Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Sv. Akvīnas Toma divas jubilejas. Ticīgie varēs iegūt atlaidas
01.02.2023 pl. 11:27
Sv. Baznīcas doktora Akvīnas Toma dubultās jubilejas svinības ilgs no 2023. gada 28. janvāra līdz 2025. gada 28. janvārim. Par godu šiem notikumiem Sprediķotāju ordeņa ģenerālis ir uzrakstījis vēstuli visai Dominikāņu kopienai.

Žerārs Fransisko Timoners III, OP ordeņa ģenerālis vēstulē raksta:

"Dārgie dominikāņu ģimenes brāļi un māsas!

Mēs svinam mūsu izcilā līdzbrāļa sv. Baznīcas doktora Akvīnas Toma kanonizācijas septiņsimt gadu jubileju, kas iekrīt 2023. gada 18. jūlijā un 2024. gada 7. martā viņa nāves 750. gadadienu. Ar pateicību atceramies, ka 1974. gadā sv. Pāvils VI uzrakstīja apustulisko vēstuli „Lumen Ecclesiae”, lai atzīmētu eņģeļu doktora nāves 700. gadadienu.

Lai vēl vairāk iedegtu mūsu pateicības garu Kungam, visu žēlastību Devējam, esam lūguši Svēto Krēslu piešķirt pilnas atlaidas (nosacījumus atlaidu iemantošanai lasi zemāk) ticīgajiem, kuri attiecīgi sagatavoti, piedalīsies Dominikāņu ģimenes organizētajās Euharistijas svinībās mūsu baznīcās un skolās par godu sv. Akvīnas Toms kanonizācijas un nāves jubilejai, kā arī ticīgiem, kuri dosies svētceļojumos uz baznīcām, svētnīcām un oratorijām, kurām viņš ir aizbildnis. Šīs dubultās jubilejas svinības ilgs no 2023. gada 28. janvāra līdz 2025. gada 28. janvārim. Es lūdzu jūs sniegt katehēzes par atlaidu nozīmi, kā arī par Svētās Mātes Baznīcas noteiktajiem nosacījumiem to cienīgai iemantošanai.

Kā Baznīcas doktors sv. Toms mums šodien ir lielisks paraugs un skolotājs. Kā atzīmēja sv. Pāvils VI, eņģeļu doktors "attiecības starp visu radīto kārtību un reliģisko patiesību kārtību, īpaši kristīgo vēsti" saprata nevis kā pretstatījumu, bet gan kā sakārtotu harmoniju: "Žēlastība nemazina dabu, bet piepilda to, kamēr daba ir pakārtota žēlastībai, prāts - ticībai un cilvēku mīlestība - Dieva mīlestībai. Turklāt, būdams pilnībā uzticīgs sv. Dominikam, kurš runāja ar Dievu (lūgšana) vai par Dievu (sludināja), Toms mums parādīja, kā efektīvi uzturēt spriedzi starp kontemplatīvo (mācību un kopīgu lūgšanu) un mūsu dominikāņu dzīves apustulisko dimensiju: ​​"Jo cik labāk ir apgaismot, nevis vienkārši spīdēt, tik arī labāk ir dot citiem savas apceres augļus, nevis tikai apcerēt.” Paturot prātā šo svarīgo dominikāņu garīguma dimensiju, mūsu ģenerālās kapitulas mums vienmēr atgādinājušas, lai mēs saglabātu harmoniju un sadarbību (sinerģiju) starp mūsu dominikāņu dzīvi un misiju.

Lai mūsu svinības, sv. Toma dzīves dubultās jubilejas, mudina mūs kalpot Dievam un Baznīcai ar lielu atdevi un dziļu pazemību (Toms teica Reginaldam: "mihi videtur ut palea - viss, ko esmu uzrakstījis, man šķiet kā salmi"), un nemeklēt nekādu atlīdzību šajā pasaulē, kā vien būt kopā ar Dievu - "Domine, non nisi Te - Kungs, nekas cits kā Tu"."

Nosacījumi atlaidu iemantošanai

Apustuliskais penitenciārijs, ticīgo dvēseļu pestīšanai, no Baznīcas debesu dārgumiem piešķir pilnas atlaidas, ko ticīgie var iemantot izpildot parastos nosacījumus (sakramentāla Grēksūdze, Komūnija, lūgšana pāvesta nodomos), patiesi nožēlojot grēkus un īpaši lūdzoties par ticīgo dvēselēm šķīstītavā, ja viņi svētceļojuma veidā apmeklē jebkuru Dominikāņu ordeņa svētnīcu, un tur dievbijīgi lūgsies noslēgumā pievienojot Tēvs mūsuEs ticu un lūgumus Vissvētākajai Jaunavai Marijai un svētam Akvīnas Tomam.

Veci cilvēki, slimie un visi tie, kuri nopietnu iemeslu dēļ nevar atstāt māju, vienlīdz varēs iegūt pilnas atlaidas, kad tiem ir pilnīga nepatikas nostāja pret jebkuru grēku un nodoms izpildīt, ja vien tas iespējams, parastos trīs nosacījumus, un ja tie jebkāda Akvīnas Toma attēla priekšā garīgi pievienosies svinībām, savas lūgšanas, sāpes vai neērtības upurējot žēlsirdīgajam Dievam.

Dominikāņu priesteri ir aicināti nodrošināt visiem iespēju iegūt atlaidas.

Atlaidu iegūšanas laiks 28.01.2023. - 28.01.2025.

  • Dominikāņu ordeņa svētnīcas Baltijas valstīs:
    Latvijā - Liepājas Svētā Dominika baznīca Jelgavas ielā 17,
    Lietuvā - Viļņas Sv. Apustuļu Filipa un Jēkaba ​​baznīca. Adrese: Vasario 16-osios g. 11, Vilnius.
  • Polijā:
    Kraków, Konwent Świętej Trójcy - ul. Stolarska 12,
    Sandomierz, Sanktuarium bł. Sadoka i 48 Towarzyszy, Męczenników - ul. Staromiejska 3,
    Wrocław, Konwent Świętego Wojciecha - Plac Dominikański 2,
    Gdańsk, Konwent Świętego Mikołaja - ul. Świętojańska 72,
    Poznań, Konwent Matki Bożej Różańcowej - ul. Kościuszki 99,
    Lublin, Konwent św. Stanisława - ul. Złota 9,
    Warszawa-Freta, Konwent św. Jacka - ul. Freta 10,
    Warszawa-Służew, Sanktuarium Matki Bożej Różańcowej - ul. Dominikańska 2,
    Gidle, Sanktuarium Matki Bożej Gidelskiej - pl. Dominikański 6,
    Borek Stary, Sanktuarium Matki Bożej Boreckiej - Borek Stary 426, 36–020, Tyczyn,
    Tarnobrzeg, Parafia p.w. Wniebowzięcia N.M.P. - ul. Kościuszki 2,
    Jarosław, Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej - ul. Dominikańska 25,
    Korbielów, Parafia pw. N.M.P. Królowej Aniołów - ul. Dominikańska 1,
    Małe Ciche, św. Józefa Oblubieńca N.M.P - Małe Ciche 47,
    Ustroń – Hermanice, Parafia pw. N.M.P. Królowej Polski - ul. Dominikańska 14,
    Szczecin, Parafia pw. św. Dominika - Plac Ofiar Katynia 1,
    Rzeszów, Parafia pw. św. Jacka - ul. Dominikańska 15,
    Katowice, Parafia p.w. Przemienienia Pańskiego - ul. Sokolska 12,
    Wiktorówki, Sanktuarium Matki Bożej Jaworzyńskiej, Królowej Tatr - ul. Wiktorówki 1, Małe Ciche,
    Łódź, Konwent bł. Pier Giorgia Frassatiego - ul. Zielona 13,
    Kraków „na Gródku, Klasztor N.M.P. Śnieżnej- ul. Mikołajska 21.

Katedrāle.lv