Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

118 gadu vecumā mirusi pasaulē vecākā persona, māsa Andrē no Francijas
19.01.2023 pl. 21:36
Māsa Andrē, pasaulē vecākā zināmā persona, 17. janvārī nomira 118 gadu un 340 dienu vecumā. Mazāk nekā mēnesi līdz viņas 119. dzimšanas dienai viņai piederēja gan vecākā dzīvā cilvēka, gan vecākās dzīvās mūķenes rekords, liecina Ginesa rekordu grāmata.

Viņa dzimusi Francijā 1904. gada 11. februārī ar vārdu Lusila Rendona, bet 1944. gadā pievienojās svētā Vincenta de Pola dibinātajam Žēlsirdīgo māsu ordenim un pieņēma Andrē vārdu. Lielāko daļu savas dzīves viņa pavadīja reliģiskajā kalpošanā kā Romas katoļu mūķene.

Māsa Andrē kļuva par vecāko cilvēku pagājušajā gadā, kad 2022. gada aprīlī 119 gadu vecumā nomira iepriekšējā vecākā persona, japāniete Keina Tanaka. Saskaņā ar Gerontoloģijas pētījumu grupas datiem, vecākā dzīvā persona tagad ir Spānijas pārstāve Marija Branjasa Morera, kurai ir 115 gadi.

2021. gadā māsa Andrē piesaistīja sabiedrības uzmanību ar to, ka, būdama Eiropas vecākā persona, ir pārslimojusi COVID-19. Toreiz atbildot uz jautājumu, vai viņa bija nobijusies, kad uzzināja par saslimšanu ar Covid-19, māsa sacīja: "Nē, es nebaidījos, jo man nebija bail nomirt. Es priecājos būt kopā ar jums, bet es vēlētos būt kaut kur citur - pievienoties vecākajam brālim, vectēvam un vecmāmiņai."

Ja māsa Andrē nodzīvotu vēl aptuveni trīs gadus, viņa sasniegtu visu laiku vecākās personas rekordu. Šis rekords pieder Žannai Luīzei Kalmentai, arī no Francijas, kura nodzīvoja 122 gadus un 164 dienas un nomira 1997. gadā, liecina Ginesa pasaules rekordi.