Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Brālīgais Franciska un Tavadrosa apskāviens ceļā uz vienotību
11.05.2023 pl. 07:25
Tā kā 10. maijā tiek atzīmēta koptu un katoļu draudzības diena, tad pāvests Francisks uzaicināja trešdienas vispārējā audiencē piedalīties un sēsties sev blakus augstu viesi – koptu pareizticīgo Baznīcas patriarhu Tavadrosu II.

Šīsdienas audience bija citādāka nekā visas iepriekšējās, jo Svētais tēvs izlaida katehēzes mācību, dodot vārdu Aleksandrijas patriarham. Neraugoties uz lietaino laiku, ticīgie bija sapulcējušies Svētā Pētera laukumā diezgan kuplā skaitā. Pāvests aicināja visus klātesošos lūgt Dievu, lai viņš svētī patriarha Tavadrosa vizīti Romā un sargā visu koptu pareizticīgo Baznīcu.

Jau tika ziņots, ka pirms 50 gadiem notika pāvesta Pāvila VI un koptu patriarha Šenudas III vēsturiskā tikšanās, kas iezīmēja jaunu svarīgu posmu abu Baznīcu attiecībās. 1973. gada 10. maijā starp abām pusēm tika parakstīta Deklarācija, tādējādi izbeidzot domstarpības kristoloģiskajā jautājumā. Savukārt 2013. gada 10. maijā, pieminot vēsturisko notikumu, notika pāvesta Franciska un patriarha Tavadrosa II pirmā tikšanās, kuras laikā tika iedibināta šī Koptu un katoļu draudzības diena. Šajā sakarā patriarhs tagad ieradās četru dienu ilgā svētceļojumā Romā, lai ar savu klātbūtni liecinātu par abu Baznīcu tuvību.

Tavadross II savā uzrunā atcerējās viņa sirsnīgo uzņemšanu Vatikānā pirms 10 gadiem un atzina pāvestam, ka kopā ar viņu pavadītais laiks bija “svēts un brālīgas mīlestības pilns laika”.

“Šī mīlestība kļuva par zīmi un moto, ko katru gadu svinam «Brālīgās mīlestības dienā»”, viņš sacīja. “Mēs sarunājamies un sarakstāmies, lai ik gadus to atjaunotu. Tā ir diena, kas iemieso kristīgo garu, un tā ir mīlestība, kas mūs vieno kopīgā kalpojumā Dievam un mūsu brāļiem un māsām, lai mēs varētu sevī īstenot to, ko sacīja mīļotais Jānis: «Mīļie, mīlēsim viens otru, jo mīlestība ir no Dieva! Katrs, kas mīl, dzimis no Dieva un pazīst Dievu» (1 Jņ 4,7)”.

Koptu pareizticīgo patriarhs pieminēja ne tikai Pāvila VI un Šenudas III ļoti svarīgo tikšanos, bet arī pateicās Franciskam par viņa vizīti Ēģiptē 2017. gadā. Viņš atzina, ka šī vizīte atnesa bagātīgu svētību visai Ēģiptei. “Iesim kopā pa dzīvības ceļu”, mudināja Tavadross II, “paturot prātā, ka Viņš mums apsolīja mūžīgo dzīvi. (…) Neraugoties uz mūsu atšķirīgajām saknēm un piederību, mūs vieno Kristus, kurš mājo mūsos, mīlestība, un mūs ielenc un pavada mūsu tēvu apustuļu un svēto pulki”. Patriarhs pievērsās arī Ēģiptes mantojumam, atgādinot, ka šajā zemē sludināja apustulis Marks, un Aleksandrijā tika ierādīta vieta viņa katedrai, lai tur atrastos viens no senākajiem apustuliskajiem sēdekļiem pasaulē. Ēģiptē meklējami arī mūku dzīves aizsākumi. Bez tam tā ir zeme, ko ar savu apmeklējumu svētīja Svētā Nācaretes Ģimene.

“Es atrodos šeit, šajā vietā, kur sprediķoja apustuļi Pāvils un Pēteris”, turpināja koptu Baznīcas vadītājs, “un es priecājos, ka varu ar jums satikties šajā brīnišķīgajā laukumā. Es kontemplēju šīs kolonnas, kas balsta šo vietu, atgādinot apsolījumu, ko Dievs deva Filadelfijas eņģeļiem: «Kas uzvarēs, to es darīšu par balstu sava Dieva svētnīcā, un viņš no tās vairs neizies» (Atkl 3, 12)”. Tavadross II lūdza visus ticēt šim apsolījumam, lai uzvarētu pasaules ļaunumu ar visām tās vājībām, kā to mums mācīja mūsu tēvi, un lai būtu savu uzdevumu augstumos, izplatītu Kristus maigo smaržu šajā pasaulē un nestu tai Viņa mieru. “Es šodien lūdzos ar jums, lai Dievs sadzird mūsu lūgšanas”, noslēgumā sacīja patriarhs Tavadross.

Pāvests savā uzrunā atzina, ka pēdējo desmit gadu laikā viņu draudzība ir kļuvusi aizvien dziļāka. “Mēs sazvanāmies, apmaināmies sveicieniem un paliekam īsti brāļi. Mēs neesam strīdējušies”, viņš apgalvoja. Francisks sirsnīgi pateicās Tavadrosam par viņa pūliņiem draudzības starp koptu pareizticīgo Baznīcu un katoļu Baznīcu stiprināšanā. Pāvests lūdza koptu Baznīcas svēto un mocekļu aizbildniecību, lai tie palīdzētu abām Baznīcām vēl vairāk padziļināt savstarpējo vienotību un stiprināt ticības, cerības un kristīgās mīlestības saites. “Runājot par koptu Baznīcas mocekļiem, kas ir arī mūsējie”, piebilda pāvests, “es gribu pieminēt Lībijas pludmales mocekļus, kuri tika nogalināti pirms dažiem gadiem”. Tas notika 2015. gadā. Kādā pludmalē Lībijā Islāma valsts kaujinieki nogalināja 21 kristieti. Viņi mira ar Jēzus vārdu uz lūpām.

Uzrunas noslēgumā Francisks novēlēja, lai šī patriarha Tavadrosa II vizīte tuvina Baznīcas tai svētīgajai dienai, kad, kā viņš sacīja, “mēs būsim viens Kristū”. Apsveicis atsevišķas svētceļnieku grupas, Svētais tēvs un koptu patriarhs deva visiem klātesošajiem savu svētību. Ceturtdien, 11. maijā, paredzēta abu privātā tikšanās un kopīga lūgšana Apustuliskās pils Redemptoris Mater kapelā.

Vēršoties pie itāļu un poļu valodā runājošajiem ticīgajiem, pāvests kārtējo reizi aicināja lūgties par mieru izmocītajā Ukrainā. “Piedaloties maija mariāniskajās lūgšanās un skaitot Rožukroni, īpaši pieminiet sievietes un bērnus, kas cieš no kara Ukrainā”, piebilda Francisks.

Vaticannews.va
Foto: Vatican Media