Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
 
Neticīgais Toms
pievienojies: 26.12.2004
Komentāri: 9
Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
02.01.2005 12:02
Pēc katedrāles.lv pārrauga GMV ierosinājuma :) ielieku savu Virtuālās baznīcas diskusiju arī šajā sarunu sadaļā.

Pirms pāris dienām sanāca būt vienā ne īpaši iepriecinošā pasākumā - viena katoļticīga jaunieša bērēs :( un attiecīgi nācās apmeklēt izvadīšanas misi (piedodiet, brāļi katoļi, ja neprecīzi nodēvēju šo dievkalpojuma formu) un uzklausīt priesteŗa runu pie kapa. Abās reizēs klātesošie tika aicināti lūgt Dievu, kā Viņš pats to bija mācījis, t.i. noskaitīt Tēvreizi/Tēvs mūsu. To, ka latvju katoļiem Tēvreize sākas nevis ar: "Mūsu Tēvs..." bet ar "Tēvs mūsu...", to es zināju, un tas mani neizbrīnīja. Bet kad gaidītā "...jo Tev pieder tā valstība, spēks un gods, mūžīgi mūžos" pēkšņi tika noskaldīts "Āmen!", tad sāku domāt, ka kā tas nākas, ka katoļiem Tēvreize/Tēvs mūsu beidzas bez šīs frāzes.
Intereses pēc sāku pētīt Tēvreizes latīņu versiju (ir tāda lapa http://www.christusrex.org/www1/pater/ un tur nosacītā senākā [latīņu] versija beidzas tā, kā tas ir "Tēvs mūsu" - "...sed libera nos a malo. Amen" Tā kā latīņu versijas ir daudzas (t.sk. ir nedaudz atšķirīgas Mateja un Lūkas dotās Tēvreizes), tad ir arī versija ar "Quoniam Tuum est regnum, et potentia, et gloria, in secula", bet ar piebildi, ka tas ir papildinājums. Sengrieķu valodu neesmu studējis, tādēļ nevaru spriest par to, kā Tēvreize/Tēvs mūsu beidzas šajās valodās rakstītajos evaņģēlijos.
Kā tad īsti ir ar "Jo Tev pieder tā valstība, spēks un gods mūžīgi mūžos"?

Ursus
pievienojies: 16.11.2004
Komentāri: 26
Re: Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
02.01.2005 18:49
"Quoniam Tuum est regnum, et potentia, et gloria, in secula" , tā tiešām ir piebilde, kas ir parādījusies tradīcijā. Bet to arī  Baznīca paskaidro un uz to norāda lietojot dažos izdevumos iekavas. Domāju, ka nav problēma šo piebildi izmantot ikdienā skaitot Tēvareizi.  Tā ir ietverta RKB  liturģijā.  Tāpat arī lūgšanas sākumā lietotie vārdi: "Tēvs mūsu" un "Mūsu Tēvs", abus šos variantus lieto gan Katoļu Baznīcā, gan arī  luteriskās draudzes. Mācītājs Modris Plāte lietoja "Tēvs mūsu", paskaidrodams, ka pirmais ir  Tēvs un tad tikai mēs.  Bet šī vārdu kārtība  ir ņemta tas no latīņu valodas "Pater noster".  
Itins
pievienojies: 03.01.2005
Komentāri: 12
Re: Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
03.01.2005 15:10
Siis juusu mantras `teevreize` teksts vispaar  ir visai pretruniigs. Pirmkaart, Juus luudzat visvareno buutni, lai taa izpilda pati savas veeleesanaas. Otrkaart, juus luudzat so pasu buutni, lai taa juus nekaardina. Cik zinu, darbiiba `kaardinaasana` tiek pierakstiita saatanam. Taatad juus luudzat saatanu?  
Hieronymus
pievienojies: 25.12.2004
Komentāri: 135
Re: Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
03.01.2005 20:02
Dieva praats nevar notikt muusu dziivee ja mees to negribam, mees vienkaarshi ar shiem vaardiem ( tavs praats lai notiek "fiat voluntas tua") veelreiz simboliski atgaadinam kam pieder vara paar debesiim, kaa arii delegeejam varu paar sevi Dievam.
Par kaardinaashanu arii ir taa ka Dievs var atljaut Satanam muus kaardinaat, kaa to pieraada gadiijums ar Iijabu.
Dunduks
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 2
Re: Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
03.01.2005 21:11
To: Itins

Lūgšana noslēdzas nevis ar  "nekārdini mūs", tad tādi argumenti varētu figurēt, bet gan "neieved mūs kārdināšanā". Tas ir lūdzu pasargā no kārdināšanas.

Itins
pievienojies: 03.01.2005
Komentāri: 12
Re: Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
04.01.2005 11:30
Hieronymus - Ja dievs atlauj saatanam kaardinaat -  taatad dievs un saatans zinaamos apstaakljos sadarbojas, ir partneri, nevis ienaidnieki?
Jaa, un taa dieva praata notiksanas atlausana ( nevar iejaukties bez muusu atlaujas) ljoti atgaadina teikas par demoniem un vampiiriem, kuri nevar ienaakt maajaa bez uzaicinaajuma :) 

Amada
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 173
Re: Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
04.01.2005 14:22
tas nav tik vienkarsi. Dievs ir devis cilvekam brivibu. Un satans.. vins izmanto cilveka stulbumu. un cilveks izvelas nedaudz kreizi celus. Dievs ir devis likumus, dzivojot saskana ar kuriem cilveks ir pasargats no launa iedarbibas. Bet nu cilvekam ta videji tas sanak... :/ nu luk, tapec cilveks ludz Dieva palidzibu, lai tas pasargatu. Tas ir vienkarsi. Vajag tikai pameginat iedzilinaties jautajuma, nevis ka mazam tinim censties uzdot pseidoprovokativus jautajumus.
Mirari
pievienojies: 26.12.2004
Komentāri: 70
Re: Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
19.02.2005 03:25
Tēvs mūsu = Mūsu Tēvs  - būtība jau tā pati vien ir….

… jo tev pieder Valstība, spēks un Gods mūžīgi (Mateja 6-13) - ir ļoti sarežģīts vārdu salikums, iespējams , tādēļ arī atmests… Vienkāršā tauta nu nekādi nevarēja iemācīties no galvas, ka jāsaka vien bija Āmen bez tā… bet vai tā nav??? :)
Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"
19.02.2005 12:19
Drosi vien tik dumja ta "viekarsa tauta" tomer nav :)
 
 Saraksts/Par un ap kristietību/Par Tēvreizi/ "Tēvs Mūsu" jeb "Pater Noster"