievietēm reālas  iespējas."

#WeCount aplūkoja un salīdzināja datus no 2022. gada aprīļa līdz augustam. Tika konstatēts, ka aptuvenais klīniku ārstu veikto abortu skaits ir samazinājies no 85 020 abortiem aprīlī līdz 79 620 abortiem augustā. Tā arī ziņoja, ka valsts abortu skaits samazinājās no 14 uz katrām 1000 sievietēm reproduktīvā vecumā aprīlī līdz 13 uz katrām 1000 sievietēm augustā.

Grupa atzīmēja, ka abortu skaits virtuālajās klīnikās (Virtuālā klīnika ir par aprūpi atbildīgā veselības aprūpes speciālista plānots kontakts ar pacientu klīniskās konsultācijas, konsultāciju un ārstēšanas plānošanas nolūkos) palielinājās no 2830 aprīlī līdz 3780 augustā. Šie skaitļi liecina par abortu skaita pieaugumu, ko veic tikai virtuālie pakalpojumi, par 33 %, norādīja grupa.

Kā minēts iepriekš, štatos, kur abortu veikšana ir ierobežota, abortu skaits ir ievērojami samazinājies. Grupa, salīdzinot aprīli un augustu, atzīmēja abortu skaita samazināšanos par 95 % štatos, kur aborti bija aizliegti vai stingri ierobežoti. Tajā konstatēts, ka abortu skaits štatos, kur abortu veikšana bija ierobežota, samazinājies par 32 %. Vienlaikus grupa reģistrēja abortu skaita pieaugumu par 11 % štatos, kur aborts joprojām bija likumīgs.

"Kopumā ikmēneša abortu skaits samazinājās no 2022. gada aprīļa līdz 2022. gada augustam, norādot, ka daudzi tūkstoši grūtnieču, kas dzīvo štatos, kur aborti ir aizliegti un ierobežoti, nevarēja ceļot, lai saņemtu abortu aprūpi," teikts grupas paziņojumā.

Pētījumā tika uzskaitīti vairāki ierobežojumi, tostarp nespēja uzskaitīt “pašpārvaldītus” abortus vai abortus, kas veikti ārpus oficiālās veselības aprūpes sistēmas.

Catholicnewsagency.com
Foto: Unsplash.com/Daniil Silantev