Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests Francisks tiekas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski
14.05.2023 pl. 18:04
Sestdien, 13. maijā, pāvests Francisks pieņēma audiencē Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un viņa vadīto delegāciju – informē Vatikāna preses birojs. Šī bija viņu otrā tikšanās, taču pirmā pēc Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā.

“Paldies par šo vizīti,” teica pāvests, sagaidot Ukrainas prezidentu.

Volodimirs Zelenskis ieradās Vatikānā vizītes Romā ietvarā, kuras laikā notika tikšanās ar Itālijas Republikas prezidentu Serdžo Matarellu un ministru prezidenti Džordžu Meloni. Par to jau savā Twitter kontā sestdienas rīta pusē paziņoja pats Ukrainas valsts vadītājs. Tiekoties ar Matarellu, Zelenskis pateicās Itālijai par palīdzību, sakot: “Paldies, es skauju visus itāļus. Mūsu uzvara ir miers, taču vajadzīga arī taisnība (…)”. Ukrainas prezidenta saruna ar Itālijas premjerministri ilga 70 minūtes. Viņi sarunājās angļu valodā bez tulkotāja.

“Man ir liels gods…”. “Es Jums pateicos par šo vizīti”. Tie bija daži vārdi, ar ko apmainījās Francisks un Volodimirs Zelenskis, satiekoties pirmo reizi kopš Ukrainā notiek karš. Prezidents ieradās Vatikānā īsi pēc pulksten 16.00 slēgtā automašīnā, ģērbies melnā militārā džemperī. Pāvests viņu sagaidīja Pāvila VI zālē, pie ieejas aulā, kur notika tālākā saruna. To tulkoja tas pats franciskāņu brālis Marko Gonkalo no Žitomiras, par kuru Svētais tēvs 2022. gada martā, vispārējās audiences laikā, sacīja: “Viņa vecāki šobrīd atrodas pazemes bunkurā, lai glābtos no bumbām, netālu no Kijivas. Taču viņš turpina savus pienākumus šeit mūsu vidū. Esot kopā ar viņu, būsim kopā ar visu ukraiņu tautu, kas cieš no bombardēšanas…”. Brālis Marks toreiz audiences laikā lasīja pāvesta katehēzes sintēzi poļu valodā.

Svētā Krēsla preses biroja vadītājs Mateo Bruni informē, ka pāvesta Franciska un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska saruna šodien ilga aptuveni 40 minūtes. Tikšanās laikā tika pārrunāta kara izraisītā humanitārā un politiskā situācija Ukrainā. Pāvests apliecināja, ka neatlaidīgi lūdzas par Ukrainu, par ko arī liecina viņa neskaitāmās uzstāšanās un aicinājumi lūgties par mieru. Abas puses bija vienisprātis par to, ka ir jāturpina darīt viss, lai sniegtu tautai humanitāro palīdzību. Svētais tēvs īpaši norādīja uz steidzamu “cilvēcības žestu” nepieciešamību iepretī vistrauslākajiem cilvēkiem, kas ir konflikta nevainīgie upuri.

Pēc sarunas notika dāvanu apmaiņa. Svētais tēvs Ukrainas prezidentam uzdāvināja no bronzas veidotu olīvu zaru, kas simbolizē mieru, savu vēstījumu šī gada Pasaules miera dienai, dokumentu par Universālo brālību, grāmatu par 2020. gada 27. martā notikušo Statio Orbis un sējumu “Enciklika par mieru Ukrainā”. Savukārt Volodimirs Zelenskis pasniedza pāvestam kādu no ložu necaurlaidīgas plāksnes izgatavotu mākslas darbu un gleznu ar nosaukumu “Zaudējums”, par bērnu nogalināšanu karā. Pēc tam sekoja Ukrainas prezidenta tikšanās ar Svētā Krēsla sekretāru attiecībām ar valstīm, arhibīskapu Polu Ričardu Galageru.

Iepriekšējo reizi Francisks un Zelenskis tikās 2020. gada 8. februārī. Kopš ievēlēšanas prezidenta amatā vēl nebija pagājis viens gads. Toreiz pāvests uzdāvināja Ukrainas prezidentam svētā Mārtiņa no Tūras medaljonu, novēlot, lai viņš sargā ukraiņu tautu un zemi, kuras austrumdaļā jau notika karš. Pēc tam Volodimirs Zelenskis tikās ar Vatikāna valsts sekretāru, kardinālu Pjetro Parolinu, un sekretāru attiecībām ar valstīm, arhibīskapu Polu Ričardu Galageru. Sarunas Vatikāna valsts sekretariātā galvenokārt bija veltītas humanitārajai situācijai un mieram.

Pēc Krievijas pilnā mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī starp pāvestu Francisku un Volodimiru Zelenski notika vairākas telefonsarunas. Pirmā – kara otrajā dienā, 26. februārī. Svētais tēvs pauda “dziļas sāpes par traģiskajiem notikumiem valstī”. Par to mikroblogošanas vietnē Twitter ziņoja Ukrainas prezidents. Viņš rakstīja: “Es pateicos pāvestam Franciskam par to, ka viņš lūdzās par mieru Ukrainā un par pamieru. Ukraiņu tauta jūt Viņa Svētības garīgo atbalstu”. Pāvests tajās dienās savā Twitter kontā rakstīja: “Jēzus mūs mācīja, ka vardarbības velnišķajam neprātam ir jāatbild ar Dieva ieročiem – ar lūgšanu un gavēni. Lai Miera Karaliene pasargā pasauli no kara neprāta”. Tvītam ar attēlu ar Kristu pie krusta tika pievienoti tēmturi #LūgsimiesKopā un #Ukraina. Tā paša gada 2. martu, kad iekrita Pelnu trešdiena, Svētais tēvs bija pasludinājis par lūgšanas un gavēņa dienu par mieru Ukrainā.

Romas bīskapa un Ukrainas prezidenta otrā saruna notika 2022. gada 22. martā. Tās laikā pāvests apliecināja: “Vatikāns lūdzas un dara visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk tiktu izbeigts karš”. Par šo sarunu Volodimirs Zelenskis vēstīja: “Šodien es sarunājos ar pāvestu Francisku, kurš man teica svarīgus vārdus: «Es zinu, ka jūs ļoti vēlaties mieru, saprotu, ka gribat nosargāt savu zemi, saprotu, ka jūsu karavīri aizsargā civiliedzīvotājus, bet civiliedzīvotāji sargā savu dzimteni». Es pateicu Franciskam: «Mūsu cilvēki kļuva par karavīriem tad, kad ieraudzīja, kādu ļaunumu nes ienaidnieks, cik lielu iznīcību tas atstāj aiz sevis un cik daudz izlieto asiņu tas vēlas redzēt»”.

Trešā telefonsaruna notika 2022. gada 12. augustā. Tās laikā Zelenskis Franciskam stāstīja par briesmīgo vardarbību, kāda tiek vērsta pret ukraiņu tautu. Francisks apliecināja savu garīgo tuvumu un solidaritāti visai ukraiņu tautai. Drīz pēc sarunas Ukrainas pilnvarotais vēstnieks pie Svētā Krēsla Andrijs Jurašs publiskoja tvītu, kurā apliecināja, ka “Ukrainas valsts un sabiedrība ar prieku uzņems Svēto tēvu” un izteica cerību, ka pāvests apmeklēs Kijivu.

Uzaicinājumu apmeklēt Ukrainu nesen atkārtoja šīs valsts premjerministrs Deniss Šmihals savas vizītes Vatikānā laikā, 27. aprīlī. Cita starpā premjers sarunas laikā lūdza pāvesta iesaistīšanos atvest atpakaļ piespiedu kārtā uz Krieviju deportētos Ukrainas bērnus un atbalstīt “graudu koridoru” veidošanā.

Francisks vairākkārt ir apliecinājis, ka ir gatavs darīt un dara visu iespējamo, lai izbeigtu šo karu. Kopš tā sākuma viņš katrā uzrunā aicina ticīgos lūgties par “karā izmocīto Ukrainu”.

Vaticannews.va