Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Par un ap kristietību/greksudze
Komentāri:Iepriekšējie12
GMV
pievienojies: 23.11.2004
Komentāri: 159
Re: greksudze
31.05.2005 19:27
Geksis, neticās, ka Tu patiešām būtu tik aprobežots, drīzāk Tu mūs tikai āzē. Varbūt ielūkojies sekojošā citātā no katoļiem.lv diskusiju grupas:
"...lai attīstītos auglīga diskusija, tās dalībniekiem tomēr būtu vēlamas priekšzināšanas attiecīgajos jautājumos, bet pāri visam - ticības dāvana. Savukārt, dāvanas šeit neviens nesniedz to pasaulīgajā izpratnē. Tās ir dāvanas, kuras mēs saņemam tikai tad, ja mēs paši to vēlamies. Triviāli, bet patiesi."
Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: greksudze
31.05.2005 20:46
Jaanozheelo ir greeki, nevis VISS izdariitais. Un peec katras taadas patiesas nozheelas, Dievs dziedina tavas bruuces... un naakamajaa mirklii tu jau dari mazaak greeka un vairaak Dieva darbus.
Taa leenaam Garaa atdzimis kristietis tiek paarveersts Jeezus Kristus atteelaa... to dara Dieva Gars. Un rezultaataa tu saac dariit labas lietas... nevis it kaa tas buutu tavs pienaakums vai kaada ziimeeshanaas, bet taapeec, ka savaadaak tu nemaz vairs nevari... tev taa "stulbi" sanaak - dariit Dievam tiikamus darbus... un tas ir taapeec, ka Ticiibaa uz Kristu tu esi atdzimis muuzhiigai dziivei!
siguce
pievienojies: 15.04.2005
Komentāri: 30
Re: greksudze
03.06.2005 11:54
Paldies Mulderam par gaišajiem vārdiem. Attiecībā uz grēksūdzi varu ieteikt man pašai loti mīļu grāmatiņu T.Rihards Grēfs C.S.Sp." Jā,Tēvs!"  6.nodaļā ļoti labi ir aprakstītas ar grēksūdzi saistītas situācijas.Neliels fragments par situāciju,kas visai bieži atgadās ar mani pašu: "Daudzi pēc bikts uzsāk vēl mokošāku sirdsapziņas izmeklēšanu nekā pirms bikts.Tikko aizgājuši no biktskrēsla,viņi sāk lauzīt galvu,vai tik viņi kādu grēku nav aizmirsuši,vai viņu sirdsapziņas izmeklēšana un grēku nožēlošana bijusi patiesa.Kamēr vien pēc bikts tiks izmeklēta sirdsapziņa,tikmēr grēku sūdzēšanas augļi:miers un dvēseles līdzsvars,nekad nenobriedīs. ... Kas pēc tikko izdarītās bikts par to vēl desmit minūtes prāto,tas droši vien atradīs dažus nedrošus punktus.Kas prāto 20 minūtes,protams,atradīs vēl vairāk kļūdu nekā 10 minūtēs utt.Kur tad nu būtu jāapstājas?Vienreiz tam jādara gals,jo nevar taču izmeklēt savu sirdsapziņu mūžīgi,un tāpēc pagātne ir noslēgta pēc katras ar labu gribu veiktas bikts." Ja ir iespējams,palasiet šo grāmatiņu,tur ir patiešām daudz noderīgu lietu.

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: greksudze
03.06.2005 13:23
Es zinu sho sajuutu... kad ieksheejaa balss saka... a kaa ar to greeku, bet to tu piemirsi aaa un aceries pirms gada bij taads greeks. Nefiga saule... Kristus kad piedeva greekus, vinjsh piedeva visus, pat iisti neprasot kaadi bij shie greeki. Un tas kas tevi "shausta" ir vecais cilveeks... kursh ir bausliibas cilveeks. Vinjsh tevi grib tureet bausliibas pakljautiibaa, bet Kristus tevi dara briivu... pret Kristu bausliiba klusee. Un ja tu shaadaa shaubu mirklii atbildeesi savam vecajam cilveekam - nee es ticu uz Kristu, ka tad, kad vinjsh piedod, tad vinjsh piedod... tad tevii buus shis miers. Jo ja Dievs kaut ko pasaka, tad tas taa IR. Dievs ar vienu "lai top" radiija realitaati, tad kaapeec lai mees neuzticeetos, ja vinjsh pasaka "Tavi Greeki tev ir Piedoti - ej un negreeko vairs"? TICI Kristum... taa IR Ticiiba Kristum, kas tevi atpestii un taisno Dieva priekshaa.  Taapeec arii cilveeka glaabshana ir nesaraujama ar Evangjeeliju... taa ir taisnoshana ticiibaa... jo ar bausliibas darbiem tu nespeej buut tainsa, pati tak atziisti, lai kaada buutu tava greeksuudze, bausliiba tev noraada uz veel un veel un veel greekiem - bausliiba kolosaali paraada, ka tu ESI vainiiga un vienmeer buusi vainiiga Dieva priekshaa... pati par sevi tu esi caur caureem zudis cilveeks. Bet Kristuu... ar Evangjeelija speeku - pavisam cita bilde! Taa ir praatam neaptverama Dieva zheelastiiba, cilveeka dabai pretdabiigs gaajiens... pazinjot par taisnu to, kursh FAKTISKI nav taisns... bet shii taisnoshana nav no zila gaisa, jo tad Dievs nebuutu taisniigs DIevs. Shii taisnoshana ir Jeezuu Kristuu, jo vinjsh piepildiija bausliibas prasiibu - taa pret vinju neko nespeej... bet vinjam peec bausliibas likuma pienaacaas dziivot, bet vinju nogalinaaja... kaa noziedznieku... tas bij taapeec, ka vinjsh uznjeemaas TAVU greeku uz seviim... TAVU sodu. Cik ljoti Dievs tevi miil... ka ir gatavs mirt tevis deelj... :)
Antonija
pievienojies: 03.05.2005
Komentāri: 50
Re: greksudze
16.06.2005 17:00
Kurš gribētu ar mani parunat par grēksūdzi?

kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: greksudze
18.06.2005 10:21
kā Tu to domā?
Amada
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 173
Re: greksudze
21.06.2005 15:06
Mulder: ta ka esi luteranis, ielimeju mazu citatu iz Lutera raxtiem:

"Kas ir bikts?
     Atbilde. – Bikts ietver divas lietas: pirmkārt, ka izsūdzam grēkus un, otrkārt, ka no biktstēva saņemam Absolūciju jeb grēku piedošanu kā no paša Dieva, turklāt nešaubāmies, bet stipri ticam, ka tādējādi mūsu grēki ir piedoti Dieva priekšā.

     Kādi tad grēki mums ir jāizsūdz?
     Atbilde. – Dieva priekšā mums jāatzīstas par vainīgiem visos grēkos, arī tajos, kurus mēs neapzināmies, tāpat kā to darām lūgšanā Mūsu Tēvs, bet biktstēva priekšā mums jāizsūdz tikai tie grēki, kurus apzināmies un jūtam savā sirdī.

     Kuri ir šie grēki?
     Atbilde. – Šeit apdomā, vai tu, būdams tēvs, māte, dēls, meita, kungs, kundze, kalps, esi pildījis desmit Dieva baušļus: vai neesi bijis nepaklausīgs, neuzticīgs, slinks, dusmīgs, bezkaunīgs, ķildīgs; vai neesi kādam darījis pāri ar vārdiem vai darbiem; vai neesi zadzis, bijis nolaidīgs, izšķērdīgs, nodarījis kādam zaudējumus.

Lūdzu māci man īsu grēksūdzes veidu!
     Atbilde. – Tev jāsaka biktstēvam tā: “Cienījamais mācītāj, es lūdzu jūs uzklausīt manu grēksūdzi un pasludināt man grēku piedošanu pēc Dieva gribas.”
     “Runā!”
     “Es nabaga grēcinieks atzīstu sevi par vainīgu Dieva priekšā visos grēkos; īpaši jūsu priekšā atzīstu, ka, būdams kalps, (kalpone, utt.,) es diemžēl esmu neuzticīgi kalpojis savam kungam, jo reizēm neesmu darījis, kas man pavēlēts. Esmu viņus saniknojis un devis iemeslu lāstiem. Esmu bijis nolaidīgs un radījis zaudējumus.
     Esmu arī bijis bezkaunīgs vārdos un darbos, esmu dusmojies uz sev līdzīgiem, pret savu kundzi kurnējis un lādējies, utt. Tas viss mani sāpina un es lūdzu pēc žēlastības, es gribu laboties.”
     Kungs vai kundze lai saka tā:
     “Īpaši es jūsu priekšā atzīstu, ka savus bērnus, saimi un sievu neesmu uzticīgi audzinājis Dievam par godu. Esmu lādējies, rādījis ļaunu piemēru ar nešķīstiem vārdiem un darbiem, esmu savam tuvākajam darījis zaudējumus, aprunājis, esmu pārāk dārgi pārdevis, viltotu preci un nepilnu mēru devis.” Un ko viņš vēl pret Dieva baušļiem un savu kārtu ir grēkojis utt.
     Bet, ja kāds nejūtas apgrūtināts ar šādiem vai lielākiem grēkiem, tam nav jāraizējas vai jāturpina meklēt vai izdomāt grēkus, tā pārvēršot bikti par mocībām, bet jāmin viens vai divi grēki, kurus tu apzinies. Piemēram: “Īpaši es atzīstu, ka reiz esmu lādējies, tāpat reiz lietojis nepieklājīgus vārdus, vienreiz neizpildījis to vai citu..” Un ar to lai pietiek.
     Bet, ja tu neapzinies nevienu grēku (kas gan diez vai ir iespējams), tad arī nenosauc nevienu īpaši, bet saņem piedošanu pēc vispārīgās grēksūdzes, kuru tu Dieva priekšā saki biktstēvam.
     Pēc tam biktstēvam jāsaka: “Lai Dievs tev ir žēlīgs un stiprina tavu ticību. Āmen.”
     Tālāk: “Vai tu tici, ka mana piedošana ir Dieva piedošana?”
     Atbildi: “Jā, mīļais kungs.”
     Pēc tam lai viņš saka: “Lai tev notiek pēc tavas ticības. Pēc mūsu Kunga Jēzus Kristus pavēles es tev piedodu tavus grēkus Tēva, Dēla un Svētā Gara vārdā, Āmen. Ej ar mieru.”
     Bet tos, kam ir liels sirdsapziņas apgrūtinājums vai arī kas ir nomākti un kārdināti, biktstēvs gan pratīs ar vairākiem Rakstu vārdiem mierināt un uz ticību mudināt. Tas lai ir vispārīgs grēksūdzes veids vienkāršajiem cilvēkiem."

tas ir no luteranis.lv

Amada
pievienojies: 24.12.2004
Komentāri: 173
Re: greksudze
21.06.2005 15:14
no liela katehisma:

Ja esi kristietis, tev jābūt līksmam, ka vari nākt uz grēksūdzi, kaut būtu jāskrien simts jūdžu, tu nāksi pats un neliksi sevi mudināt, bet pats mūs mudināsi, jo mēs nākam pēc pavēles, bet tu – no brīva prāta. Mēs nespiežam nevienu, bet ļaujam, lai steidzas pie mums, gluži kā viņi no mums prasa, lai sludinām un sniedzam Sakramentu.
     Tādēļ, kad es pamudinu uz grēksūdzi, es nedaru neko citu kā – mudinu būt kristietim. Kad būsi kristietis, nāksi arī uz grēksūdzi. Jo, kas vēlas būt dievbijīgi kristieši, kļūt brīvi no saviem grēkiem un iemantot mierīgu sirdsapziņu, tiem jau ir īsts izsalkums un slāpes. Tie tver pēc ēdiena gluži kā vajāts briedis, karstuma un slāpju mocīts, kā 42. psalmā lasām: “Kā briedis brēc pēc ūdens upēm, tā mana dvēsele brēc, ak Dievs, pēc Tevis!” Tas ir, kā briedis ilgojas pēc skaidra ūdens, tik ļoti es ilgojos pēc Dieva vārda, Absolūcijas un Sakramenta. Redzi, tā būtu pareizi jāmāca par grēksūdzi, lai modinātu labpatiku un mīlestību pret to, ka ļaudis nāktu un steigtos pie mums vēl vairāk, nekā mēs paši gribētu. Bet mēs pacelsim rokas, teikdami slavu un pateicību Dievam, ka esam nākuši pie šādas atziņas un žēlastības. Āmen.

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: greksudze
21.06.2005 21:38
Amada, bet Luteraanisms atziist vispaariigo priesteriibu. Un atsaucas Biibelee uz vaardiem - Jeekabs 5:16
 Izsūdziet cits citam savus grēkus un aizlūdziet cits par citu, ka topat dziedināti. Daudz spēj taisna cilvēka lūgšana, darbodamās savā spēkā.
Taadeejaadi vienkaarshi to pashu bikti var pie sava drauga vai gjimenes loceklja. Taa kaa Kristus deva varu piedot visiem saviem maacekljiem, un ja mees pretendeejam uz maaceklju statusu un ticam ka muusos Kristus Gars ir, tad arii varam Kristus Vaardaa pasludinaat greeku piedoshanu. Zinu zinu, ka katolicismaa ir savaadaak, tur priesterim ir "monopols" uz ticiigo dveeseleem. Bet Luteraanji tic, ka Kristum ir shis monopols.
core
pievienojies: 14.01.2005
Komentāri: 130
Re: greksudze
22.06.2005 09:18
Pretendeet mees varam, bet sho statusu mums var pieshkjirt tikai Kristus caur savu apustulju peectechiem.

Kristus ir tas, kas izveelas savus maacekljus.

emils
pievienojies: 30.12.2004
Komentāri: 87
Re: greksudze
25.06.2005 13:35
visu garo saraksti nelasiju, bet nu manupraat, ja reiz tu ej pie grēksūdzes, tad no tās nav jēgas, ja tā tiek veikta 50%, vai 75%, vai pat 99%...

Ja nu reiz tas ir tavs lēmums, tad piepūt vaigus un triec ārā visu, kas un kā ir... (tas IR grūti)

Mulders
pievienojies: 20.01.2005
Komentāri: 485
Re: greksudze
25.06.2005 14:20
core Kristus Vaardi muus padara par maacekljiem. Ja tu neuzskati, ka vaardi, ko vinjsh teica saviem maacekljiem, attiecas uz teviim, tad tu vienkaarshi netici Jeezum Kristum. Jo ticeet JK ir ticeet vinja apsoliijumiem un vinja vaardiem. Protams, ka greeku piedod Dievs, bet kristiets ir tiesiigs pasludinaat greeku piedoshanu tam, kas to patiesi nozheelo! Ja netici, ka tevii ir Dieva Gars, ja tu shaubies par Garu, kas ir tevii un kas tevi atdzemdina, tad tu veel esi zem greeka. Neshaubies un tici tam ko JK tev ir apsoliijis caur savu Vaardu! Viss kas ir raxtiits raxtos ir tev deriigs un attiecas uz teviim, tie vaardi, ko JK saka ir tev domaati. Ja tevi tas aizskar taapat kaa aizskaara farizejus, tad tu neesi JK maaceklis, bet ja tu vinja vaardus attiecini uz seviim un tos paturi, tad tu esi JK maaceklis! Tas, protams, ir sveetiigi doties pie ticiibaa ruudiitiem braaljiem un maasaam, tad tu nepaklupsi, bet ja tu lixi visu visu savu ceriibu uz JK, tad tu nepalixi kaunaa. 
Vineta
pievienojies: 08.10.2006
Komentāri: 18
Re: greksudze
19.10.2006 00:35
Grēksūdze ir kā ceļš pie Dieva mūža garumā. Bieži mums līdz patiesai grēka atziņai jāaug.Jēzus mums ir piedevis VISUS grēkus, bet ļoti daudzus mēs nemaz neapzināmies, patiesa grēka atziņa atnāk pati kā Dieva dāvana un tā ir liels atvieglojums. Un arī izaugsme Jāmācās būt pacietīgiem šajā izaugsmē.Jo vairāk saredzam, jo pazemīgāki un mīlestības pilnāki kļūstam.Nevajag pārāk saspringt, Dievs ir mīlošs.Un Viņam galvenais ir mūsu PATIESUMS.Nekādi izskaistinājumi, skaļi vārdi, pareizā tēla veidošana nederēs.
Beatrise
pievienojies: 15.01.2007
Komentāri: 96
Re: greksudze
15.01.2007 06:35
Vakar skatījos Vertikāli. Priesteris, ārsti, māte runāja par meitenes izdziedināšanas brīnumu. Mirstošā meitene pirmo reizi dzīvē izsūdzēja grēkus un palika vesela. Jā, to drīkst stāstīt. Bet priesteris Andris Trjapučka sāka stāstīt, ka meitenes grēksūdze  bija tik garīga, kādas viņam biktskrēslā neiznākot dzirdēt pat no "profesionāliem grēku sūdzētājiem", tā viņš izteicās. Vai vispār ir pieļaujams šāds publisks grēksūdžu salīdzinājums? Es domāju, ka priesterim nav pieļaujams publiski apspriest grēksūdžu kvalitāti, labu vai sliktu. Grēksūdzes noslēpums obligāts arī cilvēkam, kurš izsūdz grēkus, ne tikai priesterim. Bet visupirms priesterim.
Komentāri:Iepriekšējie12
 Saraksts/Par un ap kristietību/greksudze