Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/Pirmaa teema - Paavestiiba
Komentāri:12Nākamie
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 11:07
No kurienes (biibelee) izziista?:
Un kaapeec Peeteris ne Paavils buutu jaauzskata par pirmo paavestu, laigan
1) Vinjsh bij viens no visshaubiigaakajiem un nestabilaakajiem apustuljiem liidz JK tika uzjemts debesiis un pat peecaak ziepes vaariija
2) Pirmais "koncils" notika Jeruzaalemee, kur vispaar neko par paavestiibu nerunaaja
3) Nav neviena bibliska evidence ka saakumstadijaa vispaar buutu kaut kur kaut kas liidziigis Paavestam?
4) Ar ko Peeters labaaks par Paavilu, jo manupraat Paavils daudz labaak iederaas 1aa paavesta lomaa
5) Kursh tad ir JK suutiitais aizstaavis Sveetais Gars vai Paavests (biibeli citeet, bet jemiet veeraa ka es citeeshu Jaanja Evangjeeliju)
6) Kas (attieciibaa pret bazniicu) ir JK un apustulji (runaajot par bazniicu kaa Dieva namu)?
Amada
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 173
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 11:35
Sveiks Mulder!

Respect par jautajumiem. Daudzi un pardomati. Uzreiz nekersos pie visiem klat. Sakuma atbildesu tikai par paris punktiem. Par konciliem lai musu teologi runa :)

Lai ari kads nebutu Peteris, tacu vins bija ipass cilveks. Par to mes lasam ari Mateja ev. Macekli, lai ari cik ilgi gaja lidzi Jezum un pieredzeja brinumus, vini tomer nezinaja, kas Vins tads ir, tie nespeja saprast. (Mt.16:13-19)

"Bet, kad Jēzus nonāca Filipa Cezarejas robežās, Viņš vaicāja Saviem mācekļiem un sacīja: "Ko ļaudis saka par Cilvēka Dēlu, kas Viņš esot?" 
Un viņi atbildēja: "Citi saka: Jānis Kristītājs, citi: Ēlija, vēl citi: Jeremija vai kāds no praviešiem." 
Viņš uz tiem sacīja: "Bet ko tad jūs par Mani sakāt, kas Es esmu?" 
Tad Sīmanis Pēteris atbildēja un sacīja: "Tu esi Kristus, dzīvā Dieva Dēls." 
Un Jēzus atbildēja un viņam sacīja: "Svētīgs tu esi, Sīmani, Jonas dēls, jo miesa un asinis tev to neatklāja, bet Mans Tēvs, kas ir debesīs
Un Es tev saku: tu esi Pēteris, un uz šās klints Es gribu celt Savu draudzi, un elles vārtiem to nebūs uzvarēt. 
Un Es tev došu Debesu valstības atslēgas; un, ko tu siesi virs zemes, tas būs siets arī debesīs; un, ko tu atraisīsi virs zemes, tam jābūt atraisītam arī debesīs."

Peterim bija dota atklasme. Dievs vinam bija atklajis, ka Jezus ir ir Mesija. To apstiprina ari Jezus, to pazinojot par Klinti, uz kuras tiks celta Baznica. Un sie vardi netiek nemti atpakal, kaut ari Peteris "vara ziepes", ka Tu izteicies :) Ka cilveks vins kludas un ir grecigs, tacu caur Vinu darbojas Dievs. Vinu ari redzam ka lideri starp apustuliem. Vins ir tas, kas ierosina pienemt 12.apustuli pec Judas naves, vins ir tas, kas uzruna laudis pec Sveta Gara izliesanas. Pavils ir loti svarigs, Dieva izredzets cilveks, vins darbojas vairak ka izpilditajs, darbonis. Loti labs, aktivs misionars. Misionariem un pavestiem ir dazadas funkcijas. kaut ari abas ir loti svarigas. Tacu Pavils nebija pasludinats par to Klienti, uz kuras tiks celta Baznica. Vins bija tas, kas veicinaja Baznicas celsanu. :) Un velrezi jaatzime - tas ir loti svarigi! :) Katram ir savas funkcijas.

Par Jēzus sūtītos Aizstavi. Protams, ka ar tiem vārdiem Jēzus domāja Svēto Garu. Domāju, ka RKB Tu neatradisi cilvekus, kas apgalvotu ko citu. :)

Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 12:52
Skat. ari Jn 21, 15-17
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 14:11
Burviigi! Skaidrojumi!
Amanda! Ja jau juus kaa katolji lietojat apokrifus, tad jums vajadzeetu zinaat arii par Toma evangjeeliju un to, ka Tomam pirmajam dabrauca KAS ir Jeezus Kristus (nevis tikai Dieva Deels bet pac Dievs), tak vinjsh tajaa sarunaa to neizteica, jo tad pashi apustulji vinju vienkaarshi nomeetaatu akmenjiem!
Taapat  par to Peeteris un klints uz kaa cels. Tas protams tev ir pasliideejis garaam, ka Kristus Peeteri izmanto kaa labu sakritiibu, jo taa "klints" uz kaa cels bazniicu origjinaaltextaa ir daudzskaitlii...  Jeezus Peeterim liek dibinaat  bazniicu. Bet protams, ka visi 12 apustulji ir liidzveertiigi un uz vinjiem tiek celta jaunaa Dieva Nams, bet Kristus ir stuurakmens. Kaapeec Kristus Peeterim pieseejaas visu laiku ir taapeec, ka vinjsh gribeeja paarliecinaaties, ka Peeteris arii darbos un sirdii buus vinjam iistens sekotaajs ne tikai Vaardos!
Un sheit naak Kripatas burviigais texts!
KAAPEEC Jeezus tieshi Peeterim un tieshi 3 reizes prasa apstiprinaat Miilestiibu pret Jeezu? KAAPEEC?
Ar ko TIK IIPASHS Peeteris bij un ar ko tik IIPASH Peetera kontextaa bij skaitlis 3?
Veel nesaprati!
She tev vieta Biibelee
Mateja 26
34 Jēzus sacīja tam: "Patiesi Es tev saku: šinī naktī, pirms gailis dziedās, tu Mani trīs reizes aizliegsi."
LUUUK Atbilde Kaapeec PEEC Austshaamcelshanaas Jeezus Prasiija no peetera 3x apstiprinaat, ka vinjsh vinju miil, jo Peeterim nebij pirms tam iespeeja Dievam pateikt un taa teikt "atgriezties" no saviem 3 aizliegumiem!
Jeezus Peeteri paarbaudiija!
Ar visu Peetera padariishanu ir paraadiits, kaa Jeezus ruupeejaas par saviem apustuljiem, kaa vinjsh gribeeja, lai vinjsh ir taisns un godiigs viirs, un pat tad Paavilam naacaas Peeteri nolamaat. Paveero arii ka pac Jeezus pēteri saraaj
Matejs 16
22 Un Pēteris ņēma Viņu savrup un iesāka Viņu brīdināt, sacīdams: "Lai Dievs pasargā, Kungs, ka Tev tas nenotiek!"
23 Bet Viņš atgriezdamies sacīja uz Pēteri: "Atkāpies no Manis, sātan, tu Man esi par apgrēcību. Jo tu nedomā, kas Dievam, bet kas cilvēkam patīk."
Jaa Peeteris IR iipashs, ar to ka visvairaak no visiem apustuljiem shaubiijaas! Shaubiijaas kad Jeezus veel nebija Krustaa Sists!
Godiigi sakot, ja taa ljoti ljoti kritiski paskataas (sheit es grib teikt ka Peeters IR sveets apustulis un IR iipashs prieksh mums kaa visi citi apustulji) tad Peeteris (neskaitot Iskariotu) bij vishaubiigaakais un nestabilaakais Jeezus Kristus apustulis! Bet Dievs vinju nepameta, tikai paluudza vinju apstiprinaat, ka vinjsh vinju miil patiesi 3x!
Nemaaniet sevi, bet paarbaudiet tak beidzot raxtus! Paavestiiba nav biblisks iestaadiijums! Nee viss ir forshi, ja ir priesteri un draudzes priekshnieki, bet neviens nav Dieva aizstaajeejs uz Zemes! Nevienam nav Dieva autoritaate. Vinjiem ir autoritaate risinaat visaadus organizatoriskus jautaajumus, bet nav autoritaate ko pielikt vai atjemt Dieva Vaardam. Vinjiem nav autoritaate lielaaka kaa jebkuram citam kristietim Dieva Priekshaa! Dieva Priekshaa mees visi esam vienaadi! Ir tikai viens pamats un lielais Gans - Jeezus Kristus!
Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 14:22
Tagad ka Smilgu Jurim laikam vajadzetu 1,2,3 uzskaitit :))) atbildes.

Mes ka katoli Toma evangeliju un citus apokrifus neatzistam ka Dieva iedvesmotus rakstus, konkreti saja gadijuma: pec apokrifiem Baznica nekada sava oficiala maciba nevadas.

Piekritu, ka Jezus drosi vien triskarsas nodosanas del Peterim triskart lika atzities milestiba. Bet sim jautajumam svarigakas bija tas piebildes par ganisanu. ..

Un ta plasi nemot, man radas iespaids, Mulder, ka Tu doma, ka katoli doma, it ka Peteri Jezus vina kaut kadu ipaso nopelnu del par galvu savai Baznicai iecela. Zini, ja Dievs mus te pec nopelniem un izcilibam kaut ka skirotu un amatus un ticibu davatu, tad drosi vien ne es, ne Tu seit par religiju neplapatu. Diez vai mes butu cienigi... :) Dievs tapec jau ir Dievs, ka vienmer uzvedas ta pajocigak un ta neparocigak musu saprasanai.. Tur ta vieta par pirmajiem un pedejajiem ari der.

Ak ja, un kur Tu uzraki, ka orginala ir "klintis" nevis "klints" - pirmoreiz dzirdu un ari tads tulkojums pat visprotestantiskajas Bibeles nav redzets. 

Amada
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 173
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 14:32
mja... es tikko sedos raxtit par to Toma ev., bet cilveks uzspeja pirmais. Loti labi. mans ari parakstas zem ta. :)
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 15:27
Kripata!
Izlasi tagad Luk 22
32 Bet Es esmu lūdzis par tevi, lai tava ticība nemitētos. Un, kad tu atgriezīsies, tad stiprini savus brāļus!"
Jeezus iipashi runaaja Peeterim un teica dariit visaadas lietas tieshi taa iemesla deelj, ka Jeezus zinaaja, ka Peeteris paklups un 3x vinju noliegs. Jeezus Kristus vinju iipashi stiprinaaja! Uzmundrinaaja! Nevis taapeec ka vinjsh bij iipashi izredzeets (palasi biibeli un paarbaudi kur Peeteris ir iipashi celts paar citiem apustuljiem) bet taapeec, ka vinju vajadzeeja "konverteet" visvairaak!
Piekam Paulam pienaaktos buut Paavestam, jo Paavils ir saukts par "Pagaanu Apustuli" (Rom 11:13)  Savukaart Peeteris tik Cezarejaa sludinaaja Pagaaniem!
Nu ij greikju vaards Peeteris ir Petros (atsevishkjs akmens) bet Jeezus lieto vaardu "Petra" (klinshu masa) uz kuras cels savu bazniicu. Kristus celj bazniicu uz visiem 12 apustuljiem, un pac ir stuurakmens (palasi Atklaasmes Graamatu 21 - 22 nodalju)
1 Kor 3
11 Jo citu pamatu neviens nevar likt kā to, kas jau ir likts, proti, Jēzus Kristus.
Nu un paveries arii ko Peeteris saka
1Pet 5nodalja
1 Vecākos jūsu starpā tad nu pamācu es, arī būdams vecākais un Kristus ciešanu liecinieks un nākamās godības dalībnieks:
ARII Vecaakais... vinjsh ir taads pac vecaakais, kaa citi vecaakie citaas draudzees! Padomaa par to!

Taatad pajautaa veelreiz sev, shoreiz GODIIGI, kaa taada, kas atziist Jeezu Kristu par savu kungu, vai tieshaam Biibelee ir iestaadiita Paavestiiba pietam ar TAAM Paavesta pilnvaraam kuras tiek Paavestam pieshkjirtas? Vai maz esi intereseejusies par katolju skatiijumu uz paavestu?
Es nenoliedzu, ka vinjsh patieshaam ir gudrs viirs, liels viirs, ticiigs viirs un var teikt pat vecaakais kaut kaadaa zinjaa! Bet nebuut ne labaaks, augstaaks, gudraaks, vai kaa citaadi paaraaks par visparastaako ticiigo maaciitaaju Pampaalju draudzee!
Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 15:47
Man, Mulder, ta izskatas, it ka mes runatu apmeram par to pasu, bet kaut kura punkta paejam garam.. Laikam ticibas, ka tu saki, paavestibai :)

Man nav nekas pret Pavilu, ari es vinu uzskatu par dizako no apustuliem, vins ari ne reizi vien pasam Peterim degunu noslaucija... Ja mes butu Jezus vieta, noteikti butu vinu izvelejusies... , ne, es varbut Jani, tas vienigais par nodeveju nepalika... :)

Ja, ir gadijies nedaudz iedzilinaties Petera primata jautajumos.

Pagaidam tik, varbut atradisies kads, kas vairak ko piebildis

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 16:00
Tas jau ir tas par ko es te vaaros! Ka viens otrs censhaas interpreteet Jeezus Gribu! Vinja Griba bij celt bazniicu uz visiem saviem maacekljiem (aceries tas gadiijums notiek ar visiem maacekljiem) un patiesi arii var paveerot Atklaasmes graamatas rezultaataa... patiesi Jaunaa Jeruzaaleme ir celta uz 12 akmenjiem un uz tiem ir 12 apustulju vaardi!
Tas ko Katolji saka ir - Jeezus izveeleejaas Peeteri uz kaa bazniicu celt.
Tas ko saku es un daudzi nekatolji ir - Jeezus Izveeleejaas visus 12 apustuljus lai uz tiem celtu savu bazniicu, pac buudams par Galveno Labo Ganu, bet vinji - iecelti 12 gani, kam iedaliiti 12 tronji
ivars
pievienojies: 11.01.2005
Komentāri: 27
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 16:18
> Mulders. Manupraat veids kaa Tu skaties uz shiem jautaajumiem- ir pasaulee valdoshaa kaartiiba. Shaadaa veidaa diez vai Tu sapratiisi Bazniicas hierarhijas suutiibu. Tie ir citi likumi un cita kaartiiba, un to atklaaja mums Jeezus. Pastudee noveeleejumus Apustuljiem. Paardomaa jeedzienu- PAKLAUSIIBA. 
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 16:54
Tieshi Hierarhija ir pasaules izdomaajums!
Paraadi man to pasaules hierarhiju kuraa "lielaakais ir mazaakaa kalps". Kuraa kungs savam padotajam mazgaa kaajas?
Dieva hierarhija vienkaarshaaka... kursh tuvaak Dievam, tas arii ir lielaakais!  Taa teikt distance no Dieva definee tavu liimeni hierarhijaa... un jo tuvaak tu Dievam jo vairaak tev ir jaakalpo tiem, kas ir taalu no Dieva! Tieshi taapeec, ka maaciitaajs ir tuvaak Dievam, no vinja viaraak prasiis...
Saproti Miilestiibu un tu sapratiisi Dievu!
ivars
pievienojies: 11.01.2005
Komentāri: 27
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 17:19
Jaaa un palasi rakstos kaada ir miilestiiba un kaada nav miilestiiba, citaadi tas ir tikai biezji lietots vaardinjsh. Nu par to taalumu meeriishanu.....?  laikam ne mums to dariit....
Smilgu Juris
pievienojies: 11.02.2005
Komentāri: 136
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 19:22
Svetie Francisk no Salles un Peteri Kanizij, ludziet Dievu par mums!

***

Cienijamie protestanti!

Varbut saksim ar jusu argumentariju, ka saka "ab ovo". Nez kapec es visu laiku dzirdu no jums vienus un tos pasus nodeldetos argumentus, kas jau gandriz 500 gadus tiek mechaniski izteikti, un izteikti, un izteikti. Nu izdomajiet tacu reiz kaut ko jaunu – parejiem tacu reiz apnik!

Jus visu laiku sakat: tas ir "biblisks", tas ir "nebiblisks", izvirzot to par vienigo patiesuma kriteriju. Labi. Es pienemsu so protestantisko kriteriju un atzisu, ka jums ir taisniba, ja jus man logiski un parliecinosi atbildesiet uz sekojosiem jautajumiem:

Primo. Ja mes pienemam jusu "bibliskuma" kriteriju, tad pasakiet, ludzu, kur Jaunaja Deriba ir rakstits, ka musu Kungs Jezus Kristus butu licis vai pilnvarojis savus maceklus vispar kaut ko pierakstit un izmantot sos pierakstus ka Dieviskas Atklasmes avotu. Ta ka Vins pats neko uz paliekosa materiala nepierakstija un neteica Saviem Apustuliem pierakstit, tad pec "bibliskuma" kriterija tacu logiski iznak, ka gan Apustuli Peteris un Juda, gan visi cetri Evangelisti, gan Apustulis Pavils, ka mes sodien teiktu, ir rupji parkapusi savas dienesta pilnvaras, kaut ko pierakstot un izplatot citiem. Kapec man ir japienem sis Gramatas un tam jatic, ja tur nav skaidrs Kristus pilnvarojums klat? Citiem vardiem sakot, pieradiet, ludzu, pasas Bibeles bibliskumu un Jaunas Deribas atbilstibu Kunga gribai.

Secundo. Atrodiet man, ludzu, kur Bibele ir rakstits, kadas gramatas ietilpst Bibele. Jus tacu – tapat ka katoli – dazas gramatas saucat par kanoniskam, bet dazas par apokrifiem. Tad ludzu, pasakiet, kur Bibele ir to sastadoso gramatu saraksts. Ta ka, jusuprat, "Sola Scriptura", tad vienigais autoritativais Bibeles saturiska sastava noteicejs var but tikai pasa Bibeles teksta, nevis kada zemaka limena akta. Kur tas ir?

Tertio. Ja jus neesat unitaristi vai Jehovas liecinieki, tad atzistat Sveto Trisvienibu un lietojat so nebiblisko vardu savas liturgijas. Kur Bibele paradas Svetas Trisvienibas jedziens?

Quarto. Ja "Sola Scriptura", tad atceresimies, ka Jaunas Deribas kanonu galigi apkopoja tikai Marcions otra gadu simtena beigas. Lidz tam laikam Kristus Baznica bija jau kupla un daudzskaitliga, un tai jau bija vesels Sveto Moceklu pulks. Lidz pirma gadsimta beigam Baznica vispar dzivoja un kalpoja Dievam bez jebkada Jaunas Deribas teksta (skat. Apustulu darbus). Ka tad vini, nabagi, bez ta iztika, ja, ka jus sakat "Tikai Raksti"?

Varbut jums vajadzetu atbildet visprims uz siem jautajumiem tad paskatisimies, cik verts ir jusu t.s. "bibliskuma" kriterijs. 

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
22.02.2005 21:55
A jautaajumi 500 gadus tiek uzdoti taapeec, ka 500 gadus neviens uz tiem nevar atbildeet! Viens ir kaut ko izpiipeet baazeejoties uz to kas saraxtiits (3vieniibas doktriinu, kuru es nenoleidz) un pavisam kaut kas cic ir teikt ka "sheit ir teikts tas un tas" laigan tur ir teikts pavisam kas cits!
Taapeec jau raxti ir iedoti, lai mees vareetu paarbaudiit vai ir tur tas raxtiits vai nav. Ja nav, tad ir jaaskataas visa bilde kopaa... kaa tad ir un apjeegt vai tas ir essenciaali vai nav. Savukaart ja kaut ko VAR izlasiit (visas peripeetijas ap Peeteri un Paavilu), tad jau IR materiaals ar ko straadaat un ir krietni mazaak vietas shivereeshanai no teemas "te ir apstiprinaajums ka Marija bij Sniegbaltiite bet Jeezus Kristus - salavecis" Jo es, tu un jebkursh cic arii var tieshi to pashu textu izlasiit un padomaat... vai tur ir raxtiits tas ko kaada konfesija vai sekta apgalvo, vai tur ir raxtiits kaut kas cits!
Un tas par ko es u.c. protestanti kasaas ir raxtiitaa texta (jo redz nav mums apustulji saglabajushies dziivaa formaataa) izpratne. Vai ar vaardu "kamielis" mees saprotam 2kupru dziivnieku, vai cigareshu pacinju! Vot un kad viens saak staastiit ka bij taada mistiska cigareshu pacinja, kas dziivoja tuxnesii, tad es lekshu kaajaas un bljaushu, ka tu nepareizi tulko to kas raxtiits. Piekam es nebuut neuzskatu ka tikai un vieniigi Biibelee ir patiesiiba un ka viss paareejais ir nepatiesiiba! Tas ko es saku ir - biibelee IR patiesiiba, bet aarpus taas... var buut un var nebuut!  Taapeec dota Biibele (aciimredzot pirmie teevi tieshi taapeec arii izveeleejaas shiis graamatas) lai mees ar taas paliidziibu vareetu vispaar atshkjirt patiesiibu no nepatiesiibas! Bet ja mees pashus sv. raxtus saprotam achgaarni, tad nu tu nevari ar achgaarnu lineaalu meeriit kaut ko citu. Var sanaakt, ka tu kaut ko patiesu nodeevee par nepatiesu un kaut ko nepatiesu, izmeerot ar shkjiibu lienaalu, nodeevee par patiesu!
Prikols jau ir kaads... ka visas konfesijas un bazniicas nevar vienoties par to kas ir aarpus biibeles nevis par to kas ir biibelee! (Es te nedomaaju taadus extreemistus kaa Jehovieshus un Mormonjus)
emils
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 13:31
klau, a man ienaaca praataa - Bibeles kanonu (nu tipa kas ietilpst un kas ir apokrifi - terminologija klibo, bet jeega skaidra) noteica tak katoliskaa bazniica (jo tad veel citaadas nebija, tipa) - nu un ja peec tam katoljiem pashiem nepietiek ar to, ko vinji ir pienjeemushi... :D

Tas bija taa - vapros na zasipku...

Btw- ejiet un kristiet taas - Teeva, Deela un Sveetaa Gara vaardaa nav taa kaa par triisvieniibu???

Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 14:10
Tikko portala "virtuala Baznica" izlasiju to  rakstu par briesmigo, antikristigo pavestibu. Butu bijis jasmejas, ja nebutu skumji par tadu rupju nezinasanu. Nu es saprotu, no kurienes tadas emocijas. Jaa, pret tadu paradibu, ka tur aprakstits, ari es mestu akmeni no pirmajam rindam....  Acimredzot, lai si diskusija butu augliga, vispirms butu janoskaidro, ko kurs saprot ar "pavesta varas" jedzienu.

 

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 15:23
Kripata!
1) Es jamo nav lasiijs
2) Palasi pati visaadu koncilu leemumus par Paavesta varu!
Piekam ja jau Katolju Bazniica ir "iistaa un patiesaa", tad kaapeec shamaa ar pirmo shaavienu nevareeja biibeli saliimeet tagadeejaa izskataa? Bet vibreeja?
Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 16:04
Tapec, ka pat katoli netic, ka pavests sanem tiesas telegrammas no Dieva. Drosi vien ex catedra jedziens Tev nav svess.

Protams, ka pavests ari ir viens no biskapiem, ka Peteris viens no apustuliem, un lemumi KB tiek pienemti biskapu kolegija. Beidzamo apstiprinajumu kadam ticibas vai morales jautajumam dod pavests, jo katoli tic, ka vinam sajos ipasajos jautajumos tiek davata nemaldibas davana. Bat, ka jau teicu, tikai sajos jautajumos un tikai vienotiba ar biskapu kolegiju.  Bet pavestam patiesiba ari jamekle tapat ka jebkuram cilvekam.

Bet Tu drosi vien tici harismam? Tad luk, katoli tic, ka Peterim un vina pecteciem Kristus atstaja nemaldibas harismu ticibas jautajumos. Bet no meklesanas un lidzdarbosanas neatbrivoja..  Tapec jau Baznica vajadzigi gan citi biskapi, gan teologi, gan rakstnieki un filozofi...

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 17:26
Kripata!

Ja buutu nemaldiibas daavana, tad tak jamie nemaldiitos! Tak veesture kaut kaa liecina par ko citu! :)
Ij ja Peeterim BIJ nemaldības daavana, tad kaapeec vinjsh no Paavila dabuuja raajienu? Vai ir iespeejams ka muusdienaas arii shie "peetera peectechi" var maldiities un kljuudiities kaa to dariija Peeteris?

Un nebaaz man degunaa Peeteri... vinjsh bij taads pac apustulis kaa paareejie 12 un taa klints par ko runaa, taa ir visi 12 apustulji! Lasi tak beidzot biibeli nevis katehismu, tur vairaak ir kas pateikts!
A ja nevari uz sitienu atrast, tad she tev:
Par sieshanu debesiis un virs zemes un atraisiishanu ariidzan!
15 Bet, ja tavs brālis grēko, tad noej un pamāci viņu zem četrām acīm; kad viņš tev klausa, tad tu savu brāli esi mantojis.
16 Un, ja viņš neklausa, tad pieaicini vēl vienu vai divus, lai no divu vai triju liecinieku mutes katrs vārds tiek apstiprināts.
17 Bet, ja viņš tiem neklausa, tad saki to draudzei; bet, ja viņš neklausa arī draudzei, tad turi viņu par pagānu un muitnieku.
18 Patiesi Es jums saku: ko vien jūs virs zemes siesit, tas būs siets arī debesīs; un, ko vien jūs virs zemes atraisīsit, tas būs atraisīts arī debesīs.
19 Atkal Es jums saku: ja divi no jums virs zemes ir vienā prātā kaut kādas lietas dēļ, ko tie grib lūgt, tad Mans Debesu Tēvs to tiem dos.
20 Jo, kur divi vai trīs ir sapulcējušies Manā Vārdā, tur Es esmu viņu vidū."
Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 17:54
Mulder, es visu laiku nevaru saprast pret ko tev isteniba ir vairak iebildumu - pret pavestu ka instituciju vai pret nabaga Peteri. Kaut ka nikni Tu visu laiku vinam uzbruc. Es tacu jau reiz teicu - ne jau vina nopelnu vai parakuma del Kristus vinu izveleja (nu, ja katoli
Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 17:58
izveleja), bet gan tapec, ka ta gribeja un viss.

Nebaidies, Bibeli parasti vairak lasu, neka katehismu, ja jau uz personigajam nodarbem izejam. Bet, redzi, ka tas pats Pavils saka: Neviena Rakstu nevieta nedrikst but patvaligi iztulkota... Jo citadi es te ar Tevi diskutetu ne tapec, ka ka ticu tam, ko saka Vispareja Baznica,  Dieva tauta visas Baznicas vestures garuma, bet tapec, ka man personigais putnins viena vai cita veida galva pasvilpoja.

Un par nemaldibu - mes atkal ejam garam.. Jau piemineju ex katedra terminu - luk tas ari paskaidro kur, kad, kados jautajumos pavests sanem nemaldibas davanu. Drosi vien vina vecmamina labak zina, cik miltu jaliek piraga, un vina soferis ir nemaldigaks, kad motors masinai noslapst...

Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 18:00
Oi, un es ari tiesam nezinu, kapec peksni tas viss piecos variantos iznaca.. Nu te jau ari veidotaji labak zin... Zel, ka sini portala nevar pats rakstitajs kludas labot, ja nu peksni pagiras kaut kas ne ta uzrakstas..;)
Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 18:01
Tas attiecas ari uz tam rakstu nevietam... redz, kas sanak, ja par daudz energijas darba ieliec..
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 18:14
Taatad jautaajums! Vai es kaa kristietis driixtu Biibeli lasiit, interpreteet un saprast?
Piekam... tas ko es tev saku un ljoti ljoti daudzi cilveeki pasaulee (galu galaa protestantisms taapeec radaas) bet arii Ortodoxu bazniica to saka... ka Jeezus Tajaa Vietaa Peeteri Neiecelj Par Paavestu! Jeezus tur pavisam ko citu saka! Jeezus apgalvo, ka vinja bazniica saaksies no apustuljiem, no vinja 1ajiem maacekljiem. Bet Peeterim vinjsh to saka taapeec, ka Peeterim dabrauca pirmajam kas vinjsh taads ir! Bet kaa veelaak Biibelee var veerot... visi 12 maaceklji vienaadi veidoja bazniicu, neviens nebij augstaaks vai zemaaks. Vienkaarshi Peetera -Paavestiibas lieta ir baltiem katolju diegiem shuuta!
Taas vietas kur es tev noraadiiju, paraada, ka jebkursh kristietis (to arii pac Peeteris un Jaanis savaas veestulees teic), var lasiit un saprast Dziivaa Dieva Vaardu. Jo Kristus garantee, ka vinja Gars tad buus muusu viduu, kas arii mums raadiis un atgaadinaas shiis lietas!
Jociigi... kristiits es esmu katolis, uzskatu sevi par ticiigu, lasu Biibeli, bet mans gars un sirdsapzinja saceljaas pret Paavestu kaa Dieva vietnieku Zemes Virsuu! Jeezus pac teica, ka nebuus mums vadonju, jo ir tikai viens vadonis! NAV VADONJU! Ir tikai viaraak vai mazaak ticiibaa ruudiiti braalji
Stipros ticiibaa var iecelt par pristeriem! Taadiem jaabuut maaciitiem un draudzee ieredzeetiem vienas sievas viiriem, kas ir godiigi un taisni viiri! Vai katolji taa dara? Vai katolju draudzes izveelas no SAVA vidus sev ganus?
Kripata
pievienojies: 01.02.2005
Komentāri: 87
Re: Pirmaa teema - Paavestiiba
23.02.2005 18:32
Uz visiem Taviem pirmaja dala sarakstitajiem jautajumiem atbildu JA. Drosi vien esi lasijis ne mazums katolu teologu, egzegetu darbus. Un drosi vien zini, ka normali katolu draudzes ir Sveto Rakstu lasisanas pulcini un tml. un ka priesteri lidz aizsmakumam atkarto, ka Svetie Raksti ir dzivais Dieva vards katram no mums katra situacija. Un ka gimene ir pirma baznica un vecaki taja izpilda priestera lomu - pasi lasa un berniem skaidro Svetos Rakstus.

Mulder, es domaju, ka visas tas Baznicas macibas, strukturas un tml. ir domatas, tapat ka par dogmam runajot, lai izraditu cienu cilveka pratam un cilveka meklejumiem. Lai nevajadzetu katram no jauna divriteni izgudrot. Ari protestantiem, pat jebkurai sektai ir tapat sava dogmatika, savas tradicija, sava hierarhija, sava struktura - biezu vien daudz striktaka neka Katolu Baznica.

Tas ko Tu saki, par priesteru izvelesanu no draudzes un tml. - ir jaskatas situacijas atskiriba laika, kad Baznica tikai radas un bija tikai neliels skaits ticigo, kuri tiesam bija ka viena gimene, un tagad, kad to ir miljardi, draudzes - daudzi tukstosi.

Varbut esi interesejies par neokatehumenatu kustibu Katolu Baznica? Manuprat, tas Tev patiktu. Ta ir kustiba, kura censas izdzivot ticibu un tradicijas cik iespejams tuvu pirmo kristiesu, Jaunas Deribas sarakstisanas laikiem.

Komentāri:12Nākamie
 Saraksts/Katolicisms/Pirmaa teema - Paavestiiba