Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests aicina lūgties par savu ceļojumu uz KDR un Dienvidsudānu
30.01.2023 pl. 15:21
Jau otrdien, 31. janvārī, pāvests dosies apustuliskajā ceļojumā uz Kongo Demokrātisko Republiku un Dienvidsudānu. Svētdien, pēc lūgšanas “Kunga eņģelis”, viņš aicināja visus ticīgos lūgties par šo ceļojumu.

Pateicies minēto Āfrikas valstu valdībām un bīskapiem par uzaicinājumu un vizītes sagatavošanu, Svētais tēvs sirsnīgi sveica šo zemju tautas, kas viņu gaida. Viņš turp dosies kā miera un izlīgšanas svētceļnieks. Abās zemēs jau ilgi plosās konflikti. Tādējādi to iedzīvotājus skar smagi pārbaudījumi. Francisks sacīja:

“Kongo Demokrātiskā Republika – īpaši valsts austrumos – cieš no bruņotām sadursmēm u ekspluatācijas; savukārt gadiem ilgi kara plosītā Dienvidsudāna nevar sagaidīt, kad beigsies nemitīgā vardarbība, kas liek daudziem cilvēkiem dzīvot kā bēgļiem un ļoti trūcīgos apstākļos. Es ieradīšos Dienvidsudānā kopā ar Kenterberijas arhibīskapu un Skotijas Baznīcas Ģenerālās asamblejas vadītāju: tā mēs kā brāļi kopā izdzīvosim ‘ekumenisku miera svētceļojumu’."

Noslēgumā pāvests lūdza visus ticīgos pavadīt viņu šajā ceļā ar savām lūgšanām. Viņa 40. apustuliskais ceļojums ilgs līdz 5. februārim. Vispirms viņš apmeklēs KDR (līdz 3. februārim), pēc tam – Dienvidsudānu.

Neraugoties uz lielo politisko nestabilitāti, katoļticīgo kopiena KDR joprojām ir viena no dzīvākajām kopienām Āfrikā. Par to liecina aizvien vairāk pieaugošais katoļu skaits, kas sastāda aptuveni 33% no kopējā iedzīvotāju skaita (kristieši kopumā sastāda 90%), baznīcu lielais apmeklējums (arī no jauniešu puses), aicinājumu uzplaukums, kā arī tas, ka katoļticīgie laji ir ļoti aktīvi un iesaistās sabiedrības dzīvē un medijos. Valsts austrumdaļā, kur darbojas aptuveni 120 militārie grupējumi, civiliedzīvotāji nereti kļūst par islamistu nemiernieku mērķi. Dienvidsudāna ir visjaunākā valsts pasaulē ar 11 milj. iedzīvotāju. Šajā nabadzīgajā zemē asiņainā pilsoņu kara laikā, 2013. gadā, gāja bojā 400 tk. cilvēku.

Vaticannews.va