Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Pēdējais piliens - pilnīga ziedojumu pārtraukšana Baznīcai!
 
bebris
pievienojies: 26.06.2007
Komentāri: 79
Pēdējais piliens - pilnīga ziedojumu pārtraukšana Baznīcai!
29.11.2016 20:47
Latvijā diemžēl Baznīca pamazām saaug ar laicīgi valsts varu. Katoļu Baznīca jau nesen ir tikusi pie vairākiem ievērojamiem ES finanšu instrumentiem Sv. Marijas Magdalēnas draudzes baznīcas un pieguļošo ēku siltināšanai un restaurācijai. Ir bijuši arī vairāki citi līdzīgi projekti par publisko naudu. Arī nākamā gada budžetā ir paredzēta gan Sv. Jēkaba katedrāles remonts, gan atbalsts Aglonas bazilikai. Un tas viss notiek laikā, kad ārēji Latvijas katoļu baznīcas un pie varas esošās labējās koalīcijas starpā notiek aizvien lielāka tuvināšanas. Labējās valdības varas vīri piedalās dievkalpojumus, runās par katoļu teoloģijas fakutlātes atvēršanu pie LU, bet Latvijas Katoļu baznīcas vadība tikmēr izliekas neredzam gan jau gadiem ilgstošo nenormālo bezdarba līmeni valstī (ASV vai sevišķi Ziemeļvalstīs tāds līmenis nebūtu iedomājams), gan nabadzību tautas lielā daļā, gan izaugsmes iespēju trūkumu.

Baznīcas un valdošo labējo partiju simbioze savu augstāko virsotni ir sasniegusi tajā faktā, ka no valsts budžeta ārkārtas kārta tiek piešķirti vairāk kā 300.000 EUR Rīgas Doma ērģeļu restaurācijai. Esmu ērģeļmūzikas fans un tāpēc man vajadzētu varbūt priecāties par to.

Bet nav par ko priecāties. Rīgas Doms ar saviem koncertiem orientējas nevis uz mūzikas mīļotājiem, bet uz ārzemniekiem, kas nāk tikai paklausīties lielās Doma ērģeles. Biļešu cenas ir uzskrūvētas nenormālas. Koncerts Rīgas Domā maksā tikpat cik otra dārgākā biļete kamerorķestra koncertā Rīgas Ģildē. Bet ieguldīto darbu nevar salīdzināt! Lielās Ģildes koncertā ir orķestris ar vairāk kā 20 mūziķiem, ir augstas klases diriģents (bieži vien viesdiriģents no ārzemēm), ir pasaules klases solists, ir divu daļu gara programma, bez tam ir visas ērtības - sākot ar garderobēm un labierīcībām un beidzot ar apkurinātām telpām un bufeti. Rīgas Domā nav nekā no tā visa, ir tikai viens ērģelnieks un viņa asistents. Bet cena tā pati!

Rīgas Doms ir pārvērties par vienu varenu naudas mašīnu. Izvēlētā programma visbiežāk ir konservatīva, nav investīciju nav nedz mūsdienu mūzikā, nedz jaundarbos (Lielās Ģildes kamerorķestris gan aktīvi pasūta jaundarbus, gan arī tam ir sava rezidējoša komponista programma). Varbūt tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc mūsdienu mūzikas pirmatskaņojumi nenotiek Rīgas Domā, bet gan citās baznīcās (piem., Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā). Rīgas Domas ir naudas mašīna, kas sevi spēj atpelnīt, bet valsts vienalga gāž tajā visā iekšā naudu un mūzikas mīļotājiem jāiet ar lielu līkumu, jo biļešu cenas nav normālas.

Latvijas Romas katoļu baznīca sadarbojas ar luterisko baznīcu, būtu bijis vietā atgādināt par šo alkatību. Bet tas nenotiek.

Līdz ar to mans lēmums ir - pārtraukt jebkādus ziedojumus baznīcai. Līdz šīm jau biju atteicies no ikdienas ziedojumiem un ziedoju tikai kolektēs. Tagad arī kolektēs neziedošu. Iemetīšu pa 1 EUR, lai nav galīgi nepieklājīgi un viss.

Man nav pieņemama Baznīcas un labējo partiju brāļošanās, kuras dēļ vietējā Baznīca nesludina pietiekami aktīvi universālās Baznīcas un Romas pāvesta sociālo mācību. Kā māku, tā protestēju.
bebris
pievienojies: 26.06.2007
Komentāri: 79
Re: Pēdējais piliens - pilnīga ziedojumu pārtraukšana Baznīcai!
29.11.2016 21:49
Šeit ir sāpe par netaisnību. Arī Vecaja Sv. Ģertrūdes baznīcā bija vajadzīgi līdzekļi ērģeļu remontam, bet tur draudze gāja godīgu ceļu - piedalījās Kultūrkapitāla fonda konkursos un izvērsa ļoti plašu labdarbības koncertu darbību. Zauera ērģeļu ciklā jau ir bijuši vairāki desmit brīnišķīgu koncertu, ko kuriem vairāki ir bijuši valsts mēroga kultūras dzīves notikumi. Šāda koncertdarbība ne tikai priecē klausītājus, bet arī izglīto jaunos klausītājus publiku. Tikai paši mākslinieki zina, cik daudz tas no viņiem ir prasījis.

Bet Domā viss notiek otrādi. Koncerti ir tikai un vienīgi par dārgu maksu, nekādos konkursos nav jāpiedalās, nulle interese par jauno publiku, viss ir tūristu naudas kāšanai un beigās noteikts lobiju loks labējo partiju vidū to visu apber ar naudu.

Šeit vajadzēja būt taisnībai, bet šeit tās nav!
Deta
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 66
Re: Pēdējais piliens - pilnīga ziedojumu pārtraukšana Baznīcai!
30.11.2016 12:21
Es laikam nepiekritisu. Ja reiz mums valsts nodoklu politika plesh devinas adas, tad lai maksa ari musu tiesu baznicai. Malaci, ka samekle naudu un nelaiz posta kulturmantojumi tikai tapec, ka draudzes locekliem vairs nav ko maksat.
bebris
pievienojies: 26.06.2007
Komentāri: 79
Re: Pēdējais piliens - pilnīga ziedojumu pārtraukšana Baznīcai!
30.11.2016 19:10
Šis gājiens ir līdzvērtīgs tam, ka Saeima piešķirtu naudu Rūmenes muižas restaurācijai. Arī kultūras mantojums. Problēma tikai tā, ka tā ir bagātnieku izklaides vieta, par ko arī taisās Rīgas Doms. Viens te portālā sūdzējas, ka negrib bērnus. Nu lūk, lai ģimene ar diviem bērniem kādu piektdienas vakaru aizietu paklausīties ērģeles, nākas šķirties no 60-80 EUR - par 1h garu vienas daļas koncertu.

Decembrī Rīga atkal viesosies pasaulē pazīstamākā ērģelniece no Latvijas un viņas koncerts Sv. Jāņa baznīcā būs lētāks par parastu koncertu Domā. Galīgi nesaprotu, kāpēc valstij un sabiedrībai būtu jāiegulda nauda projektā, kas nav pieejams sabiedrībai un kas nenes augļus sabiedrībai.

Protams, visvieglāk ir tēlot muļķi, nedomāt, ierakties smiltīs un tik ziedot, ziedot, ziedot. Bet mūžību jau par naudu nenopirksi.
 
 Saraksts/Katolicisms/Pēdējais piliens - pilnīga ziedojumu pārtraukšana Baznīcai!