Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Roma intensīvi gatavojas Jubilejas gadam
14.05.2023 pl. 17:33
Nākamajos mēnešos Romas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem nāksies saskarties ar daudzām grūtībām un neērtībām, jo ir sākušies sagatavošanās darbi 2025. gada jubilejai. Šajā laikā paredzēts īstenot vairākus lielus projektus.

"Mēs ceram, ka svētceļnieki ieraudzīs skaistāku, atvērtāku un viesmīlīgāku pilsētu," sacīja arhibīskaps Rino Fizikella, prezentējot sagatavošanās darbu norisi. Tiek lēsts, ka Jubilejas gadā Mūžīgo pilsētu apmeklēs vairāk nekā 32 miljoni cilvēku no visas pasaules.

Evaņģelizācijas dikastērija pro-prefekts, kuram pāvests Francisks uzticēja uzdevumu sagatavot Jubilejas pasākumus, norādīja, ka Vatikāns cieši sadarbojas gan ar Itālijas, gan Romas valdību. Runa ir par svētceļnieku uzņemšanu, drošības un transporta nodrošināšanu. Šī mērķa īstenošanai izveidotas pastorālās, ekumeniskās, komunikācijas un kultūras komisijas. Arhibīskaps Fizikella uzsvēra, ka pēdējā no nosauktajām komisijām šogad organizē mākslas izstādi, kas būs sava veida prelūdija Jubilejas gada ietvaros paredzētajiem kultūras pasākumiem.

“Roma vienmēr ir bijusi pasaules līmeņa kultūras atrakcija, un mūsu mērķis ir padarīt svētceļnieku arī par tūristu, tāpat kā tūristu var aizraut svētceļnieka pieredze. Es vēlos paziņot par vienu no iniciatīvām. No 2023. gada 1. septembra līdz 8. oktobrim Svētās Agneses baznīcā Navona laukumā būs skatāma izcilā spāņu renesanses gleznotāja, tēlnieka un arhitekta El Greko darbu izstāde. Tie ir darbi, kas līdz šim nav izceļojuši no Spānijas un kas būs pieejami tikai sakarā ar gaidāmajām svinībām. Šī izstāde ir pirmā zīme un pirmais pasākums, kas palīdzēs apmeklētājiem pārdomāt Jubilejas gada tēmu “Cerība Kristū”, sacīja arhibīskaps. Izstādē būs skatāms teoloģiskais triptihs, kas sastāv no trim El Greko meistardarbiem: Kristība, Kristus pie krusta un Svētījošais Pestītājs.”

Arhibīskaps Rino Fizikella arī atgādināja, ka saskaņā ar pāvesta Franciska vēlmi sagatavošanās Jubilejai šajā gadā ir vērsta uz Vatikāna II koncila četru konstitūciju padziļinātu izpēti. Nākamais gads būs veltīts personīgai un kopīgai lūgšanai. Tiek plānots organizēt lūgšanas skolas.

Trešdien, 10. maijā tika atklāta Jubilejas gadam veltīta interneta mājas lapa (www.iubilaeum2025.va) desmit valodās, bet no šī gada septembra informācija būs pieejama arī mobilajā aplikācijā, kurā varēs lejuppielādēt svētceļnieka karti, kas būs derīga sabiedriskajā transportā, dažos restorānos un nakstmītnēs. Prezentācijas laikā pirmatskaņojumu piedzīvoja arī Frančesko Menegello komponētā Jubilejas gada himna. Starptautiskajā mūzikas konkursā piedalījās 270 komponisti no 38 valstīm.

Vaticannews.va