Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Svētās Ģimenes bazilikai pabeidz evaņģēlistu Lūka un Marka torņus
16.12.2022 pl. 08:10
Sagrada Familia, nepabeigtā mazā bazilika, kas ir gan viens no Barselonas simboliem, gan Dieva kalpa Antonio Gaudi arhitektūras meistardarbs, lēnām (bet noteikti) tuvojas pabeigšanai. Kad 16. decembrī izskanēs Ziemassvētku koncerts, pirmo reizi tiks izgaismoti evaņģēlistu Lūka un Marka torņu virsotnes, tā atzīmējot torņu būvniecības beigas.

Sagrada Familia jeb Svētās Ģimenes baznīca tiek būvēta vairāk nekā gadsimtu. Tās pamatakmens tika ielikts 1882. gada martā. 2010. gada 7. novembrī to iesvētīja pāvests Benedikts XVI, kurš dievnamu pasludināja par mazo baziliku.

Šo piektdien bazilikā notiks tradicionālais Ziemassvētku koncerts, kura programma sastāvēs no starptautiskām Ziemassvētku dziesmām, kas sakārtotas trīs atsevišķās daļās – vienā skanēs Rietumeiropas Ziemassvētku dziesmas, otrā – Austrumeiropas Ziemassvētku dziesmas, bet pēdējā – izlase ar visu laiku iemīļotākām Ziemassvētku dziesmām. Koncerts tiks straumēts arī tiešsaistē bazilikas tīmekļa vietnē. Tiklīdz Ziemassvētku koncerts būs beidzies, evaņģēlistu Lūka un Marka torņu virsotnes tiks izgaismotas, atzīmējot šīs būvniecības fāzes pabeigšanu.

Kā skaidrots bazilikas mājaslapā, torņu augšgalā atrodas atbilstošas ​​tetramorfa figūras, kas atbilst tradicionālajiem Bībeles tēliem: vērsis Lūkam un lauva Markam.

Torņi tiks izgaismoti katru vakaru no 2022. gada 17. decembra līdz 2023. gada 8. janvārim, no plkst. 18.00. līdz 22.00.

2021. gada decembrī tika pabeigts Jaunavas Marijas tornis. Tagad, kad evaņģēlistu Lūka un Marka torņu būvniecība ir pabeigta, trīs no sešiem centrālajiem torņiem ir pabeigti. Kopā Sagrada Familia bazilikai ir 18 torņi: 12 apustuļiem, četri evaņģēlistiem, viens Jaunavai Marijai un augstākais, kas paceļas 172,5 metru augstumā, Jēzum Kristum. Iemesls, kāpēc šis ir augstākais tornis, ir acīmredzams. Taču vēl interesantāki ir iemesli, kāpēc tornis nav kļuvis augstāks.

Barselonas augstākais kalns Montžuika paceļas līdz 177 metriem virs jūras līmeņa. Gaudi stingri uzskatīja, ka arhitektūrai un dabai harmoniski jāpastāv līdzās. Tas ir princips, kas caurstrāvo visus viņa darbus. Tomēr viņš vienmēr piešķīra dabai goda vietu, būdams pārliecināts, ka cilvēka atjautība nekad nedrīkst ļauties augstprātībai. Dieva darbs, pati daba, vienmēr ir “augstākas” kārtas. Viņa baznīcas augstākais tornis nekad nevarētu būt augstāks par kalnu, no kura paveras skats uz pilsētu.

Foto: Twitter/@sagradafamilia