Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pāvests pieņem Vācijas Bīskapu konferences viceprezidenta atkāpšanos
25.03.2023 pl. 22:09
Pāvests Francisks sestdien pieņēma Vācijas bīskapa atkāpšanos no amata, kuram bija nozīmīga loma Vācijas sinodālā ceļā un kurš bija pakļauts spiedienam saistībā ar viņa rīcību pret garīdznieku seksuālo vardarbību savā diecēzē.

Bīskaps Francs Jozefs Bode (attēlā) iepriekš bija atteicies atkāpties no amata, lai gan ziņojumā par ļaunprātīgu izmantošanu tika atklāts, ka viņš savā diecēzē Vācijas ziemeļrietumos ir nepareizi izskatījis lietas.

Svētais Krēsls 25. martā paziņoja, ka pāvests Francisks ir pieņēmis Osnabrikas bīskapa lūgumu atkāpties no amata, ziņoja CNA Deutsch.

72 gadus vecais bīskaps bija Vācijas Bīskapu konferences viceprezidents kopš 2017. gada.

Reaģējot uz šīm ziņām, bīskaps Georgs Bēcings — konferences prezidents — 25. martā sacīja: "Šodien es zaudēju savu tuvāko biedru sinodālā ceļā, kurā mums vēl priekšā daudzi posmi."

Tikai pirms divām nedēļām Bode nokļuva ziņu virsrakstos, paziņojot, ka īstenos pretrunīgi vērtētā procesā pieņemtās rezolūcijas, tostarp ieviesīs liturģiskas svētības viendzimuma savienībām.

Sestdien publicētajā paziņojumā Bode sacīja: "Gandrīz 32 bīskapa kalpošanas gados, gandrīz 28 no tiem Osnabrikas bīskapa amatā, esmu uzņēmies atbildību baznīcā, kas ir nesusi ne tikai svētības, bet arī vainu."

"Īpaši, izskatot garīdznieku seksuālās vardarbības gadījumus, es pats ilgu laiku vairāk koncentrējos uz vainīgajiem un institūciju, nevis uz upuriem," atzina Bode. "Es nepareizi izvērtēju lietas, bieži rīkojos vilcinoši, pieņēmu daudzus nepareizus lēmumus un nespēju pildīt savu kā bīskapa pienākumu."

Vēl pirms diviem mēnešiem Bode atkārtoti atteicās atkāpties no amata, neskatoties uz 2022. gada 20. septembrī publicēto starpposma ziņojumu par ļaunprātīgu izmantošanu, kurā tika konstatēts, ka viņš ir nepareizi izskatījis ļaunprātīgas izmantošanas lietas viņa vadītajā diecēzē kopš 1995. gada.

Ziņojumā teikts, ka viņa pilnvaru termiņa pirmajās desmitgadēs Bode "atkārtoti" turēja amatā cilvēkus, kas tika apsūdzēti ļaunprātīgā izmantošanā, vai iecēla viņus citos amatos, tostarp jauniešu pastorālās aprūpes vadības uzdevumos.

Upuru padome paziņoja, ka ir iesniegusi oficiālu sūdzību Romā un atsaucās uz dekrētu Vos estis lux mundi, ko 2019. gadā izdeva pāvests Francisks un kura mērķis ir nodrošināt normas un procedūras, lai risinātu jautājumus par garīdznieku seksuālo vardarbību.

Catholicnewsagency.com