Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Šķiršanās iespējamība #
 
Efeza
pievienojies: 19.04.2008
Komentāri: 13
Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 11:51
Vai kāds ir lasījis psiholoģiska satura grāmatu "Sievietes, kas mīl par daudz"? Tur ir stāstīts par sievietēm, kas augušas neveselīgā ģimenē no bērnības un izaugušas par tādām, kasattiecībā uz vīriešiem zaudējušas savu ES un ir atkarīgas no šī vīrieša. Citēju: "Ja mums nepatīk vairums no viņa galvenajām īpašībām rakstur', daudz kas nepatīk viņa vērtību izpratnē un uzvedībā, taču mēs ar to samierināmies, uzskatot, ka, ja vien būsim pietiekami peivilcīgas unmīlošas, viņš vēlēsies mainīties mūsu dēļ, tad mēs mīlam Par daudz.Ja mūsu attiecības apdraud mūsu emocionālo labsajūtu un varbūt pat fizisko veselību un drošību, mēs pavisam noteikti mīlam Par daudz"

No bībeles sacītā, Dieva priekšā savienotiem, nepienākas šķirties. Taču ja attiecībās nav harmonijas, plus nav vienādi viedokļi par Dieva nolikto un tās tiešam atbilst, kā grāmatā minētajā rakstīts, vai šķirties nedrīkst?

Cik daudz sievietei būtu jāpanes un vai sievietei viss no vīrieša pretējas domāšanas, rīcības būtu jāpacieš, tikai dēļ laulības solījuma?
J.
pievienojies: 13.06.2006
Komentāri: 462
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 12:41
iesaku rakstīt, tikties ar cilvēkiem, juriem ir pieredze laulāto attiecībās

    - kustība "par dzīvību"

laulato.tiksanas(@)gmail.com
Sarah
pievienojies: 02.04.2008
Komentāri: 24
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 14:26
Ja man ar kādu cilvēku esot kopā, jādzīvo pastāvīgā saspringumā vai tik tas, ko es pateicu viņu kaut kā neaizvainos, vai nesakaitinās, vai tik viņam patiks... garšos... Tās tiešām ir slimīgas attiecības un agri vai vēlu nolemtas izjukšanai. Tāpat kā izmisīgi centieni palikt kopā (laulības solījums tak!! Bērni!!) ar cilvēku, kurš reāli apdraud emocionālo (nestastiet man, ka garīgie cilvēki caur lūgšanām ir pasargāti no šādiem ievainojumiem. Tik garīgi ļautiņi parasti ir pašpietiekami un nemēdz būt kopā ar otru cilvēku ikdienas dzīvei), un pat fizisko veselību ir slimīgas attiecības. Un vilkt vienu vezumu ar to, kuram par dzīves pamatlietām ir diametrāli pretēji uzskati kā Tev, arī ir garām. Tas, vienkārši, ir neloģiski! Nu, cik tālu ar tādu var tikt?! Jau sen, pat vēl pirms biju precejusies, šaja sakarā manī uzpeldēja jautājums: vai darīt pareizi tāpēc, ka tā ir pareizi, tiešām ir pareizi? Tajā brīdī raustījos sev atzīties, ka šāda jautājuma parādīšanās vien jau liecina, ka kaut kas ir nepareizi...

Par to, ko Dievs savienojis... Es laulību saprotu kā trīsvienību: vīrietis+sieviete un pāri - Dievs. Bez Viņa, kā zinām, nekas šai pasaulē nenotiek (njā, arī mūsu grēkošana.. cits jautājums, vai mēs ar to rēķinamies...Bet ne par to ir stāsts), bet... vai esam pārliecināti, ka visi pāri, kas precās, patiešām ir Dieva savienoti? Un nevis savas (ie)gribas, vecāku spiediena, vai kā tamlīdzīga iespaidā? Vai "taisnās sveces" būs tik pārgalvīgas, ka ņemsies apgalvot, ka šos pārus Dievs ir savienojis? Ja ne, tad... būsim godīgi - laulības pārkāpšanas akts ir noticis... apprecoties ar nepareizo cilvēku. Un, ja Dievs ir žēlastības Dievs, neviens man neiestāstīs, ka šādiem cilvēkiem ir jādzīvo kopā tikai tāpēc, ka viņi, lūk, ir precējušies. "Jūsu cietās sirds dēļ Mozus ir devis atļauju šķirties..". Jā, man ir cieta sirds, jo nespēju mīlēt cilvēku, kurš apdraud manu labsajūtu, veselību (arī dzīvību, jo psihosomātiskām kaitēm parasti ir smagas sekas). Drīzāk par cietsirdību ir uzskatāms fakts darīt visu, lai šādi cilvēki paliktu kopā, un par katru cenu censties viņus pārliecināt, ka šķirties ir grēks. Tāpat katram skaidrs, ka tas nekas labs nav un tīšā prātā, pie veslīgas saprašanas esot, neviens pēc tā netiecas.
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 15:00
Sarah,

Bibliskā izpratnē Dieva priekšā slēgtas laulības šķiršana patiešām ir grēks. Tātad - šāda laulība ir nešķirama.

Tomēr pastāv tāda institūcija RKB kā Baznīcas Tiesa, kas nodarbojas ar tādiem gadījumiem, kādus minējāt - ja laulība noslēgta piespiedu kārtā, ja laulātie jau sākumā izlēmuši, ka negrib bērnus, ja kāds apzināti slēpis kādu ļoti būtisku faktu. Šādos gadījumos šādu laulību var atzīt par spēkā neesošu. Tātad - nevis šķirt, bet pasludināt, ka laulība kā tāda nav bijusi, jo laulības sakraments faktiski iegūts viltus ceļā utt.

Tomēr ja abi laulātie ir teikuši Dieva priekšā "jā" pie pilnas apziņas, brīvprātīgi un ir atvērti dzīvībai, tad šāda laulība ir nešķirama. Un tas nekas, ka pa gadiem "fīlings" mainījies. Jūtas ir jūtas, tās ir gaistošas un nepastāvīgas. Dieva svētība, darbība caur saviem sakramentiem ir pastāvīga, nemainīga un Viņa priekšā teiktais "jā" nopietns.

Cik zinu, RKB pieļauj atsevišķu, šķirtu dzīvošanu, ja kāds no laulātajiem apdraud otru fiziski, emocionāli. Tomēr tā nav laulības šķiršana un jaunu attiecību sākšana tāpat ir grēks. 
J.
pievienojies: 13.06.2006
Komentāri: 462
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 16:06
www.dzivibasstraumes.lv

 
Sarah
pievienojies: 02.04.2008
Komentāri: 24
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 16:16
Justas, paga, paga, runa ir par bibliskā vai tomēr RKB izpratnē Dieva priekšā slēgtu laulību? Kā jau minēju: Dieva priekšā notiek viss. Arī tas, par ko lautiņi izsaucas kā Dievs to pieļauj?. Bibliskā izpratne tomēr pieļauj atgriešanās un second chance iespēju. Nereti spīdošāku, nekā pirmo, kas notika aiz cilvēka, ne Dieva prāta. Baznīcas Tiesa gadiem ķidā gadījumu, tā arī nedodot cilvēkam oficiāli iespēju sākt no jauna. Piemēram, situācija:

satikās jaunieši. Kā, ja, kā ne (ar kristiešiem, protams, tā nenotiek!), sajuka matemātika un 1+1 sanāca...3. Vecāki jaunos spiež preceties. Tas arī notiek, taču jau drīz pēc kāzām (Dieva priekšā!) puisis savu riebumu pret sava bērna māti nespēj noslēpt (viņa tak paliek resna!!!). Pec mazā piedzimšanas izmaiņas notiek tikai uz slikto pusi: viņš šļūc apkārt, bet viņa... ar mazo padusē, sāk iet uz baznīcu. Nevienu neinteresē, cik viņai smagi skatīties uz laimīgajiem pārīšiem, un vēl laimīgākām ģimenēm tajā pašā baznīcā. Nevienu neinteresē, kas notiek viņas dvēselē, kad draudzes priekšnieka sieva māsu pulciņa sanāksmē ņemas kaunināt tās, kuras nemāk saglabāt ģimeni... Lieki teikt, ka ģimene drīz vien izjūk, un viņa paliek viena ar bērnu. Džeks par sīko neliekas zinis, un rauj dzīvē uz nebēdu. Un tad viņa satiek vīrieti, kurš viņu patiesi mīl. Caur šo mīlestību viņa ierauga, ka Dievs var dziedināt viņas salauzto dveseli, un dot jaunu iespēju, jo viņš vēlas viņu precēt ar visu bērnu. Skaisti! Tikai... jaunu attiecību sākšana tāpat ir grēks. Arī šķiršanās gadījumā, jo: kas atšķirtu precē, tas grēko. Vai tas nozīmē, ka šādam bērnam pēc tradīcijas nav izredžu uzaugt pilnā ģimenē, bet viņam visu mūžu jānes tēva grēks? Un, vai tiešām mātei visu atlikušo mūžu jādzīvo šaustot sevi zem sirdsapziņas pārmetumu pātagas, ka viņas bērnam jāaug bez tēva?!

Vai tiešām RKB ir ieinteresēta ieļaunot sirdis? Vēl vairak šaubos, ka šāds nodoms ir pašam Lielajam Papum...
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 16:25
Sarah,

Bibliskā un RKB izpratnē. Jo šajā jautājumā neredzu kur būtu kaut mazākās pretrunas RKB mācībai un Bībelei. Kristus par laulības šķiršanu Mateja Evanģēlijā saka skaidri: "Kas no savas sievas šķiras vai atšķirtu prec, tas pārkāpj laulību".
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 16:28
Sarah,

un šajā  konkrētajā aprakstītajā gadījumā tomēr šķiet, ka laulība nav derīga. Jo jaunieši negribēja precēties un to darīja vecāku spiesti. Priekš tam ir Baznīcas Tiesa
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 16:38
Sarah, šis gadījums, ko mini, ir ļoti spilgts piemērs tam, kāda varētu būt nederīgi noslēgta laulība. Un tieši tam, lai konstatētu un anulētu šādas nederīgi noslēgtas laulības, ir domāta Bazīcas tiesa. Un vēl - neviens gadījums, ne Efezas, ne kāds cits, nevar tikt objektīvi izvērtēts un izlemts "derīga vai nederīga laulība" šeit, interentā. Priekš tam jāvēršas pie kompetenta priestera.
J.minēja Laulāto Tikšanos - jā, šeit jūs varat vērsties, ja ir problēmas un ABI - vai vismaz viens ļoti vēlas un otrs piekrīt - vēlas risināt tās un atjaunot savu laulību. Bet mūsu pieredze praktiski ir tāda pati kā jebkuram no jums - mūsu personiskās laulības pieredze (ar vienīgu atšķirību varbūt - ka tā ir jau izcīnītu cīņu un pozitīva atrisinājuma pieredze), kā arī varbūt zinām dažu citu cilvēku pieredzi. Varam piedāvāt veidu, kā kopīgi risināt katram pārim savas dzīves sāpi, bet neuzklausam viņu grēksūdzes. Tie, kam ir tiešām liela pieredze ar ģimenēm, ir priesteri - katram no viņiem ir daudz lielāka iespēja ieskatīties ģimenes dzīves bezdibeņos, kā jebkuram laicīgam cilvēkam.
Efeza
pievienojies: 19.04.2008
Komentāri: 13
Re: Šķiršanās iespējamība #
23.04.2008 17:14
Vīrs ilgu laiku centās iekarot manu mīlestību. Es nejutu pret viņu NEKO tādu.Baidījos, ka paliktu viena, likās viņš ļoti jauks, tāds, kurš varētu man būt labs vīrs.Lūdzu Dievu, lai palīdz man viņu iemīlēt un pēc kāda laika sāku just jūtas.Ilgas, vēlmi satikt, patīkami būt kopā.Likās, ka mums viss pietiek kopā lai būtu.  Pirms sāku just jūtas pret viņu, mums bija sekss. Jutu, ka sirdī vēlējos līdz laulībām palikt nevainīga.Taču sajutu bailes, ka ja neatdošos viņam, mani varētu kāds izvarot (mātei bija tāda pieredze un naiva tolaik biju). Tagadējais vīrs mani ļoti gribēja un viņprāt, ja es būšu viņas pirmais vīrietis, es viņu varētu iemīlēt. Nejutu pēc tam nekādu baudījumu.Patiešibā tiaki apziņu, ka esmu nu jausieviete.Tobrīd viņu tikai kā draugu jutu.Viņš bija ļoti jauks. Sākām dzīvot kopā...  Es gāju uz baznīcu.Arī viņš sāka nākt ar mani.Baznīcā nācās saskarties ar pirmslaulību dzīves tēmu un tā mēs nolēmām apprecēties. Mana mīlestība vairāk bija kā stipra pieķeršanās, mīlēt kādu par to, ka mani ļoti grib mīlēt un cenšas.

Tagad atskatoties, redzu, ka mūsu atteicības nebija īsti pašā pamatā saskaņā ar Dieva prātu. Vīrs saka, ka baigo Fīlingu nav pret mani sajutis tolaik, bet pret citām (pirms tam vienu un tagadējo mīļako).Pieļauj, ka baidījās tolaik viens varbūt palikt un tāpēc neatlaidīgi mani vēlējās iegūt.

Ir bijusu sajūta - vai tiešām viņš ir mans īstais, pēc Dieva prāta? Bet tad sevi apslāpēju tā domāt, jo esmu tak Dieva priekšā teikusi Jā un ir bērni:(.
Aiko_Saule
pievienojies: 05.06.2005
Komentāri: 181
Re: Šķiršanās iespējamība #
24.04.2008 00:09
Efeza
Redzi Istenībā lai ieviestos īsta sapratne - ir jāzina, ka tiem pāriem, kuriem ir šodien ap diviem bērniem - parasti ir ap 40-47 gadi. Ko tas nozīmē ? Tas nozīmē - ka šādu cilvēku tipsikā domāšana ir vienkārši nepareizi orientēta īstenībā. Tā sacīt tumsonība īsta īstenībā. Šādi parasti vairums pat šodien nav vēl garīgi gatavi laulībām - viena iemesla dēļ, jo jo projām dzīvo tumsā garīgajā dimensijā. Pamatā ir ir nezināšana - kā veidot pareizi laulības, ja zinātu tad sen izveidotu. Šie cilvēki ir viens posms visā evolūcijā - ceļā uz pilnīgi pilnīgu komūniju ar Dievu. Šādi parasti beidzot sāk domāt par savām dzīvēm - un saprot, ka daudz kas ir bijis nepareizi - jo nav zinājuši. Jēzu mirdams - par tādiem un ne tikai tādiem saka - piedod jo viņi NEZINA, ko viņi dara. Ja PSRS laikos - kas ilga 50 gadus - tika iznīdēta ticības mācība skolās - un šādās skolās mācījās šie cilvēki, tad kā lai viņi zinātu, kā pareizi ir veidot ģimeni un pareizas attiecības.  Pagaidām nevajag aizmirst - ka šodien arī ticības mācība skolās - netiek mācīta nopietni. Svētdienas skolas ir kā šovi - kur padzied, pazīmē un padzied  dziesmiņas un kāds kaut ko pamāca par liturģiju un rituālu izpildi. Bet būtība netiek mācīta. Jo latviešu tautā - nav neviens svētais RKB atzīts. Ja nav neviens svētais - svētie raksti nevar tikt pārtulkoti latviešu valodā - ja nav svēto rakstu latviešu valodā - tad netikai patiesība tādai tautai ir tur ārā - bet Dievs īstenībā. Un tagad - kad saproti šo esošo situāciju - tad vienīgais ceļš, kā Latvijā uzzināt īsto Kristus mācību ir lasīt svētos rakstus citās valodās. Lasot svētos rakstus ka minimums trijās valodās - tad iespējams izlobīt Kristus īsto mācību - un tā tiešām ir skaista un pareiza un skaidra utt. Kura ir tiešām Dieva īstenībā. Ja pieņem ka "Gaisma" ir "Informācija" - tad iegūstot šo informāciju - redzams, Dieva valstība ir tuvu pienākusi tiem, kuri tajā nezina, kā ieiet, un tie, kuri zina - tie ir uzsākuši dzīvi Dievā mūžīgo. Kā Jēzus ir teicis - kas dzīvo tagad - tie tic, ka Jēzus ir Dieva dēls - Dievs. Līdz ar to - kad esam nonākuši pie centra - Dieva. Varam sākt doties pie ikvienas lietas - kura tad attiecībā pret Dievu ir katra savā pozīcijā - un kad nāk no Dieva puses - ar gaismu - zināšanām, tad saprotams kļūst, kura lieta ir nepareizā vietā un kura pareizajā vietā. Ja nāk no Dieva puses - tad, kas šķirtu prec - tas pārkāpj laulību. Ja nākam no savas puses ar savu gudrību - tad ir pamatojums, es kā māte kļudījos - vai es tagad nekad vairs nevarēšu laulāties. Bet īstenībā - šie, vairumā ir tādi - kuri nemaz nav izpildījuši laulības nosacījumus. No Tevis rakstītā - ir vienkārši saprast, ka īstenībā, jau nebijāt viens otram īstie. Un ja šāds jautājums uzdodas - tas tas jau liecina, ka nav kautkas pareizi.

Īstie - nešaubās, īstie - nemaldās, īstos - Dievs ir savienojis, īstie ir gatavi laulībām, īstie ir nobrieduši un patiešām gatavi laulībām. Tad īstie var sākt dzīvot kopā - un nemocīties. Tad atkrīt tādi jautājumi un problēmas - es viņam stāstu - bet viņš mani nesaprot.  Īstie ir vienas ticības - lai nebūtu jāpiedzīvo arkla vilkšana ar neticīgo vai savādāk ticīgo, kas ienes lielu ļaunumu kopdzīvē un bērnu audzināšanā un tā ir VIENALDZĪBA ticības lietās. Vienaldzība veidojas - jo negribās ticības lietas un ticības patiesības izrunāt līdz skaidrībai - pamatā ir lepnums. Kas kalpo - citiem Dieviem ar lielo vai mazo burtu - tie pārkāpj pirmo bausli - Tev nebūs citus Dievus turēt līdzās. Kad beidzot divas būtnes - sapratīs 1 bausli - tad pirmais ķieģelis laimīgas ģimenes mājā, ir ielikts. Tālāk seko pārējie baušļi un RKB kanoni un arī nedrīkt aizmirst Dieva vadību - visās mūsu Dienās īstenībā un Dievā. Jo Vienīgi Dievs ir.
Efeza
pievienojies: 19.04.2008
Komentāri: 13
Re: Šķiršanās iespējamība #
24.04.2008 14:36
Cilvēku tik daudz, viedokļu tik daudz un atšķirīgi. Un pat starp kristiešiem. Viens saka vienu, kāda gudra cilvēka grāmata saka ko citu. Sirds arī brīžiem svārstās, atkarībā no dzirdētā.Taču tā meklē tikai patiesību, mieru un harmoniju! Vai lūdzot Dievam kādu sakāmo, ir iespējams bībelē atrast  vietu, kas no vienas puses manai sirdij būtu kā eļļa, bet patiesībā tam man nevajadzētu pakalusīt? Vai varu nepareizi atrast?

 
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Šķiršanās iespējamība #
24.04.2008 14:53
Efeza, Aiko_Saules uzskati ir tādi ekstravaganti :) Bet es jau teicu - Tavu situāciju nevar izvērtēt neviens te internetā un arī Tev pats lielākais neprāts būtu pieņemt būtiskus lēmumus, balstoties uz to, ko kādam nav bijis slinkums uzrakstīt.  Nopietnas lietas ir nopietni jākārto, netā var tik tā papļāpāt, gūt vai negūt kādu atbalstu vai kādu domu - bet dzīvi uz neta  diskusijām nevar balstīt. Tu taču māci bērniem, lai neņem konfektes no svešiem cilvēkiem uz ielas? 
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Šķiršanās iespējamība #
24.04.2008 15:00
Redzi, Efeza, Tu šobrīd meklē atbildes un gribi tās uzreiz dabūt. Tā ir ar mums visiem. Arī man tā ir bijis.;) Vislabāk ir nesteigties, jo Dievs sniedz atbildes, tikai pamazām - tik cik varam paņemt pretī un tieši tad, kad ir visīstākais laiks konkrētai atbildei. Tieši tāpēc, ka gribam uzreiz - mēs jautājam citiem cilvēkiem. Un mēs katrs esam savādāki, mums katram ir atšķirīgas dzīves situācijas un pieredze, tāpēc tik atšķirīgas un dažādas atbildes. Taču vislabāk ir tās gaidīt no Tā Kunga. Lasi Sv.Rakstus, lūdz un studē un tici man, Tu atbildes saņemsi. [Pat tad, kad man pirms gadiem, kad meklēju atbildes, citi deva diezgan konkrētas un skaidras atbildes, es tās nespēju uztvert/pieņemt - es nebiju tām gatava, es tās nesapratu. Taču pienāca laiks un Dievs apskaidroja.] Nav vērts steigties - visam savs laiks.:)
Efeza
pievienojies: 19.04.2008
Komentāri: 13
Re: Šķiršanās iespējamība #
24.04.2008 15:41
Kri un Saara

Naaksies vien jums piekrist:). varbuut es vnk apjukumaa gaidiiju, ka kaads apstiprinaas manu emociju veetru radiitaas domas. un to diemzeel piemirstam, ka Dievs NEKAD nesteidzas, bet mees - tagad un tuuliit vajag. saprotu, ka man jaamaacaas vairaak leenpraatiiba, jo skreejiena Dieva balsi ar veeja shnaakonju sajaukt varu un neko nesadzirdeet.

runaajot par sho teemu, kopaceelu, manu sirdu pabakstiija shiis lapas raksta par Lepniibu. un naacaas padomaat  par visu, paarcilaat... varbuut vnk manii notiek sacelshanaas?

nebaidos kluudiities, izskatiities muljkiigi mekleejot atbildes, ja vien galaa nonaaku pareizaa pieturaa!
Efeza
pievienojies: 19.04.2008
Komentāri: 13
Re: Šķiršanās iespējamība #
24.04.2008 15:42
Kri

par taam konchaam bija labi teikts :)))
Aiko_Saule
pievienojies: 05.06.2005
Komentāri: 181
Re: Šķiršanās iespējamība #
19.05.2008 21:04
Efeza

Tas, ka meklē atbildes uz saviem jautājumiem - tas ir labi. Būtībā - meklēta tiek informācija - īpašā, kuru iegūstot iespējams atrisināt radušos problēmu.
 
 Saraksts/Par un ap kristietību/Šķiršanās iespējamība #