Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Par mīlestību
Komentāri:Iepriekšējie12
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Par mīlestību
11.02.2009 12:26
Zane, jāsaka, ka man personīgi dzīvi nācies redzēt no dažādām pusēm. Mana "zelta ola" pārplīsa ļoti agri. Vēlāk mans darbs bija saistīts ar mūsu tautas vēstures melnāko lapaspušu izvērtēšanu. Tieši tāpēc ciešanu tēma man bijusi svarīga. Ko cilvēkam darīt saskaroties ar ciešanām, ar nevainīgiem upuriem? Man bija to jāizvērtē, lai atrastu mieru dvēselē, lai nedzīvotu naidā un rūgtumā. Daudzas atbildes esmu atradis Baznīcas mācībā, kristiešu domātāju darbos un arī, savās pārdomās.

Tieši tāpēc vienmēr aicinu līdzcilvēkus nedzīvot "zelta olā", redzēt lietas un arī cilvēkus, tādas, kādas tās ir. Taču, lai to spētu, vispirms ir jāstrādā ar sevi, vispirms jāiemīl sevi, jāļaujas Dieva mīlestībai. jāizkopj sava dvēsele, intelekts un prasme vērtēt. Jēzus mūs nemācīja publiski apvainot citam citu. Viņš mūs mācīja citam citu mīlēt. Es ļoti labi redzu problēmas, kādas pastāv gan Baznīcā, gan sabiedrībā, taču lai publiski izteiktu viedokli es apzinos:

1. šis ir publisks forums;

2. vienmēr pastāv iespēja, ka manu reakciju izraisa mans subjektīvais viedoklis, mans aizskartais ego.

Protams, ir lietas, par kurām nedrīkst klusēt, taču ir jābūt takta sajūtai kā to pasniegt. Apgalvojums par latviešu katoļiem, ko Tu izsaki kādā komentārā liecina par to, ka Tev ir daudz jāstrādā pie dvēseles miera atgūšanas, jāiemīl sevi.

Vēlos tikai atgādināt, ka, neskatoties uz dažām, ļoti nopietnām problēmām, starp latviešu katoļiem ir brīnišķīgi ticības dzīves cilvēki. Ja kādreiz rodas vēlme padiskutēt par "sliktajiem latviešu katoļiem", atceries bīskapu Sloskānu. Vīņa dzīve nebija "zelta ola"! Vai viņš savu dzīvi vadīja dalīdams apvainojumus uz visām pusēm?
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Par mīlestību
11.02.2009 12:37
Man nav laika rakstīt garus penterus un pārliecināt visādus mūžīgos netā dzīvotājus par ko liecina tavi neskaitāmie komentāri. Bet kas attiecas uz bīskapu Sloskānu, tad man šķiet, ka tieši viņš bija ļoti stingrs audzinātajs semināristiem, teica ko domāja ne pa jokam, tā, ka vēl daži šodien uz viņu uzmetuši lūpu (vārdus neteikšu) un trimdā pavadīja savu dzīvi liecinādams par komunisma necilvēcīgumu un šausmu darbiem.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: Par mīlestību
11.02.2009 13:08
Ir atšķirība starp stingru audzināšanu tuvākmīlestības garā, un publisku apvainojumu izteikšanu. Patiess draugs draugam aizrādīs bez liecinieku klātbūtnes un nenesīs šo sarunu ārpus četrām sienām. Publiskam apvainojumam līdzīgu efektu var izraisīt arī publiska apslēptu mājienu izteikšana. Ja bīskapa Sloskāna laikā būtu internets, tajā neparādītos nekas no tām savstarpējām nesaprašanām, kas norisinājās Semināra sienās. Kā jau minēju, ir lietas, par kurām nedrīkst klusēt, taču ir svarīgi ievērot veidu, kā mēs to darām. Ne mazāk svarīgi ir ievērot takta sajūtu. Taču, lai to prastu, mums ir ļoti daudz jāstrādā pašiem ar sevi.
zane
pievienojies: 17.01.2009
Komentāri: 34
Re: Par mīlestību
11.02.2009 13:23
Pierasts penterējums. Tagad iesaku sākt pašam ar sevi.
Emilia
pievienojies: 05.02.2009
Komentāri: 3
Re: Par mīlestību
11.02.2009 15:22
Paldies visiem par diskusiju!

Vispirms jau laikam jāpasaka, ka es neesmu katoliete un arī mans brālis ir no citas konfesijas. Man tas sākumā nelikās svarīgi. Kas attiecas uz katoļiem, tieši tāpēc pajautāju šo jautājumu šajā forumā, jo man šķita, ka te jau nu noteikti jābūt cilvēkiem, kas praktizē (ir praktizējuši) brāļu mīlestību. Tas, protams, attiecas uz mācītājiem un katoļu priesteriem. Un man ļoti skumji dzirdēt komentārus, ka arī baznīcā ir daudz atraipījušos cilvēku. Protams, tādi ir visur, tas mani neizbrīna, jo mēs dzīvojam pasaulē, bet mani pārsteidz tas, ka liela daļa šeit rakstošo (taču jau kristiešu) uzskata, ka mīlēt savu brāli nozīmē nodot savu vīru... Es tam nevaru piekrist.

Kri

Kas attiecas uz ielaišanu sirdī, kā tu to skaisti noformulēji, šis cilvēks manā sirdī ir vairāk nekā 15 gadus, ilgi vēl pirms tam, kad es satiku savu vīru. Tādēļ man nemaz nav iespējams "atkal neielaist sirdī", jo no turienes viņš nekad nav aizgājis.

Vispār paldies vēlreiz visiem par komentāriem! Ceru, ka es savu brāli satikšu debesīs un tur mums abiem būs iespēja un laiks vienam ar otru parunāt un baudīt to dvēseļu tuvību, kurai nav nekāda sakara ar miesas iekāri :) 
J.
pievienojies: 13.06.2006
Komentāri: 462
Re: Par mīlestību
11.02.2009 16:07
runa ir par to , ka 1. vietā Jēzus; 2. vīrs; 3. bērni; 4. radi un daraugi...
teodors
pievienojies: 15.02.2006
Komentāri: 45
Re: Par mīlestību
11.02.2009 17:28
Forša diskusija īsti latviskā un kristīgā garā :D
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Par mīlestību
11.02.2009 20:18
Emilia, paldies Tev - arī par uticēšanos un diskusijas uzsākšanu! Nav jau tā, ka pie katoļiem nav neaptraipījušos cilvēku, nav jau tā, ka netiek praktizēta brāļu mīlestība - un arī es pirms pāris gadiem šeit pat rakstīju, ka ir iespējams šāds brīnums - draudzība, kas nekonkurē ar laulātā drauga mīlestību. Tomēr, laikam ritot, apzinos, cik tas nopietni un grūti. Nē, ne kārdinājuma nozīmē - bet - tieši brīvības nozīmē. Vai mēs spējam uzņemties draudzību, kura paredz iespēju otram cilvēkam aiziet savu ceļu. Vai spējam palikt draugi arī, kad jūtamies nodoti. Runa vienmēr ir par sevi, nevis par otru. Patiesas mīlestības (tātad arī draudzības) īpašība un pazīme ir  - tā "nekad nebeidzas"(sal.1 Kor.13) Vienīgais - šajā konkrētajā gadījumā - vai tiešām esi pārliecināta, ka senā draudzība neizkonkurēs attiecības ar vīru? Sirds ir viltīga, zinu gadījumu (ne katoļu vidē), kad līdzīgs gadījums beidzās ar ģimenes iziršanu. Vislabākais - un vispār vienīgais - ir - lai Tava draudzība ar šo cilvēku top par Tevis un Tava vīra kopīgu draudzību ar viņu. Citādi - tā būs Dieva kārdināšana.

Bet vienmēr tomēr jautājums - ko katrs saprot ar draudzību. Es zem tā lieku Jēzus "nav lielākas mīlestības kā atdot savu dzīvi par draugiem". Bet varbūt runa iet par pavisam ko citu - daudz vienkāršāku un ikdienišķāku?
Ingars
pievienojies: 24.07.2009
Komentāri: 71
Re: Par mīlestību
27.07.2009 01:13
KRI Jezus teica;nav lielakas milestibas,kaa atdod savu dzivi par draugiem!Atdod tas nozime,veltit savu dziivi draugiem!Tas domaats nepreceetiem cilveekiem!Jo vinsh nebija laulaajies,bet briivs un no visiem greekiem tiirs!Bet,kas ir lauliibaa pirmajaa vietaa jaabuut viiram,jo viirs jau ir Kristus galva un klausiit vinjam,ruupeeties par savu gimeni,beerniem!Buut sievai taadai kaa Marija Jeezus maate!Taada ir patiesa milestiiba laulaatai sievai!
janisl
pievienojies: 07.05.2006
Komentāri: 155
Re: Par mīlestību
29.07.2009 23:30
Ingar, tā dzīvības atdošana Jūsu minētajā fragmentā ir jāsaprot burtiski, t.i. vislielākā mīlestība ir tad, ja cilvēks ir gatavs upurēt savu dzīvību otra labā ( piemēram, atvairot uzbrucēju).
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: Par mīlestību
30.07.2009 07:29
Ingar, Tu domā, ka mans vīrs un mani bērni nevar būt mani draugi, par kuriem dzīvību atdot?? (es gan, JaniL, domāju, ka šis fragments ir ne tikai burtiski uztverams - un īstenībā fiksa un vienreizēja dzīvības atdošana ir daudz daudz vienkāršāka un vieglāka, kā ikdienas miršana sev, kalpojot citiem. Šodien gan šī ikdienas miršana nav vairs modē, visur dzirdu tik, ka pa priekšu jāparūpējas par sevi un tad, ja kas paliek pāri, tad to var veltīt citiem, tai skaitā bērniem)
Ingars
pievienojies: 24.07.2009
Komentāri: 71
Re: Par mīlestību
30.07.2009 10:14
Marija ir vislabaakais piemeers maateem!Nav lielaakas milestiibas kaada bija Marijai!Kri, viirs un beerni ir Dieva daavana!!!
Ingars
pievienojies: 24.07.2009
Komentāri: 71
Re: Par mīlestību
30.07.2009 10:26
Ja tu upuree savu dziivi otra labaa,taa ir vislielaakaa milestiiba!Es nezinu labaaka piemeera laulaatajiem, kaa vieniigi par sveeto gimeni!
zumzumzum22
pievienojies: 31.07.2009
Komentāri: 5
Re: Par mīlestību
31.07.2009 10:43
Man ir tā laime izjust mīlestību pret otru cilvēku! Paldies Dievam, jo mīlestība manā dzīvē ir pats svarīgākais :)
____________________
[url]http://refoo.lv/religija/[/url]
Ingars
pievienojies: 24.07.2009
Komentāri: 71
Re: Par mīlestību
04.08.2009 22:55
Piekriitu arii sv.Kajetaana teiktajam,ka cilveeka dveeseli attiira nevis sentimentaala,bet darbiiga miilestiiba!
Anna Marija
pievienojies: 29.07.2009
Komentāri: 32
Re: Par mīlestību
15.09.2009 23:17
no pieredzes,varu teikt,kas ir patiesa milestiba?Milestiba saknojas draudziibaa.Tu miili cilveeku kopumaa,tev patiik buut kopaa ar vinju un daliities visos priekos un beedaas.upureeties miiljotaa labaa un nepadotiesgruutiibu priekshaa.Patiesa milestiiba nav tikai peekshna sajuuta.Taa izaug un attiistaas pakaapeniski.Dievam ir zinaams cilveeks.kas tev visvairaak piemeerots.Dievs veelas,lai tavs dziivesbiedrs miileetu nesavtiigi un buutu uzticams liidz galam.Lai taada ir tava attieksme pret jauno draugu vai draudzeni.Dievs veelas,lai tavs gimenes pavards buutu mazs debesu stuuriitis jau sheit virs zemes.Vismaz 3milestibas izpausmes ir laimiigaa lauliibaa:agape,nozimee juutas,kas dod un upuree-taa ir pilnigi nesavtiiga un uzticiiga miilestiiba,kas turpinaas neatkariigi no apstaakljiem(1veest.korinties. 13.nod.Svariigi ir atcereties to ,ka agape nav tikai brinishkiiga sajuuta-tas ir leemums,muusu gribas darbiibas rezultaats arii pret Dievu.Viena no paarsteidz.lietaam ir taa,ka juus izlemjat nesavtiigi miileet un tikai peec kaada laika shim leemumam pievienojas patiesas miilestiibas juutas.Tev nav jaagaida,kamer saaksi just miilestiibu...Nolem.ka miileesi vinjus un buusi nesavtiigs savaa riiciibaaMaacies iztureeties miiloshi pret buutni,kuru esi ieplaanojis apprecet.Ikdienas rutiinaa atklaasies patiesais raksturs-taads kaads ir savaa gimenee,piem.patmiiliigs,egoistiks...Paarliecinies,ka valda abpuseeja agape,tas ir starp diviem nepilniigiem cilveekiem,kas miil viens otru ar nesavtiigu,uzticiigu miilestiibu,taa redz otra vaajiibas,toties taas apklaaj.Ja tevii valdiis agapee,tu necentiisies savu draugu izmainiit,bet pienemsi un miileesi vinju tieshi taadu.Agape milestiba nav domaata tikai lauliibai.Mums jaattiista speeja miilet visus,jo Dieva agape izleejusies par katru cilveeku,ar Deela upuri paraadot nevainojamu shaadas miilestiibas piemeeru.Otrais-Miilestiiba,kas raksturiiga draudziibai-fileo-patikt.Tev jaamiil partneris ar sho draudziibas miilestiibu.Treshais-eros,tas ir iipashs,visintiimaakais miilestiibas veids starp viiru un sievu.Un svariigi,lai shie 3miilestiibas veidi buutu pareizaa seciibaa.Rom.5:5 un ruupiigi sargaa savu sirdi!Dievs mus miil un veel visu to labaako!
Komentāri:Iepriekšējie12
 Saraksts/Par un ap kristietību/Par mīlestību