Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Francijas bīskapi vēlas Anrī de Lubaku virzīt uz svēto kārtu
08.04.2023 pl. 12:58
2023. gada 31. martā Francijas katoļu bīskapu konferencē tika veiksmīgi nobalsots par kardināla Anrī de Lubaka (Henri de Lubac) beatifikācijas pamatojumu, pateicoties viņa ietekmei uz katoļu teoloģiju un filozofiju, īpaši pirms Vatikāna II koncila, tā laikā un pēc tā.

De Lubaku daudzi uzskata par vienu no nozīmīgākajiem 20. gadsimta teologiem. Franču jezuītu priesteris bija vadošais ressourcement ("atgriezties pie avotiem") katoļu teoloģijas domu virziena, kas radās 20. gadsimta vidū, īpaši dažās franču un vācu teologu aprindās, domātājs, kas mudināja atgriezties pie Baznīcas tēvu rakstiem katoļu teoloģijā. Viņš arī kopā ar Jozefu Racingeru un Hansu Ursu fon Baltazaru nodibināja žurnālu „Communio”.

Anrī ir vairāku grāmatu autors. Dažas no viņa pazīstamākajām grāmatām ir „Méditation sur l'Église” (Pārdomas par Baznīcu), “The Christian Faith” (Kristīgā ticība), „Catholicism: Christ and the Common Destiny of Man“, „Le drame de l'humanisme athée” (Ateistiskā humānisma drāma) un „The Motherhood of the Churc“ (Baznīcas mātišķums).

De Lubaks dzimis 1896. gada 20. februārī Francijas ziemeļu pilsētā Kambrē, un uzauga tradicionālā katoļu ģimenē ar pieciem brāļiem un māsām. Pēc tam, kad viņa ģimene pārcēlās uz Lionu, de Lubaks mācījās jezuītu skolā, bet 1913. gadā pieņēma lēmumu iestāties jezuītu ordenī.

Viņa noviciāta studijas Anglijā pārtrauca Pirmais pasaules karš, kad viņš tika iesaukts Francijas armijā. Anrī dienēja armijā no 1914. līdz 1919. gadam, gūstot galvas traumu, kas viņam sagādāja sāpes visu atlikušo mūžu.

De Lubaks tika iesvētīts par priesteri 1927. gadā un sāka mācīt teoloģiju Lionas Katoļu universitātē.

Otrā pasaules kara laikā viņš pretojās nacisma un antisemītisma ideoloģijām. Viņš līdzdibināja “Sources Chrétiennes” — patristisku tekstu krājumu, kas izdots grieķu vai latīņu valodā ar tulkojumu franču valodā.

Pāvests Jānis XXIII 1959. gadā iecēla de Lubaku par Vatikāna II koncila sagatavošanas komisijas locekli. Vēlāk Anrī piedalījās koncilā kā "perituss" jeb teoloģijas eksperts.

1983. gadā, kad de Lubaks bija 86 gadus vecs, pāvests Jānis Pāvils II viņu iecēla par kardinālu. Viņš nomira deviņus gadus vēlāk Parīzē, 1991. gada 4. septembrī.

Catholicnewsagency.com