Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Deogratias:)))))))))!
Komentāri:12Nākamie
MVeide
pievienojies: 20.01.2007
Komentāri: 250
Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 15:34
sagaidijām-Lefebram un viņa konsekrētajiem bīskapiem atcelta ekskomunika:))))))!
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 17:07
Ja drīkstu precizēt. Ekskomunikācija ir atcelta 4. bīskapiem 'post mortem' t.i. pēc nāves ar nolūku pateikt, ka tagad viņi ir Dieva tiesas priekšā. Un neabšaubāmi, mēs zinām, ka Dievs ir žēlsirdīgs. Arī viņiem.

Bet, šis akts neatceļ shizmu starp Pija X brālību un Katolisko baznīcu. Tā kā būtu jauki, ja kāds Latvijas teologs mūs apgaismotu un paskaidrotu, kāda ir pašreizējā situācija un, ka tā neko nemaina Pija X brālības juridiskajā statusā.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 17:54
Kas tās par muļķībām? Bīskapa Lefevra ordinētie četri bīskapi – bp. Fellay, bp. Williamson, bp. de Galarreta un bp. Tissier de Mallerais, paldies Dievam, ir dzīvi un veseli, un sūta Pāvestam pateicības par šo tēvišķo aktu.

Savukārt bīskaps Williamsons pirms dažām dienām kļuva slavens ar savām pretrunīgajām  deklarācijām par Holokaustu. Ja viņš būtu aizsaulē, tas būtu pagŗūti izdarāms.
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 18:00
Re, uzreiz uzradies, tātad mana taktika bija pareiza. Ar to arī apsveicu. Pietiek vienam muļķim ievaukšķēties  šajā saitā un visa armija klāt.

Īstenībā es Tev Veide gribēju pavaicāt, kā ir savienojama katoliskā ticība ar to, ka viens no Pija X brālības pseido-bīskapiem  noliedz holokaustu?
MVeide
pievienojies: 20.01.2007
Komentāri: 250
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 18:46
man ir bijis tas gods pirms 2.GADIEM VE.Viljamsonu satikt personīgi.lasiju lasiju par viņa izteikumiem,bet tas mnu cieņu nemaina.
MVeide
pievienojies: 20.01.2007
Komentāri: 250
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 18:46
p.s:apsveikums šai sakarā Smilgu Jurim no manas puses;)
MVeide
pievienojies: 20.01.2007
Komentāri: 250
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 18:48
p.s.s.:vienīgi žel ka nebiju klāt kad viņs pirms 4 vai 5.gadiem(kā liekas pirmais no ''siem Bīskapiem)viesojās Rīgā
Toms Augustīns
pievienojies: 05.05.2007
Komentāri: 132
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 19:39
Arī es priecājos par šo ziņu un ceru, ka tuvojas laiks, kad FSSPX atradīsies pilnīgā vienotībā ar pārējo Baznīcu. Apsveicu gan Mārtiņu, gan Smilgu Juri. zanes asā reakcija man nav izprotama, varbūt var uzzināt tās iemeslus?

Manuprāt, jautājumā par Holokaustu uzskati drīkst atšķirties arī bīskapiem, ciktāl tas attiecas uz vēstures faktiem, nevis uz nacistu politikas morālo novērtējumu. Diemžēl kritiku par Holokausta noliegšanu izpelnās ne vien šīs politikas attaisnotāji, bet arī tie, kuri izsaka atšķirīgu viedokli par Holokaustā bojāgājušo skaitu, nacistu izmantotajām iznīcināšanas metodēm utt. Es labprāt ticētu, ka šajā ziņā viss jau ir atklāts un ka "revizionisti" tikai jauc gaisu, taču vairākas sarunas ar latviešu vēsturniekiem man likušas būt piesardzīgākam. Piemēram, vēl joprojām nav skaidrība par Rīgas Lielajā horālajā sinagogā 1941. gadā sadedzināto cilvēku skaitu. Šis skaitlis svārstās starp dažiem desmitiem un diviem tūkstošiem, vēsturnieki privātās sarunās min faktus, kas runā par labu mazākajam skaitlim vai pat to vēl samazina, taču savus argumentus nesteidzas paust publiski. Padomāsim, kāpēc. Lai cik barbariska un nosodāma parādība būtu Holokausts, nespēju noticēt, ka patiesības noskaidrošana par to varētu kādam nodarīt ļaunumu.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 20:22
Liels paldies Tomam Augustīnam un M. Veidem par apsveikumu! Bet galvenais – pateiksimies Dievam par mūsu Pāvestu Benediktu un lūgsimies, lai viņam būtu laba veselība un pēc iespējas ilgāks mūžs Baznīcas atjaunošanas un atkalapvienošanas darbā! Deo gratias!

Vispirms, lai nebūtu nekādu pārpratumu, atļaušos citēt paša Bīskapu lietu kongregācijas dekrēta tulkojumu angliski. Tas ir ņemts no šejienes, bet itāļu oriģinālteksts ir atrodams šeit. Izcēlumi ir mani:

.

“By way of a letter of December 15, 2008 addressed to His Eminence Cardinal Dario Castrillón Hoyos, President of the Pontifical Commission Ecclesia Dei, Mons. Bernard Fellay, also in the name of the other three Bishops consecrated on June 30, 1988, requested anew the removal of the latae sententiae excommunication formally declared with the Decree of the Prefect of this Congregation on July 1, 1988. In the aforementioned letter, Mons. Fellay affirms, among other things: "We are always firmly determined in our will to remain Catholic and to place all our efforts at the service of the Church of Our Lord Jesus Christ, which is the Roman Catholic Church. We accept its teachings with filial disposition. We believe firmly in the Primacy of Peter and in its prerogatives, and for this the current situation makes us suffer so much."
His Holiness Benedict XVI - paternally sensitive to the spiritual unease manifested by the interested party due to the sanction of excommunication and trusting in the effort expressed by them in the aforementioned letter of not sparing any effort to deepen the necessary discussions with the Authority of the Holy See in the still open matters, so as to achieve shortly a full and satisfactory solution of the problem posed in the origin - decided to reconsider the canonical situation of Bishops Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson, and Alfonso de Galarreta, arisen with their episcopal consecration.
With this act, it is desired to consolidate the reciprocal relations of confidence and to intensify and grant stability to the relationship of the Fraternity of Saint Pius X with this Apostolic See. This gift of peace, at the end of the Christmas celebrations, is also intended to be a sign to promote unity in the charity of the universal Church and to try to vanquish the scandal of division.
It is hoped that this step be followed by the prompt accomplishment of full communion with the Church of the entire Fraternity of Saint Pius X, thus testifying true fidelity and true recognition of the Magisterium and of the authority of the Pope with the proof of visible unity.
Based on the faculties expressly granted to me by the Holy Father Benedict XVI, in virtue of the present Decree, I remit from Bishops Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson, and Alfonso de Galarreta the censure of latae sententiae excommunication declared by this Congregation on July 1, 1988, while I declare deprived of any juridical effect, from the present date, the Decree emanated at that time.

Rome, from the Congregation for Bishops, January 21, 2009.

Card. Giovanni Battista Re
Prefect of the Congregation for Bishops"
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 20:24
Diemžēl saites nez kāpēc nav iedarbojušās. Tātad – angļu tulkojums ir šeit.

Un itāļu oriģināls ir šeit.
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Deogratias:)))))))))!
26.01.2009 22:34
Es šajā visā redzu tikai vienu - pāvesta Benedikta plašo skatījumu uz Baznīcu un lielo tuvākmīlestību. Tomēr kā raksta Osservatore Romano:

'“Con essa il Papa sgombera il campo da possibili pretesti per infinite polemiche, entrando nel merito del vero problema: l'accettazione piena del magistero, compreso ovviamente il Concilio Vaticano II”.

Nu tad paskatīsimies, vai šis novirziens pratīsies un no tādiem, kam nav nekāda juridiska statusa  Katoliskajā Baznīcā, spēs iet tālāk. Jo ekskomunikācijas atcelšana ir viens, bet pagaidām viņi nav vēl sakārtojuši savu statusu kanonu līmenī.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
27.01.2009 02:08
Tagad daži apsvērumi par pašreizējo situāciju un par to, kas var notikt turpmāk.

(1) Četru bīskapu ekskomunikācija ir atcelta ex nunc. Tas nozīmē, ka pat tiem, kuŗi bija pārliecināti, ka kopš 1988. gada FSSPX atradās schizmā, ir jāatzīst, ka tās vairs nav. Ja ekskomunikācija ir atcelta, tad, loģiski, arī formālas schizmas vairs nevar būt, jo, saskaņā ar 1364. kanonu, schizmatiķis ir pakļauts latae sententiae ekskomunikācijai. Bet ekskomunikācijas, kā mēs redzam, vairs nav. Tiem, kuŗiem Pāvesta lēmums ir kā dadzis acī, noteikti piesauks Pāvila VI un patriarcha Atenagora 1965. gada kopīgo deklarāciju par savstarpējo anatēmu noņemšanu. Taču tā šeit nav piesaucama, jo tā bija īpatnēja, tīri simboliska deklarācija bez jebkādām tiesiskām sekām, turpretī Bīskapu lietu konkregācijas dekrēts par FSSPX bīskapiem, kā redzams no tā teksta, ir juridisks akts. Kas attiecas uz FSSPX priesteŗiem, tad par viņiem ekskomunikācija nekad nav bijusi deklarēta ne latae, ne ferendae sententiae. Jāpiebilst, ka par lajiem te vispār nav runa, jo FSSPX ir priesteŗu brālība.

(2) Kāds ir pašreizējais FSSPX un tās bīskapu kanoniskais statuss? Te nu būtu jāprasa padoms kanonistiem. Četri bīskapi, bez šaubām, ir Romas Katoļu Baznīcas bīskapi, taču līdz FSSPX statusa galīgai noregulēšanai viņu stāvoklis Baznīcas hierarchiskajā sistēmā ir neregulārs. Tas pats sakāms par FSSPX priesteŗiem. Un te nu mēs nonākam pie interesantākā jautājuma: vai šie bīskapi un priesteŗi joprojām ir suspendēti a divinis? Es nedaudz palasīju Internetā izskanējušos dažādu kanonistu viedokļus, bet šie viedokļi dalās apmēram uz pusi: vieni uzskata, ka FSSPX klēriķi ir joprojām suspendēti, jo par šo sankciju Roma neko nav bildusi; citi atkal domā, ka smagākās sankcijas atcelšana ir izsaukusi arī suspensijas atcelšanu.

(3) Kas notiks tālāk? Ja regularizācijas process ar Dieva palīdzību ies uz priekšu, tad FSSPX iegūs vienu no iespējamajiem kanoniskajiem statusiem. Vai nu tā būs personālā prelatūra, vai apustuliskā administratūra (kā, piemēram, Sv. Jāņa-Marijas Vianeja administratūra Brazīlijā), vai varbūt pontifikālo tiesību savienība. Lai gan man šķiet, ka drīzāk pirmais vai otrais. Tāpat esmu pārliecināts, ka šīs kanoniskās struktūras statūtos būs ierakstīts, ka viens no tās mērķiem ir 2. Vatikāna koncila konstruktīva kritika – kā tas jau ir ierakstīts Labā Gana Institūta (Institut du Bon Pasteur) statūtos, kuŗus 2006. gadā ir apstiprinājusi Roma.
core
pievienojies: 14.01.2005
Komentāri: 130
Re: Deogratias:)))))))))!
27.01.2009 13:41
šaubos, vai tā ir pareiza Sv. Tēva lēmuma interpretācija. Sv. Gars vadīja koncilu, un tā nostādnes paliek nemainīgas. Man liekas, ka lēmums par ekskomunikācijas atcelšanu uzskatāms par Sv. Tēva piedošanas un izlīgšanas zīmi tieši šiem konkrētajiem bīskapiem.
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Deogratias:)))))))))!
27.01.2009 13:57
Core, pilnīgi Tev piekrītu. ekskomunikācijas atcelšana nenozīmē, ka tagad var piederēt Pija X brālībai ar tīru sirdsapziņu, kamēr tā neatzīst Vatikāna II koncilu un ekumenismu. Bez tam, šīs brālības priesteri pašlaik sanāk tā kā "ārpus likuma", t. i. viņi nevar leģitīmi celebrēt Sv. Misi.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
27.01.2009 14:34
(1) Nu protams, loģiski, ka šis akts runā par tikai par šiem četriem konkrētiem bīskapiem, jo tikai šie četri konkrētie bīskapi (un vēl divi, kas pašlaik ir Dieva mierā) 1988. gadā tika pakļauti latae sententiae ekskomunikācijai. (2) Svētā Tēva nolemtais un Bīskapu lietu kongregācijas pieņemtais dekrēts nav vienkārši "zīme", bet kanoniski tiesisks akts, kas rada tiesības un pienākumus Baznīcas iekšienē. Pieļaujot, ka ne visi šeit pārvalda angļu un itāļu valodas, paskaidroju latviski, kāda ir dekrēta rezolutīvā daļa: "…es noņemu Bīskapiem Bernāram Fellē, Bernāram Tisjē de Mallerē, Ričardam Viljamsonam un Alfonso de Galarretam sodu latae sententiae ekskomunikācijas formā, kuŗu šī Kongregācija ir pasludinājusi 1988. gada 1. jūlijā, un no šī brīža pasludinu par jebkādu juridisku spēku zaudējušu šajā datumā pieņemto dekrētu." (3) Kas attiecas uz 2. Vatikāna koncilu, tad man ir gŗūti saprast, ko nozīmē "tā nostādnes paliek nemainīgas". Kas ir "nostādnes" un kāda ir to atšķirība no "lēmumiem"? Man kaut kā vārds "nostādnes" asociējas ar mielēm, kas "nostājas" alus kausa dibenā. :-) Kas attiecas uz 2. Vatikāna koncila lēmumiem, tos var interpretēt Baznīcas Tradīcijas gaismā (kā to dara mūsu Pāvests) un pretēji Tradīcijai, kā pārrāvumu (kā to dara daudzi citi). Tā kā koncila lēmumiem nav dogmatiska rakstura, tad tos drīkst pakļaut konstruktīvai kritikai – protams, ar nosacījumu, ka tiek saglabāta Maģistērija vienotība un Svētais Krēsls, resp., Pāvests, tiek atzīts par vienīgo autentisko Maģistērija tulkotāju. Kā es jau teicu, ar paša Pāvesta ziņu 2006. gadā tika apstiprināti Labā Gana Institūta statūti, kuŗos melns uz balta ir teikts, ka viens no Institūta uzdevumiem ir pēdējā koncila konstruktīva kritika. Domāju, ka Pāvests Benedikts XVI, jaunajam Institūtam savu svētību dodams, zināja, ko dara. Ja kādu tas interesē, tad Labā Gana Institūta mājas lapa ir šeit, bet informācija par šo Institūtu angliski ir šeit.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
27.01.2009 16:08
Vēl dažas piebildes.

Pilnīgi pareizi, ka FSSPX un tās priesteŗu statuss Baznīcas iekšienē pagaidām nav kanoniski noregulēts. Tas, kā jau teicu, ir darbs tuvākajai nākotnei, taču ar Dieva palīdzību ir iespējams viss. Bez šaubām, gan Romā, gan no FSSPX puses būs cilvēki, kas aktīvi pretosies pilnīgai Brālības regularizācijai – bet tas jau būs uz viņu personiskās sirdsapziņas.

Tas, kas mani ļoti uzjautrina, ir tas, ka šeit daži komentētāji acīmredzot uzskata sevi par kompetentākiem par Pāvestu Benediktu XVI un vēlas "uzstādīt" FSSPX priesteŗiem tādus nosacījumus, kādus Svētajam Tēvam un viņa kūrijai nav ne prātā nācis viņiem izvirzīt. Nezinu tikai, vai tas ir lepnības vai vienkārši nekompetences dēļ.

Nav saprotams, ko nozīmē "Sv. Pijs X brālībai jāatzīst ekumenisms". Tas vispār, piedodiet, ir reti nejēdzīgs apgalvojums – kaut vai tāpēc, ka jēdzienam "ekumenisms" ir vairākas dažādas nozīmes. Lai kuŗa no šīm nozīmēm šeit būtu domāta, nekāds "ekumenisms" nav Katoliskās Baznīcas ticības patiesību kopuma (depositum fidei) sastāvdaļa, kas ir obligāti jāatzīst, lai varētu saukties par katoli.

Toties Romas Pāvesta primāts gan pieder pie šādām ticības patiesībām. Nīkajas-Konstantinopoles ticības apliecībā mēs sakām: "es ticu uz vienu, svētu, katolisku un apustulisku Baznīcu". Kā tas ir lieliski izskaidrots deklarācijā "Dominus Iesus", šī Baznīca ir tā pati, kuŗu mūsu Kungs Jēzus Kristus uzticēja Pēterim. Un tie, kuŗi "ekumenisma" vārdā uzskata, ka Kristus Baznīca un Kristus Patiesība ir nevis viena, bet "izkaisīta pa dažādām konfesijām", tie gan diez vai var pretendēt uz katolisku ticību.

Tas pats attiecas uz bīskapa Viljamsona interviju par Holokaustu (to var noskatīties un noklausīties YouTube portālā). Piekrītu, ka viņa vēsturiski politiskie uzskati ir apšaubāmi un pat nosodāmi. Taču ne viņš tika ekskomunicēts par Holokausta noliegšanu, nedz šī ekskomunika ir atcelta sakarā ar Holokausta noliegšanu, nedz Baznīcas kanoniskās tiesības aizliedz Holokausta noliegšanu, nedz arī tā ir šķērslis ekskomunikācijas atcelšanai. Tam vienkārši nav nekāda sakara.
MVeide
pievienojies: 20.01.2007
Komentāri: 250
Re: Deogratias:)))))))))!
27.01.2009 16:45
patiesi-saistīt Viljamsona izteikumus-ar eksko=muniku vai tās atcelšanu ir vienk.smieklīgi.
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Deogratias:)))))))))!
27.01.2009 18:25
Skaidra lieta. Ja Baznīcā ekskomunicētu katru bīskapu, kam kādā brīdī saiet sviestā smadzenes! Uh, neturpināšu.
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Deogratias:)))))))))!
28.01.2009 09:50
Smilgu Juri. Tu saki: "nedz Baznīcas kanoniskās tiesības aizliedz Holokausta noliegšanu". Es Tev nepiekrītu un es esmu droša, ka bīskaps, kurš ietieptos paust šādus spriedumus, ātri tiktu nevis ekskomunicēts, bet atcelts no sava statusa. Ja šaubies, palasi šodienas Osservatore Romano. Mans secinājums ir šāds, Lefevristi kārtējo reizi seko sava dibinātāja garam un jo labāk un atsaucīgāk kāds pret viņiem izturas patiesajā katoliskajā Baznīcā, jo vairāk viņi iespļauj traukā no kura grib baroties. Un tas man nepatīk pie integristiem. Šķība sirdsapziņa.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
28.01.2009 10:57
>>> Smilgu Juri. Tu saki: "nedz Baznīcas kanoniskās tiesības aizliedz Holokausta noliegšanu". Es Tev nepiekrītu un es esmu droša, ka bīskaps, kurš ietieptos paust šādus spriedumus, ātri tiktu nevis ekskomunicēts, bet atcelts no sava statusa. Ja šaubies, palasi šodienas Osservatore Romano >>>

Redzat, kanoniskajās tiesībās, tāpat kā laicīgajās krimināltiesībās, pastāv tiesiskuma princips – proti, sodīt kādu var tikai uz likuma pamata. Ja Jūs domājat, ka bīskaps Viljamsons ir pārkāpis kādu no KTK kanoniem vai kādu no partikulārajiem Baznīcas likumiem, tad Jums ir jānosauc arī konkrēts akts un konkrēts pants. Nevar nevienu sodīt tikai un vienīgi uz Osservatore Romano publicētā raksta pamata.

>>> Mans secinājums ir šāds, Lefevristi kārtējo reizi seko sava dibinātāja garam un jo labāk un atsaucīgāk kāds pret viņiem izturas patiesajā katoliskajā Baznīcā, jo vairāk viņi iespļauj traukā no kura grib baroties. >>>

Te nu Jums būtu jākaunas, jo te Jūs grēkojat pret patiesību. Jau vakar FSSPX priekšnieks bīskaps Fellē izdeva speciālu paziņojumu, kuŗā viņš Brālības vārdā norobežojas no bp. Viljamsona izteikumiem, lūdz Pāvestam piedošanu par visām problēmām, kas no tiem varēja rasties, un paziņo, ka ir pagaidām aizliedzis bp. Viljamsonam publiski izteikties par vēsturiski politiskiem jautājumiem. Ar to, es domāju, šim incidentam ir jāpieliek punkts.

Treškārt, Jūs, cik noprotu, lasāt itāliski, un tas ir ļoti labi. Toties ja Jūs lasītu piedevām arī franciski, tad Jūs redzētu, kāda lāstu un samazgu jūŗa pašlaik tiek izlieta pār mūsu Pāvestu Francijas masu saziņas līdzekļos tādēļ, ka viņš ir atcēlis ekskomuniku FSSPX bīskapiem. Turklāt lielākā daļa no šiem lāstiem un rējieniem nāk no cilvēkiem, kuŗi turpat deklarē sevi par praktizējošiem katoļiem. Jāsaprot viena lieta: modernā Rietumeiropas civilizācija (tā pati, kas liek cilvēkus cietumā par Holokausta noliegšanu) ir Kristus un Viņa Baznīcas ienaidniece. Tādēļ, lai ko šajā situācijā darītu mūsu Pāvests un bīskaps Fellē, viņi jebkuŗā gadījumā būs tie sliktie – apmēram tāpat, kā Lafontēna fabulā par vilku un jēru.

Līdz ar to, ja Jums patiesi rūp mūsu Baznīcas vienotība, tad es varu tikai aicināt Jūs kopā ar mani un daudziem citiem skaitīt rožukroni intencijā par Svēto Tēvu un par viņa darbu Baznīcas iekšējā miera un izlīguma veidošanā. Šo rožukroņu akciju ir organizējuši krievu katoļi, un ikviens ir aicināts tai pievienoties.
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Deogratias:)))))))))!
28.01.2009 11:10
Nu tad jau ir vēl trakāk nekā es domāju. Lefevristi paši no iekšienes šķeļas. Ko lai saka?

Nezinu, kas notiek Francijā, bet mani žurnālistu rejas neinteresē. Diez vai Parīzes kardināls ir tas, kurš ķengājas. Pārējie, lai dara ko grib. Atbilstoši savam līmenim.

Es kāpēc to visu rakstu? Lai Latvijas katoļi neiedomātos, ka lefevristu lieta ir pabeigta. Jo kā saka Osservatore, tad šīs ir pirmais solis uz izlīgšanu un priekšā ir grūts un ērkšķains ceļš, jo ne Koncils, ne ekumenisms netiks apšaubīts no Katoliskās baznīcas puses, kā to saka Osservatore Romano.

Tomēr, viens saskaņas punkts mūsu starpā ir. Pāvests Benedikts. Gan tu, gan es viņu cienam, apbrīnojam un ceram, ka viņa rīcībai būs auglīgas un pozitīvas sekas.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
28.01.2009 11:42
Nu tad arī ļausim Pāvestam darīt šo svētīgo darbu un uzticēsimies viņam. Viņš daudz labāk pār mums visiem pārzina FSSPX problemātiku, un viņš zina ko dara.

Starp citu, es ļoti šaubos, ka Svētajam Tēvam patiktu atsevišķu šejienes komentētāju izteikumi par "lefevristiem" kopumā: viņš vēl kā kardināls Ratzingers centās novērst šķelšanos 1988. gadā, un viņam ir  ļoti labi zināms, cik daudz vienkāršu katoļu pārgāja FSSPX paspārnē nevis lepnības vai "kasīšanās" dēļ (lai gan tādu arī ir ļoti daudz), bet gan savu leģitīmo bīskapu un priesteŗu vīzdegunības un pastorālas nekompetences dēļ. Tādēļ mest visus pār vienu kārti ir vismaz intelektuāli negodīgi.

Galvenais – neuzvedīsimies kā paštaisnais vecākais brālis Kristus līdzībā par pazudušo dēlu. Patiešām, ekskomunikācijas noņemšana ir tikai pirmais solis ceļā uz FSSPX statusa sakārtošanu. Bet jau par šo pirmo soli ir jāgavilē un jādzied Te Deum. Gŗūti? Būt kristietim vispār ir gŗūti.
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Deogratias:)))))))))!
28.01.2009 12:05
Kas to teiktu? Smilgu Juris, kam pieder šis teksts: "cik daudz vienkāršu katoļu pārgāja FSSPX paspārnē nevis lepnības vai "kasīšanās" dēļ (lai gan tādu arī ir ļoti daudz), bet gan savu leģitīmo bīskapu un priesteŗu vīzdegunības un pastorālas nekompetences dēļ.

Smilgu Juri, tu neesi no tiem, kam ir tiesības likt visus pār vienu kārti. Ceru, ka saprati mājienu.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Deogratias:)))))))))!
02.02.2009 13:18
Tiem katoļiem un "katoļiem" – lielākoties Rietumeiropā –, kuŗi pašlaik deg naidā pret Pāvestu par viņa dekrētu par ekskomunikācijas atcelšanu FSSPX bīskapiem.

Rorate Caeli redakcijas raksts: "Paliekot ar Pēteri"



(oriģināls angļu valodā: http://rorate-caeli.blogspot.com/2009/02/rorate-cli-editorial-standing-with.html; autors : New Catholic)

"Bēdas jums, rakstu mācītāji un farizeji, jūs liekuļi, jo jūs līdzinaties nobalsinātiem kapiem, kas no ārienes cilvēkiem izrādās daiļi, bet iekšā ir miroņu kaulu un visādas netīrības pilni. Tā arī jūs: ārīgi gan jūs cilvēkiem izrādāties taisnīgi, bet iekšķīgi jūs esat liekulības un netaisnības pilni. Bēdas jums, rakstu mācītāji un farizeji, jūs liekuļi! Jūs ceļat kapenes praviešiem un izrotājat pieminekļus taisnīgajiem, Un sakāt: ja mēs dzīvotu savu tēvu laikos, mēs nekļūtu viņu līdzdalībnieki praviešu asins izliešanā. Tātad jūs liecināt par sevi, ka jūs esat to bērni, kas nogalināja praviešus. Tad nu piepildiet savu tēvu mēru! Jūs, čūsku un odžu izdzimums, kā jūs izbēgsiet no elles sodības? Lūk, tāpēc es sūtu praviešus un gudros, un rakstu mācītājus; un dažus no viņiem jūs nogalināsiet un sitīsiet krustā, un dažus šaustīsiet savās sinagogās un vajāsiet no vienas pilsētas uz otru." (Mt. 23:27-34)

Kauns jums, "liberālie katoļi!", "Jaunā Pavasaŗa" farizeji! Jūs deklarējat, ka esat iecietīgi pret visiem un cienāt dažādību, taču ienīstat tos, kuŗu vienīgā vēlme ir saglabāt tīru to, kas ir vienmēr ticis mācīts, un saglabāt tīras tās lūgšanas, kuŗas ir vienmēr skanējušas, tāpēc, ka šo cilvēku pastāvīga klātbūtne Baznīcā ir pretrunā ar jauno "māju", kuŗu jūs mēginājāt uzcelt. 

Kauns jums, "progresisti", "Koncila gara" oficiālie rakstu mācītāji! Jūs ceļat pieminekļus "labajam Pāvestam Jānim", taču noraidāt visu, par ko viņš cīnījās – tradicionālo mācību un liturģijas skaistumu. Jūs dziedat slavas dziesmas Pāvilam VI, taču esat izdarījuši visu iespējamo, lai ignorētu viņa izcilāko maģistērija dokumentu – encikliku "Humanae vitae" – un diskreditēt viņu pasaules acīs. Jāni Pāvilu II jūs nomelnojāt ik dienas, kamēr viņš bija Pāvests, bet tagad jūs viņu slavējat, jo esat atraduši sev jaunu grēkāzi – Benediktu XVI, cilvēku, kurš kā savu pēdējo darbu šīs zemes virsū ir pieņēmis smago Zvejnieka nastu, mēģinot apvienot viņam Dieva uzticēto ganāmpulku.

Jūs sitat Pēteri krustā globālajā tirgus laukumā. Jūs izdodat viņu Kristus Baznīcas ienaidniekiem. Jūs ienīstat viņu, jo viņš cīnās, lai rehabilitētu to, ko Baznīca vienmēr ir ticējusi, un to veidu, kā Viņa vienmēr ir lūgusi Dievu. Jūs vajājat viņu tādēļ, ka viņš ir noņēmis sārto "ekskomunikācijas" zīmi, kuŗu jūs agrāk nicinājāt, bet tagad pēkšņi atrodat par labu esam!

Jūs liekuļi! Jūs esat samiernieciski pret abortu taisītājiem un klanāties politiķiem – nāves kultūras nesējiem, bet Pēteŗa leģitīmo žēlsirdības soli jūs melīgi parādāt kā negudra vājuma izpausmi. Liberālās čūskas, pseidokonservatīvās odzes, jūs ar savu nerimstošo Pēteŗa vajāšanu liecināt paši pret sevi. Un tomēr Pēteris turpinās ar žēlsirdību – ar žēlsidrību un Patiesību – darboties vienotības labā. 

Tie, kuŗi mīl Kristus Vikāru, turpinās ik dienas lūgties par viņu, lai viņš "nebēgtu bailēs no vilkiem", un lai viņam tiktu dota izturība šī uzdevuma veikšanā. Bet jūs? "Lūk, jūsu māja tiek jums atstāta postā!" "
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: Deogratias:)))))))))!
02.02.2009 13:59
Man nav pieņemama lefevristu radikāli negatīvā nostāja pret citu konfesiju kristiešiem. Arī uz latīņu rita misi, kamēr vien būtu citas alternatīvas, neietu. Tomēr īsti neizprotu šo "histēriju", kādu Baznīcā un arī sekulārajos medijos uzsākuši lefevristu pretinieki. Baznīca taču vienmēr ir tik dažāda. Kādēļ tad mēs nevaram pieņemt, ka citam ticības brālim ir savādāks viedoklis un kāpēc neatbalstīt šīs no RKB uz laiku šķirtās Baznīcas daļas atgriešanos RKB? Par ko visa šī "cepšanās"? :) Izskatās, ka dažam labam no lefevristiem pat ir bail :) Man arī nav simpātiska šī kustība, bet kamdēļ rīkot tādu histēriju... Šodien arī pilns internets ar katoļu vaimanām par "sliktā pāvesta lēmumu".
Komentāri:12Nākamie
 Saraksts/Katolicisms/Deogratias:)))))))))!