Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pieminot kristiešu vajāšanas, atzīmē #RedWednesday jeb Sarkano trešdienu
23.11.2022 pl. 18:33
Šī gada 23. novembrī baznīcas visā pasaulē tiek izgaismotas sarkanā gaismā, lai vairotu izpratni par kristiešu vajāšanām, kas mūsdienās notiek pasaulē.

#RedWednesday jeb "Sarkanā trešdiena" iniciatīvu organizē "Palīdzība Baznīcai, kas cieš" (Aid to the Church in Need (ACN)), kas nesen publicēja ziņojumu, kurā konstatēts, ka kristiešu vajāšanas ir pieaugušas par 75% no 24 pārbaudītajām valstīm.

2020.–2022. gada ziņojumā par kristiešiem, kas vajāti ticības dēļ, ir norādīti vairāki pasaules reģioni, kuros kristieši saskaras ar īpaši smagām vajāšanām. Piemēram, Tuvajos Austrumos pēdējos gados tādās valstīs kā Sīrija un Irāka ievērojama daļa kristiešu ir aizbēguši. Tikmēr daudzveidīgākās valstīs, piemēram, Ēģiptē un Pakistānā, ir ievērojami pieaudzis kristiešu meiteņu sistemātiskas nolaupīšanas un seksuālas vardarbības gadījumu skaits.

ACN ziņojumā ir norādīts, ka Ziemeļkoreja apkaro ticību, un Indijā pieaug vardarbība pret kristiešiem. Tomēr daži no visnopietnākajiem pārkāpumiem ir izdarīti Nigērijā, kur ACN izturēšanos pret kristiešiem dēvē par "genocīdu". ACN uzskaita vairāk nekā 7600 Nigērijas kristiešu slepkavības laikā no 2021. gada janvāra līdz 2022. gada jūnijam, tostarp uzbrukumu baznīcai Vasarsvētku svētdienā, kad tika nogalināti vairāk nekā 40 dievlūdzēji.

Ondo bīskaps Džūds Arogundade, kurš vada diecēzi, kurā notika šī zvērība, komentēja:

“Pasaule klusē, jo uzbrukumi baznīcām, to personālam un iestādēm ir kļuvuši par ikdienu. Cik līķu ir nepieciešams, lai pievērstu pasaules uzmanību?"

Cerība ir #RedWednesday iniciatīvas virzītājspēks, un ACN aicina visus kristiešus būt solidāriem ar mūsu brāļiem un māsām Kristū visā pasaulē. Viņi raksta:

“MĒS varam pārtraukt klusumu par reliģiskajām vajāšanām. MĒS varam būt viņu balss, MĒS varam izgaismot netaisnību, MĒS varam būt Kristus gaismas un mīlestības bāka caur savām ģimenēm, skolām, universitātēm, grupām un kopienām."

Sarkanā trešdiena

Kā vēsta Vatican News, #RedWednesday piedalīsies valstis no visas pasaules. Šovakar desmit Austrālijas baznīcas tiks izgaismotas sarkanā apgaismojumā, un Kanberas katedrālē notiks lūgšanu pasākums "Liecinieku nakts". Francijā zvani skanēs 100 baznīcās, un Parīzes Les Bernardins rīkos apaļā galda diskusiju par kristiešu vajāšanas tēmu, kam sekos lūgšanu vigīlija.

Paredzēts, ka ar lūgšanu dievkalpojumiem un vieslektoriem piedalīsies arī Vācija, Itālija un Brazīlija. Tomēr Apvienotajā Karalistē viņi ir ieviesuši jaunu pasākumu ar nosaukumu "A Taste of Home" (“Mājas garša”), kurā apmeklētājiem būs iespēja kopīgi ieturēt maltīti, ēdot ēdienus no valstīm, kurās kristieši saskaras ar vissmagākajām vajāšanām.

Noteikti būs daudz fotoattēlu no notikumiem, taču, kamēr tie nav publicēti, lūk daži attēli, kā iepriekš #RedWednesday notikumi izskatījās baznīcās visā pasaulē.


Sv.Stefana katedrāle Vīnē, Austrijā. Foto: © Aid to the Church in Need


Jāņa Kristītāja baznīca Vācijā


Sv.Elijas Maronītu baznīca Alepo, Sīrijā


Manilas katedrāle