Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Citas sarunas/atkarības no kā jāglābj
Komentāri:12Nākamie
Arvīds
pievienojies: 06.11.2009
Komentāri: 1
atkarības no kā jāglābj
06.11.2009 00:15
pēdējā laikā ir ļoti labas izmaiņas likumdošanā , kas paredz aizliegt pirms tam atļautas narkotikas. tas tikai nāk par labu , jo jaunieši apreibinās arvien jaunāki un biežāk. tākā pats nelietoju nekādas apreibinošas vielas un nesmēķēju, uzskatu to par progresu. taču mani satrauc jautājums par alkoholu un tabaku - kāpēc netiek izskatīts jautājums tos aizliegt? bērni no tā cieš , cieš arī ģimenes saites. ir taču miljoniem dokumentētu gadijumu par alkohola intoksikāciju un nāves gadijumiem no alkohola , kā tiešas iedarbības rezultātā , tā arī ilgstošas postošas nodzeršanās rezultātā (aknu ciroze , encefalopātija utt) . tāpat nevar atstāt vienaldzīgu agresija kas rodas akohola reibumā esošiem ļaudīm - sadzīves slepkavības , piekaušana līdz invaliditātei , vai vienkārši satiksmes negadijumi. kad to aizliegs ? jo ārsti arī to klasificē kā narkotiku, tāpat kā tabaku. vai kristieši nevarētu vienoties un ierosināt šo jautājumu izskatīt saeimai? un vai jūsuprāt tas ir iespējams? tomēr lieli nodokļi ienāk valsts kasē no alkohola tirdzniecības. šeit arī rodas otrs jautājums - par dubultmorāli - ja no posta ienāk liela nauda, to nesteidzas aizliegt. vai tas nav sātana pirksts? mums ir tas jānorāda mūsu pašu ievēlētajiem tautas pārstāvjiem. ir taču daudz kristiešu arī saeimā. aizliegt vajag visu postošo bez izņēmuma! sargāsim bērnus un ģimenes. glābsim cilvēku dvēseles!
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
06.11.2009 14:16
Cik atceros, deviņdesmito gadu otrajā pusē Francijā un Vācijā tika aprēķināts, kādus ienākumus valstij nes alkohola tirgošana. Izrādās, zaudējumi 4 reizes pārsniedz alkohola tirdzniecības nestos ieņēmumus, ierēķinot alkohola izraisītās slimības, noziedzību, katastrofas, nelaimes gadījumus un tautsaimniecībā nepaveikto. Valsts Alkohola tirdzniecību pieļauj ttāpēc, lai tā nenonāktu nelegālo tirgotāju rokās. Sava loma ir arī tam, ka starp politiķiem ir pietiekami daudz dzērāju.

Lai skatītos patiesībai acīs, mums jāatzīst, ka alkohols un tabaka arī ir narkotikas. Sabiedrība šādu atziņu nav gatava pieņemt. Piemēram, daudzi pat šķietami izglītoti cilvēki brīnās par to, ka es nelietoju nekādas narkotikas, arī alkoholu.

Kamēr sabiedrības domāšana šajā jautājumā nekļūs vesela, nelīdzēs izmaiņas likumdošanā. Likumi nedarbosies. To jau 20. gadsimtā neveiksmīgi izmēģināja gan ASV, gan Somija.

Pēdējā laika pieredze rāda, ka Baznīcai nevajadzētu nepārdomāti jaukties likumdošanas procesos.

Tajā pašā laikā, būtu labi atjaunot praksi, kuratika piekopta 20. gadsimta pirmajā pusē, kad garīdznieki runāja un rakstīja par alkohola kaitīgumu, aicināja to nelietot dažādos pasākumos. Šodien tas ir grūti paveicams, jo pat priesteri savās jubilejas reizēs neiztiek bes šim pudelēm. Daudzi aicina uz "mērenu" dzeršanu. Vai narkotikai var būt norma?

Tātad, jāsāk ar cilvēku apziņas maiņu.
janisl
pievienojies: 07.05.2006
Komentāri: 155
Re: atkarības no kā jāglābj
11.11.2009 00:36
Ja jau Dievs visu atzina par labu esam ( kā lasām 1. Mozus grāmatā), tad ikvienai vielai, arī alkoholam ir arī pareizs pielietojums, kas nes prieku, laimi un svētību nevienam nekaitējot. Un alkoholam , atšķirībā piem no kokaīna vai heroīna, sava norma ir gan ( līdz kurai tas sekas nerada). Tikai tā katram cilvēkam un katram gadījumam ir īpaša un diemžēl ne visi  to ievēro.  Bībele nevēršas pret alkohola lietošanu, turpretī asi nosoda PIEDZERŠANOS  ( tas nav viens un tas pats). "Kas no tiem STREIPUĻO, nav gudrs," par alkoholiskajiem dzērieniem rakstīts Salamana pamācībās.    Arī sv. Pāvils Timotejam iesaka lietot nedaudz vīna. Un galvenais : saldais vīns Bībelē simbolizē prieku un labklājību. Jēzus pirmais brīnums taču  bija ūdens pārvēršana vīnā!
Alberts
pievienojies: 07.07.2009
Komentāri: 42
Re: atkarības no kā jāglābj
11.11.2009 14:26
Alkahols un tabaka ari ir narkotika!Briesmigi dzirdeet un redzeet narkotikaas,tabakaa iegrimusho slimo pasauli.Ja es buutu Dievs- nepieljautu taadas un citaadas slimiibas!!!
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
11.11.2009 14:49
Jāni, tu pats runā sev pretī. Tu raksti par "prieku", pat "svētību"(!!!!!!!!), kuru nes alkohols. No Tavas loģikas izriet, ka man, no narkotikām brīvam, svētības nav. Tātad, visvairāk svētības ir bomzim, kurš no pārdzeršanās nomirst pie miskastes. Piedod par skarbajiem vārdiem, taču padomā pats, kāds ir tavs skatījums. Kādu "prieku un svētību" nes alkohols. Šis "prieks" ir mākslīgi radīts, tas ir alkoholiska reibuma radīts, tātad, jau aŗ šo brīdi cilvēks ir mākslīgā eiforijā, daļēji zaudējis paškontroles spēju.

Briesmīgi ir lasīt, ka cilvēks postu nosauc par svētību!
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
11.11.2009 14:51
Vēl problēma, kuru redzu Jāņa tekstā, Bībeles tulkošana burtiski, atraujot to no attiecīgā laikmeta izpratnes un konteksta.
janisl
pievienojies: 07.05.2006
Komentāri: 155
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 04:32
God. ARM!

  Skāidroju īpaši Jums - ja Dievs visu ( arī alkoholu) ir atzinis par labu, tad ir jābūt arī veidam, kā to pielietot pozitīvi, t. i., katra viela var nest arī svētību.        Etilspirtu ( kas tas pats alkohols vien ir ) lieto ne tikai šņabim, bet arī piem. brūču dezinfekcijai. Protams, arī man ir problēmas ar Bībeles izpratni un citās jomās, bet es neredzu, kāds tam ir sakars ar manis pieminētajiem tekstiem.  Es laikam esmu par dumju, lai saskatītu arī kādā veidā runāju pats sev pretī.  Es nedomāju, ka nedzērājs ( tāds esmu arī pats) tādēļ, ka nelieto alkoholu,  nav svētīts.  Katram pašam ir jāzina, vai viņš drīkst lietot alkoholu un kad viņš to  drīkst darīt ( tāds ir mans uzskats). Kas attiecas uz mani, es skaidri zinu, ka nedrīkstu un arī nelietoju.  Un, atvainojiet par atklātību, man liekas, ka Jūs šo diskusiju izmantojat savu dusmu izlādēšanai. 
janisl
pievienojies: 07.05.2006
Komentāri: 155
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 04:42
Precizēju - Ikviena viela , arī alkohols, var nest svētību.  Un , god. ARM, lūdzu parādiet, ar kādu likumu ir atcelta nepazīstamu cilvēku uzruna ar "Jūs?"
janisl
pievienojies: 07.05.2006
Komentāri: 155
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 05:03
Bez tam, ja alkoholu ar likumu aizliegs, tas radīs zelta bedri kandžas tecinātājiem.
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 12:28
> janisl
Ar Virtuāla lietošanas likumu. Forumos likumi ir atšķirīgi. To pat pensionāri zina.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 14:59
Uzrunas forma "Jūs" skar tradīciju, nevis rakstīto likumu normu. Jāatzīst, ka mans vakardienas tekststapa steigā, jo man bija jāsteidzas. Tajā pašā laikā, 'jāatzīst, ka mani bieži kaitina tādi apgalvojumi, kā, "vajag mazāk dzert", "dzeršanai ir norma". Kā var narkotiku lietošanai būt norma?! Pilnībā piekrītu, ka Dievs visu ir radījis labu. Tikai cilvēki Dieva radītās lietas bieži vien slikti izmanto.

Protams, etilspirts ir noderīgs gan medicīnā, gan rūpniecībā. Taču ir viens pielietojuma veids, kuram no medicīniska un, arī kristīga viedokļa, nav nekāda attaisnojuma. Tā ir alkohola dzeršana. Dzeršana pārkāpj bausli: "Tev nebūs nokaut". Pārkāpums sākas jau lielas sabiedrības daļas apziņā ar maldīgo domu, ka ir iespējama mērena dzeršana. Tas nav iespējams. Katra alkohola deva, kura rada kaut nelielu eiforijas sajūtu, ir kaitīga. eiforija jau liecina par saindēšanos. Tā ir ķimiska, mākslīga stimulācija, kura mākslīgi aizvieto un notrulina mūsu dabīgos prieka avotus. Tā rezultātā rodas pieradums, kuru medicīniskā valodā sauc par atkarību.

Zinu, ka alkoholu aizliegt nav iespējams manis iepriekš minēto sabiedrības uzskatu dēļ. Dažas valstis 20. gadsimtā to nesekmīgi izmēģināja. Tāpēc jāsāk ar grūtāko - sabiedrības domāšanas veida atveseļošanu.

Pats nedzeru nevis kādu veselības vai darba problēmu dēl, bet gan tāpēc, ka vēlos būt vesels un nerīkoties pret savu veselo saprātu.
Zizija
pievienojies: 11.04.2006
Komentāri: 16
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 15:38
Mīļie,bet kā tad ar to alkoholu,resp.-sauso sarkanvīnu,ko visas pasaules katoļu priesteri IK DIENU Mises laikā pārvērš mūsu Kunga asinīs un pēc tam izdzer,tā teikt obligātā kārtā? Un ūdens pārvēršana vīnā kāzās pēc Marijas lūguma? Un šis te iz Rakstiem: "Vīns ielīksmo cilvēka sirdi'? Un pamācība grūtniecēm "nelietot vīnu" -sanāk,ka pārējās/ie drīkst to lietot :)

Bet citur atkal- brīdinājums par viltīgo vīna dabu,kas sākumā kārdinoši zvīļo sarkans,bet vēlāk dzeļ kā čūska.Plus vēl,ka dzērāji un pļēguri neieies Debesu valstībā...(Piedodiet gan,ka citēju Rakstus no galvas,ne mats matā:))

Viss gan mums atļauts,bet ne viss derīgs;)
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 16:01
Vīns, kuru izdzer priesteri Sv. Mises laikā nav tādā daudzumā, lai atstātu kādas sekas. Tu, ka Jēzus kāzās pārvērta ūdeni vīnā, daudzi dzeršanas aizstāvji izmanto kā argumentu. Te ir problēma, ka cilvēki daudzas lietas cenšas saprast burtiski.

Jēzus, pēc savas būtības nevarēja darīt ļaunu, tāpēc arī vīns, kuru Vīņš radīja, pēc būtības atšķiras no tā, kurš cilvēkus apdullina, rada tiem atkarību. Te jau mēs varam runāt par svētību.
Zizija
pievienojies: 11.04.2006
Komentāri: 16
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 16:26
Nu,pareizi- vaina un ļaunums jau nav vīnā kā tādā,bet ta izdzertajā daudzumā. Es teiktu- vīns mums ir atļauts,bet lielās devās gan nav derīgs :):)
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 17:47
JānimL un Zizijai pilnīga taisnība - viss jums ir atļauts, bet ne viss jums der. Galvenais kritērijs - nekas mūs nevar verdzināt, jo mēs piederam Dievam. Ja alkohols kādam ir par apgrēcību, vai pastāv atkarības risks, lai noteikti nelieto ne pilīti. Tomēr Svētajos Rakstos NEKUR nav aizliegts lietot MĒRENĀS DEVĀS alkoholu. Pāvils aicina NEPIEDZERTIES, jo no tā ceļas izlaidīga dzīve un piedzeršanās jau ir grēks. Protams, ka visā Vidusjūras reģionā pirms 2000 gadiem vīns atškaidīts ar ūdeni bija ikdienas racionā. Un arī Jēzus Kristus dzēra vīnu, jo kas tad bija uz galda Lieldienās augšistabā Viņa Pēdējo Vakariņu laikā? Protams, ka Jēzus nekad nepiedzērās, jo Viņš bija bez grēka. Tomēr nevajag dzīt tuftu par 'vīnogu sulām", kādas parasti izmanto šādos gadījumos utt. :) Saprotiet, ka ne jau alkohols pats par sevi ir grēks, jo tas ir pārtikas produkts, bet gan tas kādu vietas tas ieņem tavā dzīvē, vai tas tevi verdzina.  Zinot, ka daudziem ir reāla atkarība no interneta, varbūt tagad pasludināsim, ka arī internets ir grēks un aizliedzams kā tāds? :) Līdz ar to vismaz personīgi es šada tad ar draugiem pasēžu pie labas vīna glāzes, uzsveru vārdus dažreiz (reti) un glāze (1 glāze, nevis pudele)! Un no 1 vīna glāzes izdzertas vakara garumā nekāds reibums nav, līdz ar to arī pilnībā ievēroju  Biblisko principu - neapreibinieties, kas man arī reāli riebjas (reibums).
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 18:34
Jautājums Justas - kāpēc Tu sēdi pie vīna glāzes? Jā, ir atkarība no Interneta, taču, vai no Interneta kāds ir kluvis par bomzi? Vai no interneta rodas negatīvas fizioloģiskas pārmaiņas? Protams, nīkšdana pie datora bez fiziskas slodzes nav laba.

Tiem, kuri runā par "mērenu" dzeršanu, vēlos uzdot jautājumu - kāda ir norma?

Tik pat labi pie galda kompānijā var sēdēt arī pie vīnogu sulas glāzes. Ja cilvēkam šajā gadījumā ir vajadzīgs alkohols, tas ir pirmais solis ceļā uz alkoholismu.

Protams, apgalvojumi, ka tas, ko Jēzus laikā dzēra, ir vīnogu sula, ir muļķības. Taču uz lietām jāskatās attiecīgā laikmeta domāšanas veida, sadzīves un kultūras kontekstā. Vīns tajā laikā tika lietots arī kā dezinficējošs līdzeklis. Toreiz cilvēki saprata, ka ūdens, neatšķaidīts ar vīnu, var izraisīt slimības. Tas galvenokārt bija saistīta ar dienvidu silto klimatu.

Tieši maldi par "mērenu" alkohola lietošanu noved pie milzīgi daudzām traģēdijām! Visiem, kuri aizstāv "mērenu" dzeršanu vēlos uzdot jautājumu, kāpēc jūs to aizstāviet? Kāpēc jūs paši to dariet?
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 18:36
Starp citu, Justas - kur tu ņēmi, ka alkohols ir pārtikas produkts???!!! Kāda ir Tava definīcija pārtikas produktam?
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 19:31
Ai, ARM, nevēlos ar Jums diskutēt, jo Jūsu apgalvojumi ir kategoriski, neatstājot vietu sarunai. Ko vien vērta ir jūsu doma, ka 1 vīna glāzes izdzeršana ar draugiem reizi pāris mēnešos "ir ceļš uz alkoholismu" (sic!) :) :)  Es protu novērtēt labu franču Chablis vai Pinot Noir un šī 1 glāze laba vīna labā kompānijā man tiešām sniedz prieku. OK, Jums, protams visas tiesības šī iemesla dēļ mani saukāt par alkoholiķi. Tikai ar Svētajiem Rakstiem to nav iespējams pamatot!
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 19:32
Un protams, ka labā kompānijā var sēdēt arī pie vīnogu sulas glāzes, ko arī citās situācijās daru. Tas ko gribēju pateikt, ka šāds karojošs sektantisms nerod nekādu pamatu Bībelē.
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 19:50
Svētajos Rakstos mēs par daudzām lietām neatrodam tiešas norādes. Taču, ja mēs tajos iedziļināmies un arī, ieklausāmies sirdsapziņā, mēs tos daudz labāk saprotam.

Justas, Tu jauc jēdzienus, kā piemēram, alkohols - pārtikas produkts. Pirmkārt, man atkal gribas no tevis vēl vienu definīciju, kas ir sektantisms?

Gadiem ilgi neesmu saņēmis nevienu nopietnu pamatojumu tam, ka ir iespējama mērena alkohola lietošana. Kāpēc? Gluži vienkārši tāpēc, ka divi reiz divi vienmēr ir četri. Mani spriedumi balstās pieredzē un medicīniska rakstura atziņās. Taču, ja vēl paņemtu tādas lietas, kā tautsaimniecību, kriminālistiku, morālteoloģiju....

Nav iespējama mērena narkotikas lietošana. Cilvēki to lielākajā daļā gadījumu lieto ne jau tāpēc, lai apslapinātu lūpas, bet gan, lai būtu
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 19:54
Kaut kas notika ar datoru, tāpēc turpināšu. Cilvēki alkoholu lieto lai justos patīkami. Lūdzu pievērst uzmanību izceltajam vārdam! Vai tas nav mākslīgs reibums. Katrs, kurš piesēdies pie galda, neredzēis uz tā pudeli, kaut nedaudz sajūt kaut ko trūkstam, jau ir alkoholiķis sākuma stadijā. Tādi ir lielākā daļa "mēreno" dzērāju, es pat uzdrošinos apgalvot, lielākā daļa sabiedrības. Taču nav nemaz tik maz arī tādu, kā es.
Justas
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 213
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 19:59
Apustulis Pāvils 1.Korintiešiem: "Viss man ir atļauts, bet nekas mani nedrīkst kalpināt!" Vēlreiz atkārtoju - šis ir Biblisks skatījums uz alkoholu. Ja alkohols kalpina, verdzina tas viennozīmīgi ir grēks. Tāpat, ja čatošana internetā kļūst par dzīves jēgu un rada spēcīgu atkarību. Ar to arī atklanos
ARM
pievienojies: 29.05.2007
Komentāri: 185
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 20:10
Ak viss ir atļauts? Nu tad sāksim lietor heroīnu, tikai neļausim tam sevi kalpināt. Tas taču arī rada patīkamas sajūtas. Tā arī nesaņēmu atbildi par "mēreno" dzeršanu. Starp citu, sektantiem ir raksturīga Bībeles tekstu izraušana no konteksta un burtiska tulkošana. Tikai, vai tas saskan ar mūsu sirdsapziņu?
Zizija
pievienojies: 11.04.2006
Komentāri: 16
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 22:04
Cien. ARM: "Vīns, kuru izdzer priesteri Sv. Mises laikā nav tādā daudzumā, lai atstātu kādas sekas."

Pats ar savu roku uzrakstijāt, ka TIK daudz dzert VAR,cik priesteris celebrējot Misi...Bet, ja kaut grams vairāk,tad gan sekas dabūs manīt :) Tomēr sanāk,ka apstiprinat- DRUSKU jau var! :):)

P.S.Katram gadījumam-uzreiz saku,tas domāts kā joks,ne uzbrauciens! :)

Bet, ja nopietni,protams,ka alko- un citas atkarības ir dikti nelāgas un nes daudz posta,tas skaidrs pat ateistam! Es personīgi domāju,ka mierīgi iedzert vīnu(gribētos teikt- izmantojot  Dieva doto spēju sajust garšas nianses,ar mēru nobaudīt  šo Dieva dāvanu un cilvēku roku darbu- vīnu),var tas,kurš ikdienā ir pilnīgi brīvs no tieksmes pēc alkohola.Un,jā- es piekrītu,ka labāk tomēr,ja cilvēks grādīgo nelieto nemaz,pat ne pilīti- tāda nostāja mūsdienās izraisa cieņu,vismaz manī.

Varbūt kāds var citēt,ko konkrēti saka Baznīcas mācība par šo tēmu,ne tikai ko sakam mēs,tauta?
Zizija
pievienojies: 11.04.2006
Komentāri: 16
Re: atkarības no kā jāglābj
12.11.2009 22:10
Vēl es te padomāju,ka tomēr vienā veidā svētību nes gan vīns- Mises laikā,kad šai substancei ir tas gods kļūt par Pestītāja asinīm!

 
Komentāri:12Nākamie
 Saraksts/Citas sarunas/atkarības no kā jāglābj