Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija
Forums
 Saraksts/Katolicisms/mirušo pielūgšana
Komentāri:12Nākamie
kleo
pievienojies: 06.07.2007
Komentāri: 10
mirušo pielūgšana
06.07.2007 11:58
Man ir jautājums. Kāpēc katoļi tik ļoti pielūdz mirušos? Lai arī svētos vai kā viņus sauc, bet tomēr mirušos. Piemēram tagad Latvijā ir atvestas Sv. terēzes relikvijas. Es nesaprotu kāda tam ir jēga. Dieva Vārdā ir teikts, jums nebūs taisīt sev elku tēlus. Lūdzu neuzskatiet, ka es vēlos kādam uzbrukt vai nosodīt. Es tikai vēlos uzzināt kāds tam ir pamatojums, jo Svētajos Rakstos es neko tādu neesmu lasījusi.

Paldies par atbildi.
AB
pievienojies: 07.01.2005
Komentāri: 118
Re: mirušo pielūgšana
06.07.2007 12:28
Mēģināšu paskaidrot.

1) Katoļi relikvijas nepielūdz, bet godina. Kāpēc lai es negodinātu svēto, kas man ir parādījusi taciņu, kā mīlēt Jēzu, kā dzīvot, lai tuvotos svētumam, u.t.t

2) Mēs ticam svētajai sadraudzībai. Tas ir: Svētie mirušie ar savu lūgumu pie Dieva, var mums palīdzēt. Savukārt mēs ar savām lūgšanām par sev tuviem mirušiem, varam palīdzēt viņiem nonākt atrāk Debesu valstībā.

Nu kaut kā tā es to saprotu. varbūt tas nav oficiālais viedoklis, neesmu prasījusi. Bet par Terēzīti runājot, man viņa personīgi ir ļoti palīdzējusi, tikai te nu es gan to negribētu visiem stāstī.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: mirušo pielūgšana
06.07.2007 14:08
tieši tā. Terēzīte ir man mīļa māsa un draudzene, kas man daudz palīdzējusi gan ar padoimu, gan aizlūgumiem. Varu tikai pateikties par viņu Dievam.
kleo
pievienojies: 06.07.2007
Komentāri: 10
Re: mirušo pielūgšana
06.07.2007 16:54
Nu labi, bet kāpēc ir jālūdz svētie? Jēzus teica, ka visu ko jūs MANĀ vārdā lūgsiet to Debesu Tēvs jums dod. Un nav cita ceļa pie Tēva kā vien caur Jēzu. Es Bībelē neesmu atradusi, ka būtu jālūdz svētie, lai tie aizlūgtu par mums Dievu, jo Jēzus ir tas kas mūs aizstāv Tēva priekšā. Es tā saprotu. Protams svētie var atstāt pozitīvu iespaidu un piemēru, kam mēs varam sekot,, bet vai mums nav jālūdz Dievs un Jēzus???
AB
pievienojies: 07.01.2005
Komentāri: 118
Re: mirušo pielūgšana
06.07.2007 20:25
Kaut arī esmu lasījusi bībeli, taču tik labi nepārzinu tur ir vai nav kas teikts par svētajiem. Es personīgi lūdzos dažādi. Briesmās esmu piesaukusi Dievu Tēvu (gribēdama skaitīt Tēvreizi, bet nepaspēju pat iesākt, tikai nodomāt,  kā palīdzība sekoja acumirklī!). Nākošajā izmisuma reizē gribēju atkārtot šo gājienu, taču kaut kā nodomāju, nu kur tad atkal pa tik "augstiem plauktiem"! Sāku lūgt Marijas palīdzību, griezos pie Viņas kā pie Mātes, un arī tiku uzklausīta tajā pat brīdī! Arī Sv. Terēzīte ir uzklausījusi manus lūgumus! tad kāpēc to neizmantot. Galvenais taču ir sasniegtais rezultāts. Un kas tur slikts, ja ar Terēzīti es varu aprunāties kā ar draudzeni, lūgt padomu, un pie Marijas es varu griezties pie padoma kā pie Mātes? Cik atceros, tad kaut kur bībelē bija teikts, ko ticībā lūgsiet, to saņemsiet. Pat ja ticība būtu tik liela kā sinepju graudiņš un Jūs lūgtu, lai šis vīģes koks pārstādās jūrā, tas notiktu. Man šķiet, ka galvenais ir lūgt ticībā, ka tiksi uzklausīts. 
AB
pievienojies: 07.01.2005
Komentāri: 118
Re: mirušo pielūgšana
06.07.2007 21:19
Pirms liekos uz auss, gribēju tikai piebilst, ka caur Jēzu jau arī viss notiek. Jo, kā Viņš neatteica mātes lūgumam kāzās Kānā, tā viņš neatsaka savas Mātes lūgumam palīdzēt arī tagad Debesīs... ( vai tad mīlošs dēls vispār var ko atteikt mātei?) Kā Sv. Terēzīte pildīja dieva gribu šeit virs zemes, tad kālab lai Jēzus neuzklausītu savas līgaviņas, kura šeit Vinu tik ļoti mīlēja, lūgumus debesīs?
Nezinu, kurā pilsētā dzīvo, taču, ja Terēzītes relikvijas kaut kur tuvumā būs, iesaku apmeklēt pasākumu. Mūsu baznīcā arī luterāņi pat gandrīz visu nakti bija mūsu baznīcā pie Terēzes. Man pašai blakus bija viena luterāne, un mēs beigās konstatējām, cik ļoti daudz mums ir kopēja... un cik žēl, ka esam tā sadalījušies... Nu varbūt mūsu pilsēta ir unikums, jo cik zinu, daudzi luterāņi vēl joprojām lūdzas rožukroni, ko viņiem samācīja savām draudzenēm uz katoļticību pārgājusi luterāne. Katrā gadījumā no baznīcas neviens Tevi ārā nedzīs, nebūs Tev pieņemams tas, kas tur notiek, varēsi mierīgi iet mājās.
MVeide
pievienojies: 20.01.2007
Komentāri: 250
Re: mirušo pielūgšana
09.07.2007 19:31
KLEO>TAD JAJAUTā,kamdēļ mēs aizlūdzam viens par otru?!svēto godināšānas jēga ir tiesi tāda!
kleo
pievienojies: 06.07.2007
Komentāri: 10
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 10:52
Nesaprotu.  aizlūšana ir par dzīviem cilvēkiem. lai Dievs palīdz un svētī. Es domāju, ka ir jāgodā Dievs nevis cilvēki un vēl vairāk mirušie. Svētie var mūs iedvesmot, lai mēs dzīvotu saskaņā ar Dievu un veidotu personiskas attiecības ar Dievu, nevis pastarpināti. Es vienkārši cenšos dzīvot pēc Dieva 'Vārda un neesmu Bībelē atradusi, ka būtu jāgodā mirušie. Es vienkārši meklēju atbildi uz šo jautājumu, bet diemžēl neviens man nevar skaidri atbildēt, kādēļ katoļu baznicā ir mirušo godināšana un pastarpināta piekļūšana Dievam. Ja Dievs grib, lai mēs bez bailēm pieejam Viņa tronim.
zasite
pievienojies: 05.05.2006
Komentāri: 14
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 14:19
Kleo: zheel, ka neesi aizgaajusi pie sv.Terezes relikvijaaam, tad droshi vien atrastu atbildi uz savu jautaajumu. Veel shodien var paspeet aiziet uz Saapju Dievmaates katedraali!
Saara
pievienojies: 29.11.2005
Komentāri: 218
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 14:24
AB, kāpēc vēršanos pie Dieva sauc par pārāk augstiem plauktiem? Vai Viņš nav solījis klātbūtni mums ikvienam caur savu mīļo Dēlu? Kāpēc tāda neticība, ka Dievs varētu Tevi sadzirdēt un uzklausīt un palīdzēt? Iesaku psalmu lasījumus, kur gandrīz ikvienā no tiem ir cilvēka vēršanās pie Dieva mazās un lielās lietās.
kri
pievienojies: 15.01.2005
Komentāri: 401
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 14:40
vai tad mums nav jāaizlūdz vienam par otru? Parādiet vietu, kur teikts, ka nedrīkstam aizlūgt viens par otru, ne arī lūgt brāli aizlūgt! Un parādiet vietu, kur teikts, ka mūsu Dievs ir mirušo Dievs! Tad jau Jēzus meloja, teikdams, ka mūsu Dievs ir dzīvo Dievs, ka Viņam visi dzīvo!
kleo
pievienojies: 06.07.2007
Komentāri: 10
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 15:52
KRI. Neiet runa par lūgumu aizlūgt par kādu cilvēku. protams, Bībelē ir teikts, tur kur 2 un vairāk ir vienā prātā, tur Dievs ir viņu vidū, bet te runa iet par dzīviem cilvēkiem. Es joprojām nesaprotu, kāpēc man būtu jālūdz mirušos aizlūgt Dievam par mums. Tas man liekas dīvaini. Tieši šo lietu es Bībelē nekur neesmu atradusi, kad kāds vērstos pie mirušā ar lūgumu, lai tas vēršas pie Dieva. Un Dievs nav pārāk augsts plaukts, lai pie viņa grieztos arsaviem lūgumiem. Dievs taču visus cilvēkus ir radījis, lai mēs būtu sadraudzībā ar Viņu pa tiešo, nevis pastarpināti. Tāpēc jau Jēzus mira, lai mēs būtu viņa bērni, lai varētu visu viņam lūgt Jēzus vārdā. Es negribu nevienu aizvainot, bet gribu saprast kāpēc katoļi šo praktizē kaut gan Bībelē tas nav rakstīts.
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 16:13
>kleo

Jā, domāju klusēt, bet man ļoti patika Tavi vārdi "Un Dievs nav pārāk augsts plaukts, lai pie viņa grieztos arsaviem lūgumiem." Lieliski! Jo Trīsvienīgais Dievs tieši gaida no cilvēkiem mīlestību uz Viņu, paļaušanos uz Viņu, uzticēšanos Viņam. Lai cilvēka sirds runā uz Dievu tiešā saitē, jo Dievs ir Dzīvais Dievs šodien, tagad un katrā mirklī.
AB
pievienojies: 07.01.2005
Komentāri: 118
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 17:58
>vasara, Batseba varu nomierināt. RKB nemāca, ka Dievs būtu kāds "augsts nesasniedzams plaukts" pie kura nedrīkst griezties ar lūgumiem. Tieši otrādi. Mēs ne tikai griežamies pie Viņa bēdās, bet arī godinām un pielūdzam Vissvētākajā sakramentā. Tas bija tikai atgadījums iz dzīves, bet jūs par laimi neko ekstrēmu laikam neesat piedzīvojušas.  Briesmās, ne tikai par "augstiem plauktiem " izšausies domas cauri smadzenēm... Tā kā esmu saņēmusi palīdzību, gan griežoties pie 'augstiem plauktiem', gan piesaucot Mariju, tad domāju tā arī turpināt. Jums es nelieku tā darīt. Katrs, kā protam, tā lūdzam, galvenais ir ticēt, ka tiksim uzklausīti. Tā pati Terēzīte ir teikusi, ka nekas kā nesāpina Jēzus sirdi, kā paļāvības trūkums. Vai tad tie būtu nepareizi vārdi tikai tāpēc, ka tos teikusi svētā, bet tas nav citāts no Bībeles?
kleo
pievienojies: 06.07.2007
Komentāri: 10
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 18:17
AB. Tas ko teica Terēza ir vērā ņemams. Kā jau augstāk minēju, tad svētie mūs var pamācīt kā dzīvot un veidot attiecības ar Dievu, kaut arī tas nav rakstīts Bībelē. Domāju, ka katram ir sava pieredze un tā var stiprināt citus cilvēkus, bet tikai dēļ tā ka kāds ir izteicis labas domas un nonācis pie atziņas, nenozīmē, ka tas cilvēks ir jāgodina. Jo tikai Dievs var redzēt cilvēka sirdi, bet mēs, cilvēki diemžēl redzam tikai ārējo izpausmi.  protams, katrs briesmu brīžos piesauc to, kam tic, citi piesauc velnu vai ko citu, un nav noslēpums, ka arī Sātans palīdz uz brīdi, lai aizmiglotu acis un atņemtu godu Dievam. Lūdzu, nepārprotiet, esnegribu salīdzināt svēto dzīves ar velnu, es tikai sekoju Dieva Vārdam. Manuprāt gods visās lietās pienākas tikai un vienīgi Dievam un Jēzum Kristums, nevis cilvēkiem un mirušajiem.
AB
pievienojies: 07.01.2005
Komentāri: 118
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 18:45
Kleo. Tu saki:"Manuprāt gods visās lietās pienākas tikai un vienīgi Dievam un Jēzum Kristums, nevis cilvēkiem un mirušajiem." Tad man rodas vairāki jautājumi.
  • ko māca 4. Dieva bauslis. vai tad ne godāt tēvu un māti (cilvēkus)
  • Ko, jūs luterāņi, meklējat kapos? Tur taču tikai mirušie!
  • Un kāpēc vispār jums ir kapu svētki? Mēs aizlūdzam par mirušajiem. Ko Jūs darāt??
kleo
pievienojies: 06.07.2007
Komentāri: 10
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 19:09
Vispār es neesmu luterānis. :-) Manuprāt ir starpība godāt vecākus vai mirušus cilvēkus un lūgties no mirušajiem palīdzību. Tās ir 2 dažādas lietas. Par kapu svētkiem arī nemāku teikt, jo tādus arī neapmeklēju. Savus piederīgos tāpat atceros. Jēzus arī teica, atstājiet mirušos mirušajiem. Jēzus nekur nav teicis, ka mirušajiem par godu ir jārīko svētki. Jā, tas arī ir dīvaini, ka aizlūdz par mirušajiem, jo viņi jau savu dzīvi ir nodzīvojuši un patreiz guļ, līdz Jēzus 2 atnākšanai, tā vismaz ir rakstīts Bībelē, un es ticu tam, kas tur ir rakstīts. Manuprāt daudz vairāk mums, kristiešiem, ir jālūdz un jādarbojas, lai dzīvie atgriežas pie Dieva. Lai mēs veidotu personiskas attiecības ar Dievu. :-)
bez nosaukuma
pievienojies: 01.07.2007
Komentāri: 3
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 21:21
IESAKU JUMS ABĀM UN PĀRĒJIEM IZLASĪT!JUMS TAPS SKAIDRS!

http://www.noslepums.lv/temas/par_vienigo_aizbildni.html
bez nosaukuma
pievienojies: 01.07.2007
Komentāri: 3
Re: mirušo pielūgšana
10.07.2007 21:41
AB!

Bet vai tad pats pirmais un galvenais bauslis nav :

"Es esmu tas Kungs, tavs Dievs, tev nebūs citus dievus turēt manā priekšā." 

Tas nozīmē pilnība uzticēšanās vien Dievam,jo vien Dievam viss ir iespējams!

Vēlos Tev arī pateikt,ka visu,ko svētie ir darijuši ir Dievs caur viņiem darijis un viss ko mēs sakam,kas ir labs,kas neizraisa sirdī šaubas par Dievu vai neatālina no mums Viņu,to Dievs caur mums ir teicis!Tas nenozīmē,ka Tu mazāk mīlēsi Svēto Terēzīti arī es viņu ļoti mīlu un uzskatu,ka viņa mums ir kā piemērs kādam ir jābūt Dieva kalpa,mums viņa ir jāņēm kā piemērs,bet mēs atkal nevaram mīlēt viņu vairāk nekā citus savu brāļus un māsas,jo tas būtu liekulīgi,jo viņa ir mūsu māsa kā arī citi cilvēki ir mūsu brālis un māsa,kurus mums būs cienīt,mums būs mīlēt arī tos,kuri dara mums pāri,tiem būs mums vairāk jadāvā muma sava mīlestība,jo viņiem tā vairāk ir vajadzīga!Tas ir liekulīgi mīlēt to,kas patiesi jau ir mīlēts un kas nepāprotami deg mīlestības liesmā,bet mums ir ļoti jāiemīl tie,kas vēl ir tālu no mīlestības pilnā Dieva,tiem kam vajag nelielu siltumiņu,lai arī viņi zin,ka brāļi un māsas viņus mīl neskatoties uz to,ka viņi Tēvu nav vēl līdz galam pieņēmusi,redzot mūsu mīlestību viņi iespējams sapratīs,ja mans brālis/māsa mani tik ļoti mīl  par spīti manai nepaklausībai(grēcībai)tad kā mani mīlēs mans Tēvs,jo Tēva mīlestība takš ir lielāka,tā ir savādāka,tā ir bezgalīga!

Tas nenozīmē,ka Terēzīte mums ir jāmīl mazāk,nē!Viņa mums ir jāmil ļoti un jāņem kā piemērs,viņa ir mūsu mīļā māsa,kas Tēvu ir klausijusi!

 
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: mirušo pielūgšana
11.07.2007 10:08
>AB.

 Un vai tad augstprātība un lepnība nav vislielākie grēki? Tā skan Tavā komentā, kur Tu liecini, ka zini, kas mēs esām, kā mēs lūdzamies un ka mēs, salīdzinājumā ar Tevi, neesam pilnīgi nekas. Skat, ka neiznāktu tā, kā skan Magnificat "...stipros Viņš nogrūda no troņa un paaugstināja pazemīgos ...".
AB
pievienojies: 07.01.2005
Komentāri: 118
Re: mirušo pielūgšana
11.07.2007 11:31
>Batseba! Kur tu redzi to augstprātību un lepnību? Es tikai uzdevu jautājumus, uz kuriem cerēju, ka kāds atbildēs.

Starp citu, dārgā Batseba, bija laiks, kad biju ļoti tuvu, lai pārietu luterticībā. Taču konstatēju, ka neviena konfesija nav pati pilnība. Arī tur, tāpat kā katoļticībā, ir savi klupšanas akmeņi. Un visnepieņemāk man bija tieši tas, ka Jūs negodināt Mariju. No Viņas un sv. Terēzītes es tik tiešām nespēju aiziet..
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: mirušo pielūgšana
11.07.2007 12:08
>AB

Man tas škita Tavā komentā 10.07.2007., 17:58. Bet iespējams, ka es kļūdijos. Jo koments nav saruna, kur var redzēt cilvēka acis. Visādā ziņa - piedod, lūdzu, Batsebai! Pati es ikdienā tiešām kontrolēju sevi, vai neesmu stulbi augstprātīga pret līdzcilvēkiem. Un kur Tu ņēmi manu piederību LELB? Un kāpēc ne islams, sekta vai induisms?
AB
pievienojies: 07.01.2005
Komentāri: 118
Re: mirušo pielūgšana
11.07.2007 12:14
Islams necitē bībeli
Batseba
pievienojies: 04.11.2005
Komentāri: 516
Re: mirušo pielūgšana
11.07.2007 13:14
>AB

Citē, un vēl kā! Bībele ir arī pārtulkota. Bet Tu nu gan, hm, ciet no informācijas bada! Skolniece esi?
AB
pievienojies: 07.01.2005
Komentāri: 118
Re: mirušo pielūgšana
11.07.2007 14:16
To zinu, ka pārtulkota :))
Komentāri:12Nākamie
 Saraksts/Katolicisms/mirušo pielūgšana