Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Tomašs Haliks: "Pretim dziļākai reformai Baznīcā"
13.12.2022 pl. 15:17
Čehu priesteris un bijušais disidents Tomašs Haliks intervijā Vatikāna radio norādīja uz nepieciešamību reformēt Baznīcu, kā arī sinodalitātes lomu tajā, un izteica raizes par reliģijas nelietīgu izmantošanu politikā.

Priesteris Haliks Romu apmeklēja, lai parūpētos par savas jaunās grāmtas “Kristietības pēcpusdiena. Drosme veikt pārmaiņas” izdošanu itāļu valodā. Čehu intelektuālis, kurš 70. gados par priesteri tika iesvētīts pagrīdē, šodien ierindojas starp pazīstamākajiem teologiem Eiropā. Vatikāna Radio viņš sniedza interviju pēc uzstāšanās svētā Jāņa Pāvila II vārdā nosauktajā institūtā.

Tomašs Haliks sāka ar dažu minētās grāmatas tematu aplūkošanu. “Es izmantoju metaforu, kuru analītiskās psiholoģijas dibinātājs Kārlis Gustavs Jungs izmantoja indivīda dzīvei. Es šo metaforu piemēroju Baznīcas vēstures jomā,” paskaidroja viesis. Viņš atzīmēja, ka “rīts ir laikmets pirms modernisma”, “tas ir laiks, kurā celt Baznīcas institucionālās un doktrinālās struktūras. Tad seko pusdienlaika krīze, modernisma un sekularizācijas laiks. Domāju, ka šobrīd mēs atrodamies uz postmodernisma sliekšņa. Tas ir postsekulārais laikmets. Tā ir kristietības pēcpusdiena, brieduma laiks, lai ietu dziļāk.”

Priesteris izmantoja Evaņģēlija epizodi, kurā mācekļi cenšas nozvejot zivis: “Zvejnieki bija ļoti noguruši un teica Jēzum “Mēs visu nakti zvejojām un neko nenoķērām. Esam palikuši tukšā”. “Domāju, ka daudzus kristiešus šodien ir pārņēmušas līdzīgas izjūtas. Baznīcas ir pustukšas, semināri un klosteri arī,” atzīst priesteris Haliks. Taču, viņš atgādina, ko Jēzus sacīja zvejniekiem: “Pamēģiniet vēlreiz! Dodieties dziļāk!” Bijušais disidents uzskata, ka šāds izaicinājums tiek mests arī mums, proti, pamēģināt vēlreiz, neatkārtot vecās kļūdas, bet doties dziļāk.

“Būtiski šai reformas procesā ir apzināties iespējamos veidus, kādos reliģija var tikt izmantota nelietīgi” uzsver teologs. Viņš paskaidro,  ka daži populistiski noskaņoti un tuvredzīgi politiķi kristietību izmanto par ieroci, par kolektīvās identitātes zīmi. Citi, un ne tikai politiķi vien, katoļticību redz kā pretstatu modernismam, protestantismam un tā tālāk. Taču tas ir kļūdaini. Šāda aizvērta katoļticības sistēma šobrīd atmirst, jo tā nespēj komunicēt ar citām sabiedrības sistēmām. Priesteris Haliks piebilst, ka drīzāk mums ir jāiedvesmojas no svētā apustuļa Pāvila, kuram pietika drosmes kristietību no “vienas no daudzajām jūdu sektām” pārveidot par “universālu dāvanu visai tā laika kultūrai”. “Domāju, ka šis kristietības universālums ir izaicinājums arī mūsdienās,” intervijā Vatikāna Radio atzina katoļu domātājs no Čehijas.

Tomašs Haliks ierosināja, lai sinode varētu kalpot reformas procesā. “Uzskatu, ka sinodalitātes ceļš ir ļoti svarīgs, jo šī krīze nav bijusi tikai daudzu indivīdu izgāšanās. Tā bija, un domāju, ka to ļoti labi atzīst arī pāvests Francisks, visas Baznīcas sistēmas krīze. Tāpēc, mums ir nepieciešama dziļa reforma. Ceru, ka sinodalitāte kā “kopējais ceļš” varētu būt šāda reforma,” interviju noslēdzot, apgalvoja priesteris un teologs Tomašs Haliks.

Vaticannews.va