Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Ukrainas Pareizticīgo baznīca ļauj Kristus dzimšanas svētkus svinēt arī pēc Gregora kalendāra
23.12.2022 pl. 21:11

Tradicionāli Ziemassvētki pareizticīgajā Ukrainā tiek svinēti 7. janvārī. Taču Ukrainas pareizticīgie kristieši tagad var pievienot arī 25. decembri un svinēt Jēzus piedzimšanu arī šajā datumā, paziņojuši Baznīcas vadītāji.

"Mēs dodam cilvēkiem iespēju svinēt citā dienā," sarunā ar „Politico” sacīja Ukrainas Pareizticīgās baznīcas Kijevas patriarhāta preses sekretārs arhibīskaps Jevstratijs Zoria.

"Mēs nepārceļam Ziemassvētku dienu."

Ukrainas pareizticīgo draudzēm, kas veic izmaiņas, Ziemassvētki decembrī nozīmē "papildu dievkalpojuma dienu", viņš sacīja. Citādi svinības notiks pēc oficiālā Baznīcas kalendāra.

25. decembra svētkos dievnamos tiks svinēta dievišķā liturģija “saskaņā ar Kristus piedzimšanu”. Šīs liturģijas dalībnieki saņems vienas dienas atbrīvojumu no tradicionālā pareizticīgo 40 dienu gavēņa pirms Kristus dzimšanas svētkiem. Pareizticīgo sinodes norādītie iemesli ir kara apstākļi ar Krieviju, pieaugošā diskusija par kalendāru sabiedrībā un nepieciešamība apsvērt iespējamās izmaiņas kalendāra nākotnē.

Sinode pārvalda aptuveni 7000 Ukrainas pareizticīgo draudzes valstī, kur pareizticīgie kristieši ir sadalīti vairākās struktūrās.

„Jebkādām izmaiņām būtu jānotiek tur, kur to attaisno pastorālie apstākļi un ja ir acīmredzama kristiešu vēlme,” oktobrī paziņoja Ukrainas Pareizticīgās baznīcas Svētā Sinode. 25. decembris Ukrainā par svētku dienu tika pasludināts 2017. gadā. Pēdējos gados daži Ukrainas Pareizticīgās baznīcas locekļi ir iestājušies par Baznīcas atteikšanos no Jūlija kalendāra. Arhibīskaps Jevstratijs sacīja, ka vēl pirms Krievijas iebrukuma 2022. gadā, trešā daļa ukraiņu iestājas par pāreju uz Gregora kalendāru.

"Iespējams, ka tagad šie skaitļi ir lielāki, un mēs veicam pētījumu, lai mēģinātu saprast, ko dievlūdzēji patiešām vēlas," viņš sacīja „Politico”. Arhibīskaps sacīja, ka Baznīcas vadītāji "uzmanīgi novēros, cik daudzas draudzes izmantos iespēju svinēt svētkus 25. decembrī".

Ukrainā ilgstoši ir aktuāli lingvistiskās, etniskās, reliģiskās un politiskās identitātes jautājumi, kurus vēl vairāk saasināja Krievijas iebrukums valstī februārī.

Poltavas arhibīskaps Fedirs pastāstīja „Christianity Today”, ka lielākā daļa Kijevas patriarhāta bīskapu kalendāru neuzskata par "dogmatisku ticības jautājumu". "Īpaši pēc Krievijas pilna mēroga agresijas ir vēlme kļūt par daļu no Rietumu baznīcu saimes," viņš teica.

Catholicnewsagency.com
Foto: Unsplash.com/@ugandasamuru