Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Francisks: Svētais Gars mūs mierina, vada un sargā
16.05.2023 pl. 07:29
14. maija pusdienlaikā Svētā Pētera laukumā sapulcējās vairāki tūkstoši svētceļnieku no daudzām valstīm, lai noklausītos pāvesta uzrunu un saņemtu apustulisko svētību. Francisks aicināja pārdomāt par Svētā Gara klātbūtni un darbību Baznīcā.

Pasludinot Svētā Gara atnākšanu, Jēzus nosauc Viņu par "Paraklētu", kas tiek tulkots kā "Iepriecinātājs".

Lieldienu laika sestajā svētdienā Evaņģēlijs vēstī par Svēto Garu, ko Jēzus sauc par Paraklētu, teica pāvests. Viņš skaidroja, ka vārds Paraklēts nozīmē gan mierinātāju, gan aizstāvi. Svētais Gars neatstāj mūs vienus, bet stāv mums līdzās kā advokāts, kas palīdz apsūdzētajam aizstāvēties pret tiem, kas mūs apsūdz, uzsvēra Francisks.

Svētais Gars "paliks pie jums un jūsos mājos" (Jņ 14,17). Viņš neatstāj mūs vienus. Svētais Gars, ko mēs bieži iztēlojamies kā balodi, meklē vietu, kur iemājot. Svētais Gars vēlas būt kopā ar mums. Viņš nav garāmgājējs, kas veic īsu pieklājības vizīti. Viņš ir mūsu dzīves pamats. Gars vēlas iemājot mūsu dvēselē. Viņš ir kopā ar mums vienmēr, arī tad, kad krītam. Viņš paliek ar mums, jo mūs patiesi mīl. Viņš neizliekas, ka mums vēl labu, lai pēc tam mūs atstātu vienus grūtībās.

Pāvests skaidroja, ka tad, kad saskaramies ar dažādām grūtībām un pārbaudījumiem, Svētais Gars sniedz mums mierinājumu, dāvā Dieva piedošanu un spēku. Un, kad mums parāda mūsu kļūdas un mūs pamāca, Viņš to dara ar sirsnību un pacietību. Viņa balss, kas uzrunā mūsu sirdis, ir maiguma un mīlestības siltuma piepildīta. Pāvests atzina, ka Svētais Gars ir arī prasīgs, jo Viņš ir patiess, uzticams draugs, kurš neko neslēpj, bet iesaka ko mainīt un kā augt. Kad Viņš mūs pamāca, Viņš nekad nepazemo un nekad nerada neuzticību, gluži pretēji, Viņš sludina pārliecību, ka ar Dievu mēs vienmēr varam sasniegt dzīves mērķi. Tāda ir Viņa tuvība, klātbūtne, piebilda Francisks.

Pāvests norādīja, ka Paraklēts ir mūsu advokāts, kas mūs aizstāv to ļaužu priekšā, kuri mūs apsūdz. Svētais Gars kā mūsu aizstāvis aizstāv mūs ne tikai pret tiem, kas mūs apsūdz, bet arī pret mums pašiem, kad mēs paši sevi nemīlam un nepiedodam sev, gatavi apgalvot, ka esam neveiksminieki un nekam nederīgi. Viņš mūs aizstāv pasaules priekšā, kas noraida un atstumj tos, kuri neatbilst tās shēmām un modeļiem; aizstāv velna priekšā, kas ir apsūdzētājs un šķēlējs, kas dara visu, lai mēs justos nespējīgi un nelaimīgi, sacīja Francisks.

“Šo apsūdzību priekšā, Svētais Gars mūs māca, kā uz tām reaģēt. Jēzus skaidro, ka Svētais Garas ir tas, kurš "iemācīs un atgādinās jums visu, ko Es jums sacīju" (sal. Jņ 14,26). Viņš mums atgādinās Evaņģēlija vārdus, atgādinās par Jēzu, Dieva Dēlu. Un šādā veidā Viņš mums palīdz apsūdzošajam velnam atbildēt nevis ar saviem vārdiem, bet ar Kunga vārdiem. Vispirms Viņš mums atgādina, ka Jēzus vienmēr runāja par Tēvu, kas ir Debesīs, par savu Tēvu un mūsu Tēvu. Viņš mums atklāja Tēvu, atklāja savu mīlestību pret mums, saviem bērniem, - sacīja pāvests. - Ja mēs piesaucam Svēto Garu, tad mācāmies pieņemt un atcerēties vissvarīgāko dzīves realitāti, kas mūs pasargā no ļaunā gara apsūdzībām: mēs esam Dieva mīļotie bērni.”

Uzrunas noslēgumā pāvests teica: "Brāļi un māsas, šodien jautāsim sev, vai mēs bieži piesaucam Svēto Garu? Vai neesam aizmirsuši Patiesības Garu, kas ir blakus mums, dzīvo mūsos? Vai mēs ieklausāmies Viņa balsī gan tad, kad Viņš mūs iedrošina, gan tad, kad Viņš mūs pamāca? Vai mēs uz ļaunā gara apsūdzībām atbildam ar Jēzus vārdiem? Vai mēs atceramies, ka esam Dieva mīļotie bērni? Lai Vissvētākā Jaunava Marija palīdz mums būt paklausīgiem Svētā Gara balsij un padara mūs jūtīgus pret Viņa klātbūtni," sacīja Svētais tēvs.

Vaticannews.va