Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Francisks: tradicionālā latīņu Mise tika izmantota ideoloģiskā veidā
15.05.2023 pl. 08:09
Pāvests Francisks sacīja, ka īstenojis vienu no Traditionis custodes izmaiņām, 2021. gada motu proprio, kas ierobežo tradicionālās latīņu Mises svinēšanu, jo viņa priekšgājēju ieviestās priekšrocības "tiek izmantotas ideoloģiskā veidā".

Par latīņu Misi pāvests runāja privātā sarunā ar jezuītiem sava ceļojuma uz Budapeštu, Ungārijā, otrajā dienā. 29. aprīļa tikšanās ar jezuītiem tekstu 9. maijā publicēja jezuītu žurnāls La Civiltà Cattolica.

Jautājumu un atbilžu sesijas laikā pāvests Francisks sacīja, ka viņu satrauc “reakcija pret moderno” jeb tas, ko viņš itāļu valodā dēvē par “indietrismo”, kas tulkojumā nozīmē “atpalicība”. “Tā ir nostalģiska slimība,” viņš sacīja, skaidrojot, ka tas ir iemesls, kādēļ viņš licis priesteriem, kas ordinēti pēc 2021. gada 16. jūlija, lūgt atļauju no sava bīskapa un Svētā Krēsla, lai viņi varētu upurēt Misi saskaņā ar 1962. gada, pirms Vatikāna II liturģiskajām grāmatām, ko mēdz dēvēt par latīņu Misi.

Šis ierobežojums tika ieviests Traditionis Custodes 4. panta 6. paragrāfā, ko izdeva pāvests Francisks 2021. gada jūlijā.

“Pēc visām nepieciešamajām konsultācijām es tā nolēmu, jo redzēju, ka Jāņa Pāvila II un Benedikta XVI ieviestie labie pastorālie pasākumi tiek izmantoti ideoloģiskā veidā, lai ietu atpakaļ. Vajadzēja apturēt šo “indietrismo”, kas nebija manu priekšgājēju pastorālajā redzējumā,” 32 jezuītu grupai Ungārijā sacīja pāvests.

Izmantojot motu proprio Traditionis Custodes, pāvests Francisks ieviesa plašus ierobežojumus Mises svinēšanai, izmantojot 1962. gada Romas Misāli, kas pazīstama kā Romas rituāla ekstraordinārā forma, Tridentes Mise un Tradicionālā latīņu Mise.

Franciska priekštecis pāvests Benedikts XVI 2007. gadā izdeva apustulisko vēstuli ar nosaukumu Summorum Pontificum, kurā tika atzītas visu priesteru tiesības svinēt Misi, izmantojot 1962. gada Romas Misāli.

Franciska komentārus par latīņu Mises svinēšanu rosināja Vatikāna II koncilā apspriestais jautājums par Baznīcas un mūsdienu pasaules samierināšanu.

Pāvests sacīja: "Es nezinātu, kā uz to atbildēt teorētiski, bet es noteikti zinu, ka koncils joprojām ir spēkā. Viņi saka, ka ir vajadzīgs gadsimts, līdz koncils tiktu asimilēts.” "Un," viņš piebilda, "es zinu, ka pretestība tā dekrētiem ir briesmīga. Ir neticams atbalsts restauracionismam, ko es saucu par indietrismo (atpalicība), kā teikts Vēstulē ebrejiem (10:39): “Bet mēs nepiederam tiem, kas atkāpjas.””

“Vēstures un žēlastības plūsma plūst no saknēm uz augšu kā koka sula, kas nes augļus. Bet bez šīs plūsmas jūs paliekat mūmija," viņš teica. "Dodoties atpakaļ, dzīvība netiek saglabāta nekad." "Jums ir jāmainās, kā rakstīja Svētais Vinsents no Lērinas, atzīmējot, ka pat kristīgās reliģijas dogma progresē, gadu gaitā nostiprinās, ar laiku attīstās, ar vecumu padziļinās,” viņš sacīja.

Catholicnewsagency.com
Foto: Unsplash.com/@zinnywoowee