Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/Modernisms
 
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Modernisms
11.02.2005 13:06




Pec diviem gadiem aprites tiesi simts gadu, kops Svetais Pavests Pijs X satrieca rucoso modernisma nezveru ar ekcikliku "Pascendi", un kops Ticibas Doktrinas Kongregacija (Saint-Office) izdeva dekretu "Lamentabili". Un, ka redzams, sodien, pec simts gadiem, sie dokumenti ir vel joprojam loti aktuali.

Modernisma herezes doktrinalajam aspektam pieversisimies velak, bet paslaik paraudzisimies, pie ka areji, redzami noved si keceriba – "visu keceribu mate", "visu keceribu sinteze". Ka saka, atteli runa loti dailrunigi un apsudz bez jebkadiem komentariem.

 

1. Ka Jums patik paganu shamanju ceremonija San Fernando Katedrale? http://www.dotm.org/thanks-2001.htm

 

2. Tikai "katolu" modernistu aprindas ir kustiba "par sieviesu ordinaciju". Skataities un gavilejiet: Masa Martha Ann Kirk, Religious Studies Professor at the University of Incarnate Word, "celebre".

http://www.dotm.org/spring-summer2003.htm#What’s%20going%20on%20in%20San%20Fernando 

 

3. Gribat pameditet uz mandalu vai pastaigat pa labirintu katolu baznica?

http://www.dotm.org/spring-summer2003.htm#Is%20this%20Catholic?

http://www.dotm.org/winter2001.htm#Fr.%20Empereur%20teaches

 

4. Vai pazilet kristala bumba?  No problem! http://www.dotm.org/summer99.html#Do%20Your%20Children%20Know%20Their%20Prayers?

 

5. Ka katolu dievnamu parveidot par New Age templi? Loti vienkarsi.

http://www.dotm.org/spring2000.htm#San%20Fernando%20Cathedral

 

6. Rok-mise Austrija

http://www.fsspx.org/fran/rome/infideles/Rock%20Disco%20Messe.htm

 

7. Mise uz lidztekam. Sa-rauj, sa-rauj!

http://www.fsspx.org/fran/rome/infideles/Mzgn%20Gym2004.htm

 

Vai jums negribas raudat, kad jus visu to redzat? Ka saka grieku katoli: Kungs, apzelojies par savu Baznicu, Kuru esi ieguvis ar Savam dargajam Asinim! Greknozelas durvis atver mums, Vissveta Dievmate! 

 

Hieronymus
pievienojies: 25.12.2004
Komentāri: 135
Re: Modernisms
11.02.2005 22:12
a ko tur briiniities??? uz laiku beigaam daudzi atkritiis....

Ak cik ljoti pietruukst muusdienaas greeku nozheelas daavanas, bet bez patiesi satriektas sirds sveetums neatnaaks, ne caur kraasnjaam izraadeem un dziesmaam.
Bazniicas Teevi ir uzskatiijjushi ka dveeseles pareizais noskanjojums ir uzskatiit sevi par gariigaas apmierinaatiibas (ko tik kaisliigi meklee muusdienu cilveeki ) necieniigu.
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Modernisms
11.02.2005 22:49
Diemzel pec Otra Vatikana Koncila Baznicas ieksiene radas loti bistama tendence: aizvietot no apustulu laikiem mantoto bauslibas teologiju ar neoprotestantisko slavinasanas teologiju. Un slavinasanas teologija ir ne tikai maldiga, bet ari bistama ar to, ka agri vai velu noved pie ta vel bistamaka  dveselas stavokla, kuru Austrumu Baznica, baznicslavu valoda sauc prelestj. Tas ir tads specigs kardinasanas veids, tada ka sava ego ieksiene notiekoso procesu  sakralizacija. "Es jutos labi - tatad esmu Dievam patikams", vai "es jutu kaifu - tatad par mani (prosti, Gospodi!) nolaidies Svetais Gars". Tas nabaga cilveks nesaprot, ka tie vienkarsi ir hormoni, feromoni, nervu impulsi un citas biokimiskas un biofiziskas lietas. Bet tas tacu cilveku ved prom no lugsanas gara! Un ta rodas tadas vairak neka apsaubamas paradibas ka neokatehumenats un "Effata", par kuriem jau dzirdot, es domaju, jebkurs tradicionals katolis bailes parmetis krustu.

Bet pret visadam "Efatam" ir viens briniskigs lidzeklis. Tas ir Sveta Jana Pakapnieka darbs "Kapnes". Es domaju, ka ja visiem neokatolu charizmatiem liktu so gramatu ta kartigi izlasit, t.s. "charizmatiska atjaunotne" pazustu pati no sevis.

opitis
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 51
Re: Modernisms
12.02.2005 02:30
Smilgu Juri,

sis ir RKB nevis "lefevristu" portals un tam ir savi noteikumi.

Ja velies diskutet, parrunat kadu temu, tad ludzu dari to, bet neuzbrucosi.
Es loti neveletos Tevi izslegt no musu portala sabiedribas :)

Vispirms, ludzu, define, kas ir "modernisms" (jo daudzi noteikti nesaprot so jedzienu) un tad aicini citus parrunam.

Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Modernisms
12.02.2005 19:18
Tevam Oskaram Jablonskim

Primo. Es esmu nevis lefevrists, bet indultists. Tacu man pret lefevristiem nav tadu naidpilnu aizspriedumu, ka daziem citiem, jo man vinu starpa ir daudz labu draugu un arkartigi daudz no ta, ko vini saka, ir simtprocentigi pareizi. Atbalstu archibiskapu Francisco Areasu Rifanu, kas 2002. gada izliga ar Romu. Un loti ceru, ka ari biskaps Fellay izligs ar Vatikanu.

Secundo. Kas velas sikak uzzinat par sausmigo modernisma herezi, tie var paskatities seit, Katolu Enciklopedija:

http://www.newadvent.org/cathen/10415a.htm

Es esmu lajs un neesmu teologs, tapec definesu sava profana valoda: Modernisms ir keceriba, saskana ar kuru Baznicas Doktrina ir paklaujama laika vesmam un ir izvertejama caur katra noteikta laikmeta izpausmju un vajadzibu prizmu. Modernismu, ka jau teicu, Svetais Pijs X satrieca un nosodija ar encikliku “Pascendi Dominici gregis”, vienlaicigi ekskomunicedams lielako modernisma ideologu Alfredu Luazi (Alfred Loisy). Modernismam var but daudz un dazadas izpausmes, un liturgijas profanacija, Sv. Mises upura profanacija ir viena no tiem.

Tertio. Ludzu, pasakiet, kad un ko es esmu aizskaris vai kam uzbrucis.

Quarto. Loti zel, ja Jus neciesat tradicionali domajosos katolus un nevelaties seit vinus redzet. Es tomer ceru, ka ta nav oficiala Kurzemes biskapijas attieksme.

Quinto. Es nekada gadijuma nevelos Jums kaut ko noradit (un ludzu Jus man piedot, ja tas ta izklausas), bet parasti jau katolu forumos ir pienemts, ka garidznieki savu kartu kaut ka apzime (piemeram, “t.”, “o.” “Fr.”, “Sac.”, “ks.” vai citadi), lai laji saprastu, ka tas ir garidznieks, un pareizi varetu vinus uzrunat. Es vispar tikai no kaiminu temas sapratu, ka Jus esat tevs dominikanis, citadi butu Jus saukajis pec Jusu pseidonima. Bet es nekada gadijuma nevelos but nepieklajigs pret garidznieku un/vai muku. Manuprat tiesi ciena pret Priesteribas sakramentu un pret muku kartu (bsl. inocheskij chin) ir viens no Baznicas ikdienas bastioniem cina pret modernismu.

Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Modernisms
12.02.2005 21:21
Modernisma "atjaunotni" vienkarsa valoda vislabak defineja viens mans ukrainu pazina:

"Atjaunojiet savus auto -- Atjaunojiet savus Windows -- Atjaunojiet savas Mises -- Atjaunojiet savu religiju un ticibu !"

Luk, piemeram, ka tas var izpausties vizuali. Vai, Jusuprat, "klaunu mise" - tas ir pielaujams vai nav?



 

Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Modernisms
12.02.2005 21:24
Ne, seit laikam attelu techniski nevar ievietot. Bus japamekle links.
opitis
pievienojies: 31.12.2004
Komentāri: 51
Re: Modernisms
12.02.2005 23:30
Smilgu Juri,

 



piedod, ja uzklausijas, ka es Tev ko parmetu :)

Tomer veids, kada Tu “keries” pie diskusijas, neziskatas pec miermiliga (protams - manuprat).

 

Es ari loti ceru, ka abp. Fellay izligs ar Vatikanu :)

 

Seit (portala) ir vieta visiem, kuri necinas ar Romas Katolu Baznicu, ari indultistiem:)

Drosi, ta ka citi saja portala, vari mani saukt par “opiti” – es nemaz neapvainosos. OP daziem slikti asociejas :)

Es ari esmu kaut ko dzirdejis par tiem "sausmigiem rietumiem", bet vel neesmu dzirdejis par kadam divainibam musu Latvija:)

Ursus
pievienojies: 16.11.2004
Komentāri: 26
Re: Modernisms
12.02.2005 23:32
S.M. Vai Tu neatzīsti Vatikāna II koncilu?
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Modernisms
13.02.2005 22:10
 

Es ari esmu kaut ko dzirdejis par tiem "sausmigiem rietumiem", bet vel neesmu dzirdejis par kadam divainibam musu Latvija:)

Tas patiesam ir labi, ka Latvija (par spiti dazam satraucosam tendencem) pagaidam vel nav ievazajies viss tas, ko es redzu seit, Francija. Piemeram, ka Jums patik sads reals piemers (viens no daudziem) : es ieeju baznica un redzu kaut kadas pusapbruzatas finiera durtinas siena (stipri sanos no altara, pavisam ne redzama vieta). Uz dzegas so durtinu prieksa zeli kup t.s. « tejas svecite ». Es domaju – elektrosadales skapis vai kaut kas tamlidzigs. Izradas… tabernakuls ! Ta viniem ir noformeta vieta, kur glabajas musu Kunga Miesa un Asinis ! Vai ari priesteris, kas uz draudzes locekla lugumu par greksudzi saka: ai, un ko jus tur, tas jau ir novecojis…

Vispar, godigi sakot, tiesi FSSP un indulta eksistence mani attureja no formalas pievienosanas FSSPX draudzei.

<> 

Es ari loti ceru, ka abp. Fellay izligs ar Vatikanu :)

Par to jaludzas. Mgr Fellay jau loti gribetu gan, bet vinam trauce “stingrais” sparns ar Mgr Williamsonu prieksgala, kas pagaidam ir pret jebkadu tuvinasanos. Tapec vinam nakas saukt archibiskapu Rifanu par nodeveju, kaut gan, man liekas, vins pats ta isti nedoma.

 

S.M. Vai Tu neatzīsti Vatikāna II koncilu?

Ja jautajums ir domats man, tad ka es varu neatzit II Vatikana koncilu? Tas ir tads pats Baznicas koncils ka visi parejie, tatad – Sveta Gara inspirets un Tradiciju veidojoss. Sa Koncila Tevi bija parasti biskapi, kas bija devusi Sv. Pija X antimodernisko zverestu. Ta ka neka modernistiska vai apostatiska es si Koncila aktos nesaskatu. Cita lieta, ka pec si Koncila daudzi neapzinigi laudis saka iedomaties, ka tas bija kaut kas revolucionars, kas apgaza visu Tradiciju otradi utt. Tapec man ir nacies satikt katolus, kas apgalvo, ka vinuprat, visa Baznicas vesture sakas tikai ar II Vatikana koncilu, bet pirms tam bija „drumie viduslaiki”. Un ir nacies satikt citus, kas gluzi ka tadu tantrisku mantru nemitigi atkarto vardkopu “II V.K. gars”, lai attaisnotu visadas nelabas lietas (hedonismu, indiferentismu, Mises upura profanaciju).

 

Amada
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 173
Re: Modernisms
14.02.2005 09:56
hmmm.. Man sis valodas stils ir pazistams. vismaz skiet. vai tik tas nav I.B? :) uzmineju? a rokmise - tas ir cool! hehe bet man neveras vala ta majas lapa... Juri, apskaties velreiz to linku, jo kaut ka nestrada. Ja es atmineju pareiz, kas stav aiz siem vetrainajiem komentariem, tad ludzu nodot sveicienus kundzei :))
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Modernisms
14.02.2005 11:10
vismaz skiet. vai tik tas nav I.B? :) uzmineju?

Neuzminejat. Necentieties ta, Jus diez vai mani personigi pazistat. Es Latvija diemzel esmu reti - kadas divas tris reizes gada.

Amada
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 173
Re: Modernisms
14.02.2005 15:04
aaaaa... zel... Bet baigi esi lidzigs vienam puisim. Nu tiesi tapat runa.. Tev Latvija ir lidzinieks :)
Hieronymus
pievienojies: 25.12.2004
Komentāri: 135
Re: Modernisms
14.02.2005 19:43
skat, kaa Amada aplauzaas :-)))
Amada
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 173
Re: Modernisms
15.02.2005 09:38
a Tev baigais prieks... buu! :P Ja, aplauzas :) nu un kas? :)

emils
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 87
Re: Modernisms
18.02.2005 17:12
Ehh, kaads tik vien sviests nav pasaulee redzeets, nav nekur taalu jaabrauc, lai to redzeetu,

bet ir cilveeki, kas pastaav ticiibaa...

 
 Saraksts/Par un ap kristietību/Modernisms