Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Citas sarunas/Par Līgo un Jāņu dienu.
Komentāri:123Nākamie
RaitisL
pievienojies: 17.07.2007
Komentāri: 90
Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 11:42
Man radās tādas domas, ka Līgo un Jāņu dienas ir pagāniski svētki - pagānu svētki. Un īsti nezinu kā uztvert to atzīmēšanu. Gribētos dzirdēt Jūsu domas.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 13:33
Kā teica Čestertons, visas pagāniskās padarīšanas (saulgriežu svinēšana, lugas ar Olimpa dieviem, ķeburainās monstru figūras uz gotisko katedrāļu fasādēm…) ir pavisam nekaitīga lieta – bet tikai ar tādu nosacījumu, ka mēs spēlējamies ar šiem elementiem, nevis pielūdzam tos. Citiem vārdiem sakot, ka tie ir un paliek mūsu lelles, nevis mūsu elki ("dolls, not idols").
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 14:11
Smilgu Jurim varu piekrist, bet viens gan jāatzīmē - šodien Jāņu svinēšana daudzviet vairs nav tik nevainīga kā manu vecāku laikā. Es nerunāju par izplatītajiem "šņabja-šašliku" Jāņiem, kas arī man nav pieņemami, bet tieši par "autentiskajiem" Jāņiem, kuros arvien biežāk tiek pilnā nopietnībā izspēlētas pagānisma tradīcijas un neopagāniski, ezotēriski priekšstati. Man nav nekas pret māju pušķošanu, tautasdziesmām un rotaļām 23. jūnija vakarā, arī pret pasēdēšanu pie ugunskura, alus kausu un siera gabalu ne. Bet, kad sākas dažādi "auglības rituāli", zīlēšanas un "kosmiskās enerģijas" pasmelšanās, tad tā, manuprāt, vairs nav spēlēšanās un nacionālās kultūras īpatnība, bet antikristīga prakse.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 16:10
> Toms Augustīns

Piekrītu. Ja sāk to visu ņemt nopietni un vēl piepin klāt dievturību, "New Age" u.tml. okultismu, tad tās vairs nav lelles, bet elki, un tas jau ir pagalam greizi.

Atceros, kā 2004. gada jūnijā pašpasludināto pareizticīgo katedrālē bija izstādīta Tihvinas Dievmātes svētbilde, un stāvēja milzīgas cilvēku rindas dienu un nakti, lai šo svētbildi pagodinātu. Es toreiz viesojos Rīgā un vairākkārt gāju tai vietai gaŗām. Reiz pamanīju kādu sievieti, kas, mezdama izaicinājumu karstumam un noguŗumam, stāvēja šajā rindā, lai tikai pagodinātu Vissvētāko Jaunavu… un ar nopietnu sejas izteiksmi lasīja grāmatu "Karmas diagnostika". Kopš tā laika šī aina palika manā atmiņā kā tāds ļoti simbolisks tēls.

Starp citu, ja runājam par latviešu folkloru, tad latvju dainas pēc savas izcelsmes ir daudz katoliskākas, nekā mums šķiet. Par to jau 20.-30. gados rakstīja Brastiņu Ernesta tik ļoti nemīlētais prof. P. Šmits. Piemēram, nav nekādu ziņu par to, ka latviešu senčiem pirms kristianizācijas būtu bijusi tāda dievība "Māra" – tas ir tas pats Dievmātes tēls, kas ir, teiksim tā, atstādīts atpakaļ pagāniskā kontekstā (sal. atsevišķu Dienvidamerikas iezemiešu tautu pasakas par Dievmāti).

Es piekrītu, ka ir ļoti slikti, ja Jāņos izsauc garus, zīlē un buŗas. Taču tā tas – lielākā vai mazākā mērogā – ir bijis vienmēr. Vidusmēra latvietis sirds dziļumos joprojām ir pagāns (par to jāpasaka paldies Luteram, vācu baroniem un Staļinam). Bet mani šobrīd daudz vairāk uztrauc kaut kas cits – proti, jaunais, globālais, lienošais pagānisma paveids, kas kopš vairākiem gadiem pārņem jaunos un izglītotos cilvēkus. Tas ir Ekoloģisma un Globālās Sasilšanas kults – tas ir tik izsmalcināts un visaptveŗošs, ka atgādina babiloniešu un acteku auglības kultus; bet tas ir vēl draudošāks, jo ir izpleties pa visu pasauli. Agrākos laikos cilvēki masveidā upurēja sev līdzīgos vai lika dejot kailām jaunavām, lai iežēlinātu bargo un draudīgo Dabu. Šodien viņi ar to pašu mērķi nododas mazāk asiņainām vai teatrālām, bet pēc būtības ļoti līdzīgām izdarībām. Un uz šī fona latvju bāleliņš, kas Jāņu naktī zīlē, lēkā ap ugunskuru Ādama tērpā, vai gandrīz erotiskā degsmē apskauj Pokaiņu ozolus, izskatās pavisam nevainīgs un nekaitīgs.
RaitisL
pievienojies: 17.07.2007
Komentāri: 90
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 16:21
Paldies  ka izsakat savas domas. Cik saprotu`, tad Jus esat visnotal rezerveti pret siem svetkiem. Gluzi lidzigi ka es. Vel neesmi izlemis ko sadarit pa sim brivajam dienam kuras mums dod valsts. Bet viens ir skaidrs - nevelos piedalities tur kur kopj visus sos paganiskos ticejumus un parejas lietas. Lai Dievs sveti. Paldies par atsaucibu.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 16:36
> Vel neesmu izlemis ko sadarit pa sim brivajam dienam kuras mums dod valsts.

Bet kādēļ lai šajā dienā nesvin Sv. Jāņa Kristītāja piemiņu? Šī diena taču ir veltīta tieši viņam.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 16:47
Smilgu Juris šķiet vēsturi pamaz zin, ja Luteru saista pagānismu.:)))

Pagāns latvietis un ne tikai latvietis lielā mērā ir tādēļ, ka 4.gs., kad imperators Konstantīns,kurš izdomāja kristietību pasludināt par valsts reliģiju, baznīcā pagānu un dažādu citu reliģiju pārstāvji ievazāja savus pagānu un elku kultus. Saskaņā ar jauno likumu 4.gs. visādu kultu vadītāji automātiski kļuva par kristiešiem, kuriem baznīcā bija jāvada "mises". No kristietības viņi maz jēdza, jeb nejēdza neko. Taču kvēpināšanas, dejošanas, zvaniņu zvanīšanas, klanīšanās utml izdarības pieprata - tad nu uz to tika vērsta lielākā uzmanība, kā arī dažādu svēto godināšanu. Vecie elku vārdi tika nomainīti ar vārdiem no Svētajiem Rakstiem. Skumji, bet fakts, ka daudzkur L-jā [mazāk Rīgā] cilvēki par galveno baznīcā joprojām uzskata ārēji redzamās norises.

Labs piemērs iz dzīves: mans kolēģis teica,ka viņam šad tad patīkot aiziet uz katoļu misēm, jo tās notiekot latīņu valodā - neko nevarot saprast un tas uzreiz liekoties baigi kruta, tur kvēpina un zvana, krustus metot un tērpi krāņum krāšņie utml.. - esot reāls šovs.

Reizēm der par visu šo aizdomāties,jo ar katehēzēm laukos pašvaki un cilvēciņi pieķeras ārējām zīmēm, taču sirds paliek tukša - bez ticības un aiziet pazušanā.:((
uldiss
pievienojies: 20.11.2007
Komentāri: 177
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 17:01
ja sāks atmest tautas svētkus (folkloras mantojums, kuru līdz šim daudzi uzskatīja par vērtību), kā pagāniskus, vai cilvēki pamazām nekļūs par kosmopolītiem?
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 17:53
Saara, pēc Jūsu kolēģa teiktā varu spriest, ka viņš ne uz vienu katoļu Sv. Misi nav bijis vai arī to apmeklējis pirms daždesmit gadiem. Citādi diez vai parādītos teksts par latīņu valodu. Es gan ļoti priecātos par Tridentas rita Sv. Misēm, kas notiek latīņu valodā, taču Latvijā ir ļoti nelielas iespējas tādās piedalīties. Ceru, ka tas varētu mainīties.

Stāsti par Konstantīna ieviesto pagānismu ir ļoti izplatīti protestantu (mazāk luterāņu) vidū, viss internets ar tādiem ir pilns. Uzdrošinos apgalvot, ka tiem nav vēsturiska pamata vai arī vēsturiskā patiesība ir stipri izkropļota. Negrasos sākt garu diskusiju ar Jums par šo tēmu, jo patiesības noskaidrošanai būtu svarīgi iedziļināties Baznīcas pirmo gadsimtu autoru darbos un nezinu, vai esat gatava to darīt. Manuprāt, ir vērts, jo no šiem cilvēkiem mēs , piemēram, varam arī uzzināt, kuras grāmatas ietilpst Jaunās Derības Svēto Rakstu kanonā.
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 17:57
Gribēju vēl piebilst, ka muļķības Konstantīna sakarā sākas jau ar apgalvojumu par kristietības pasludināšanu valsts reliģijas statusā. To izdarīja imperators Teodosijs Lielais 391. gadā, 54 gadus pēc Konstantīna nāves.
Sikamors
pievienojies: 27.05.2008
Komentāri: 121
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 18:45
Lasot šīs diskusijas man visu laiku ir vēlme uzdot jautājumu tiem KBaznīcas priesteriem, kas studējuši Baznīcas vēsturi: ko viņi ir darījuši pēdējos 17 gadus, ja vēl šodien nav NEVIENAS jaunas vēstures grāmatas katoļiem? Paldies Dievam ir H. Tropa grāmata un Stroda grāmata. Daži sevi uzskata par ļoti, nu ļoooti zinošiem! Bet sausais atlikums nekāds. Lai pārbaudītu datus, vēl aizvien iedziļonos angļu uc valodu pētījumos. Tas arī ir iemesls, kādēļ te ir sarakstīts tik daudz ačgārnību un muļķību un labi, ka Toms Augustīns to skaidri uzrādīja.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
04.06.2008 21:08
> "Stāsti par Konstantīna ieviesto pagānismu ir ļoti izplatīti protestantu (mazāk luterāņu) vidū, viss internets ar tādiem ir pilns."

Jā, šajos Jūsu minētajos interneta avotos vispār var izlasīt daudz interesanta. :-) Piemēram, par krietno un cienījamo kristieti, Kristus gaismas nesēju "doktoru Āriju", kuŗu nelietīgie homouziasti un atanāzieši izsvilpa Nīkajas koncilā. :-)  Es to ļoti labi zinu, jo dažādu sektu pētīšana ir mans vaļasprieks.

Ļoti daudzi no šiem protestantiem patiešām bez problēmām aizfilozofējas līdz Kristus Dievišķās dabas noliegšanai. Pat ASV Prezidentam Reiganam reiz nācās strīdēties ar vienu no šādiem metodistu "teologiem". Ja labi atceros, tad Reigans, aizstāvot Kristus Dievišķību, toreiz piesauca Ljūisa trilemmu (trīs L).
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 10:04
Nu redz cik interesanti - katram savs vēsturiskais skatījums - un vēl foršāk, ka visi uzskatu paudēji "svētā" [jeb pareizāk sakot liekulīgā] vienprātībā pulcējas zem viena baznīcas jumta..

Un kurš gan zinās teikt 100% patiesību par vēsturi? Vai kāds ir blakus stāvējis? Viss ir atreferējums - katram izdevīgākais.:) tb - kam gribam, tam ticam!
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 10:12
TA, nu cik sapratu mans kolēģis bija bijis pēdējo 5-10g. laikā - acīmredzot uz kādiem lielākiem svētkiem, kur galvenais ir bijis ārējais spožums un nevis sludinātā būtība.

Es tomēr esmu par latviešu valodu baznīcā - lai to saprastu arī mazs bērns un vecas tantes, kā arī tie,kas neskolojas īpaši augstās skolās. Citādi jāskatās, ka neatkārtojas viduslaiku fenomens, kad neviens neko nesaprata, kas notiek baznīcā un ko tur sludina.:(( Un ka baznīcu pārpildīja garīgi miroņi bez ticības.

Ja nu kādam ir liela vēlme klausīties misi ne dzimtajā valodā, tad var rīkot papildus mises kaut visās pasaules valodās un tad uz tām var iet kas vien vēlas - arī šovu tīkotāji. Es gan tā īsti nesaprotu, kāpēc gribas tieši latīņu valodu? Vēsturiski taču, ja palūkojas, tad apustuļu laikā sludināšana notika novada dzimtajā valodā.
Sikamors
pievienojies: 27.05.2008
Komentāri: 121
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 10:47
Saara,

es nezinu kādā garā citur pulcējas ļaudis uz Misēm, bet tas gars kādā Jūs te izsakāties, diez vai ir atrodams īsta ticīgā sirdī. Mazliet cieņas pret citiem un viņu ticību nekaitētu arī Jums. Varbūt arī noskaidrojiet kādai Baznīcai piederiet un sekojoši - ko tā māca. Citādi sanāk BAIGĀ PUTRA!
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 11:07
> "Citādi jāskatās, ka neatkārtojas viduslaiku fenomens, kad neviens neko nesaprata, kas notiek baznīcā un ko tur sludina.:(( Un ka baznīcu pārpildīja garīgi miroņi bez ticības."

Tas no malas izskatās patiesi nožēlojami, ka cilvēks at šādu aplombu un šādā pretenciozā tonī raksta šādas muļķības. Varbūt vajadzētu sākumā nedaudz pastudēt Viduslaiku vēsturi, filozofiju un kultūru un tikai pēc tam rakstīt?
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 11:38
SJ, nemērīšos ar jums ar *** [kā tas raksturīgi gaiļiem], kurš izglītotāks un ja jums tā tīk būšu nožēlojama Dieva ganāmā pulka aita.

Lauku rajonos situācija ir patiešām bēdīga, runāju no pieredzes - "ticība" daudziem [ne visiem protams!] aprobežojas ar ārēju rituālu veikšanu.:(( Un kur lai tā ticība rodas? Svētie Raksti saka, ka no sludināšanas tā rodas. Tātad rodas no tā, ko sludina. Un ja draudzē lielāko daļu gadā no kanceles atļaujas sludināt par dažādiem svētajiem, tad uz to arī ticība rodas. Bet uz Dieva Dēlu? [Es šeit tiešām ne par Rīgu, kur situācija ir pavisam citādāka! Un es saprotu, ka lielai daļai šeit ir grūti tam noticēt..]. Cilvēki zin, kādam svētajam jāpalūdzas, ja kas pazaudēts vai cita veida palīdzība vajadzīga. Viņš zin, ka pareizā baznīca ir tā, kur draudžu gani staigā baltajos tērpos, bet viņš nezin, ka Kristus ir viņa grēkus izpircis, ka viņš var nonākt paradīzē. Man sirds sāp:( Kur tad lai es par to runāju, ja ne te - ar māsām un brāļiem Kristū? Vai galvenais nav lūkot ,kādi priesteri aiziet sludināt uz draudzēm un rūpēties par cilvēku dvēselēm? Un tikai pēc tam domāt par latīņu valodām, vēstures grāmatām utml?
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 11:40
p.s. Komentārus par tēmu nemaz negaidu, zinu, ka to nebūs [kā līdz šim], kā vien uz manu pusi adresēts nicinājums. Paldies parī par to! Esiet svētīti!:)
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 11:56
pilnīgi piekrītu Smilgu Jurim attiecībā uz viduslaikiem! Mans vīrs, vēl nebūdams kristietis (pat trakāk - viņš vairāk piesliecās folkloristiem tai laikā) speciāli studēja un meklēja materiālus par viduslaikiem un baznīcu. Un atrada, ka viduslaiki bija garīgi visapgaismotākie laiki, kuru iespaidu gandrīz sekmīgi nīcināja   "apgaismotāji", ar saviem sekotājiem franču revolūcijā un komunismā. Cik šie apmelojumi ir tālejoši, viņš redz, paklausoties, ko māca šodien skolās vēstures stundās - ne tik daudz mācību grāmatas satura dēļ, cik skolotāju nostādnes dēļ, kuri lielākoties paši skolas solā ir tā mācīti vēl padomju gados.

Un vēl - Saara - neviens te Tevi nenicina, tā esi Tu, kas mūs nicini, un mums atliek tik izjust neizpratni un aizvainojumu.
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 12:06
Piedodiet, Saara, bet vai Jūs pati esat bijusi kādā katoļu dievkalpojumā? Vai esat izgājusi katehēzi? No kādiem avotiem vispār esat smēlusies savas zināšanas par kristietību? To būtu svarīgi saprast, lai mēs varētu izvairīties no netīšiem apvainojumiem.
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 12:50
Saara, pārlasīju Jūsu komentārus šim un citiem rakstiem, sapratu, ka tomēr piederat katoliskajai Baznīcai. Ar to arī apsveicu, un manus iepriekšējos jautājumus varat neņemt vērā! :) Tomēr katehēze Jums derētu, tāpat kā derētu daudziem cilvēkiem lauku rajonos. Manuprāt, tas būtu izdarāms ne tik daudz ar priesteru spēkiem, jo viņu ir tik, cik šobrīd ir, bet gan iesaistot sagatavotus laju katehētus. Tā noteikti būtu arī laba augsne jauniem paaicinājumiem uz priesterību. Heijā, RARZI beidzēji, atsaucieties, katoļi laukos jūs gaida!
Sikamors
pievienojies: 27.05.2008
Komentāri: 121
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 16:35
Saarai jau grūti atbildēt pēc būtības, jo viņas pamatzināšanas līdzinās  nulles zīmei. Un tad jau jāsaka tā, - Saara, paņem KatBaz lielo katehismu un lasi cauri. Kad būsi izlasījusi vismaz 5x, tad varēsim runāt par būtību. Vēl kādu eciklopēdiju vispārējām zināšanām. Varbūt tad arī šī diskusija būtu citādāka. Nu un vēl, kā teica Toms Augustīns: var arī pastudēt. pieejamajās Augstākās izglītības mācību iestādēs. Par ļaunu jau nenāktu.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 16:53
Paldies Sikamor, esi arī tu svētīts!:) Un mīļā māsa, kri!:) Dieva miers lai ir ar jums!

Nez, ko darīja nabaga ticīgie pirmajos gadusimtos, kuriem bija pieejami Svēto Rakstu tīstokļi, bet neviens katehisms vai citas enciklopēdijas?...

Ar ko gan varētu atšķirties baznīca no universitātēm? Šķiet vienā runa iet par ticību un gudrības iepazīšanu, pazemībā dzīvojot un kas ir pieejama ikvienam. Šķiet otrā iet runa par citādu gudrību, kuru nenoniecinu un priecē, ja ir iespēja studēt un izglītoties, taču ne visiem pieejama un ne visiem iespējama un bez kuras izrādās arī debesīs var tikt, ja vien ir pirmajā iegūtā ticība.:)
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 17:15
 "Nez, ko darīja nabaga ticīgie pirmajos gadusimtos, kuriem bija pieejami Svēto Rakstu tīstokļi, bet neviens katehisms vai citas enciklopēdijas?..."

Es nezinu, ko viņi darīja. Bet Jums tas tik un tā nav nekāds attaisnojums, jo, atšķirībā no viņiem, Jums šodien ir pieejami gan katechisms, gan enciklopēdijas.
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: Par Līgo un Jāņu dienu.
05.06.2008 18:05
SJ, varbūt mēs katrs meklējam kaut ko citu baznīcā un varbūt tāpēc katram savs skatījums un nesaprašanās.;) Mani tajā interesē manas dvēseles glābšana - mūžīgās dzīvības iegūšana un dzīvošana saskaņā ar Kristus mācību. Šo saņemu ik nedēļas baznīcā [paldies Dievam, manā draudzē ar to viss ir kārtībā]. Barību savai dvēselei vēl saņemu no Svētajiem Rakstiem, kas dara gudru pestīšanai caur ticību Kristū Jēzū [2.Tim.2:15]. Mani interesē šī gudrība un interesē nepazaudēt to. Viss pārējais - vēstures notikumu interpretācijas, citu liecības par dzīvi ticībā utml, kā arī dažādo interešu enciklopēdijas - tas nāk pēc tam un jāizvērtē, cik tas ir celsmīgi manā dzīvē dzīvojot un paļaujoties uz To Kungu, un vai no kādas no tām nerodas manī pašpauagstināšanās pār citiem. Esmu ar šīm lietām uzmanīga. Ir citi - kas studē teoloģiju - viņus šīs tēmas vairāk interesē un tas ir tikai normāli. Bet es neuzskatu, ka cilvēks, kurš nav izlasījis katehismu, vēstures grāmatas uc ir stulbs Dieva acīs. Cilvēku acīs - jā. Kam svarīgas cilvēku domas, kam Dieva...:)

Labu vakaru!
Komentāri:123Nākamie
 Saraksts/Citas sarunas/Par Līgo un Jāņu dienu.