Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vai Vatikāna krusta kari pret "Da Vinči kodu"?
15.03.2005 pl. 23:50

Paskaidrojumi par Dženovas arhidiecēzes organizētajām debatēm (ZENIT)

Laikraksti un ziņu aģentūras visā pasaulē pēdējo divu dienu laikā ir paziņojuši, ka Vatikāns ir uzsācis krusta karus pret Dena Brauna bestselleru "Da Vinči kods."

Patiesībā, Dženovas arhidiecēzes Kultūras un Universitātes padome vienkārši noorganizēja debates par šo grāmatu, kuras saucās "Da Vinči kods – stāsti bez vēstures."

Šī notikuma sakarā, Kardināls Tarcisio Bertone, Dženovas arhibīskaps, otrdien deva interviju Vatikāna Radio un teica: "Nav iespējams būt mūsdienu jaunietim bez 'Da Vinči koda' izlasīšanas."

"Mēs apzināmies, ka šī grāmata cirkulē skolās, un tāpēc mēs nolēmām organizēt pasākumu, kas veicinātu pārdomas un arī publisku, atklātu un noteiktu konfrontāciju," teica kardināls, kas ir bijušais Vatikāna Ticības doktrīnas kongregācijas sekretārs.

Kardināls Brauna grāmatas panākumus uzskaidroja ar redzamu stratēģiju, īpaši pēc 2000. Jubilejas gada.

"Baznīca kopā ar mūsu pāvestu Jāni Pāvilu II ir ļoti dziļi ietekmējusi mūsdienu cilvēci un tas daudzus uztrauc," viņš piebilda.

"Izplatīšanas stratēģijā tiek izmantotas lieliskas 'mārketinga' metodes, iesaistot arī katoļu grāmatnīcas," kardināls teica. "Es esmu sūdzējies katoļu grāmatnīcām, kas peļņas dēļ ir izplatījuši lielus daudzumus šo grāmatu.”

"Un tad vēl ir pārliecināšanas stratēģija: Tu neesi pieaudzis kristietis, ja tu neesi lasījis šo grāmatu."

Kardināls Bertone pieminēja sociologu Filipu Jenkinsu, kurš ir teicis, ka šīs grāmatas panākumi ir vēl viens pierādījums tam, ka anti-katolicisms ir pēdējais pieņemamais aizspriedums.

"Es sev jautāju," teica kardināls, "kas būtu noticis, ja šāda grāmata, pilna ar meliem, būtu uzrakstīta par Budu vai Muhamedu, vai pat ja būtu izdots romāns, kas manipulē ar Holokausta vēsturi."

Šodien notikušās debates nosaukums bija "Da Vinči kods – stāsti bez vēstures."

Pasākuma viesis Massimo Introvigne, Jauno reliģiju studiju centra dibinātājs un direktors, atsūtīja ZENIT aģentūrai rakstisku atbildi par grāmatas vēsturiskajām kļūdām.

Introvigne teica, ka ir svarīgi atspēkot šī darba kļūdas, jo tajā ir atrodama lappuse, kas saucas "Fakts," kurā autors Dens Brauns apgalvo, ka visu dokumentu un slepeno rituālu apraksti romānā ir precīzi un balstīti īpaši uz apgalvojumu, kas 1975. gadā Parīzes Bibliothèque Nationale atrada pergamentus, sauktus par Les Dossiers Secrets, kuri atklāj stāstu par Sionas Prioriju.

"Da Vinči kods" norāda, ka Opus Dei ir "sekta", kas ir nonākusi konfliktā ar Baznīcu sakarā ar Sionas Priorijas noslēpumu zināšanu.

"Pirmkārt, neviens nevar šantažēt citus, pamatojoties uz 'Sionas Priorijas noslēpumiem', kuri praktiski neeksistē," rakstīja Introvigne. "Šie par noslēpumiem uzskatāmie fakti ir daļa no joka, kas sākas no Plantarda līdz de Sède, no de Sède līdz Lincolnam, un no Lincolna līdz Denam Braunam.

"Opus Dei – kur, starp citu, nav nekādi 'mūki,' pretēji tam, ko Dens Brauns raksta savā grāmatā – ir ne tikai Katoliskās Baznīcas atzīta un apstiprināta institūcija, bet tās dibinātāju, José María Escrivá (1902-1975), 2002. gadā pāvests Jānis Pāvils II kanonizēja kā svēto.

"Dena Brauna 'informācija' nāk no asociācijas, kurā ir Opus Dei bijušie locekļi un citi cilvēki, kas ir naidīgi noskaņoti, sauktu par Opus Dei Apziņas Tīklu (ODAT), kas tiek skaidri pieminēts arī romānā, kas ir saistīts ar vēl lielāku 'anti-kulta kustību.' ... ODAT agresīvie viedokļus par Opus Dei un tā dibinātāju Katoliskās Baznīcas hierarhija neatbalsta."

Introvigne teica, kas viņš ir pārliecināts, ka "Da Vinči kodam" bija tik milzīgie panākumi, jo tas "saved kopā divas izplatītas sabiedrības 'gaumes': no vienas puses, uzskatu, ka pasaulē dominē 'sazvērestības' un slepenas biedrības, un, no otras puses, nekaunīgu un asu anti-katolicismu."

Interviju ar Introvigne par vēsturiskajām kļūdām "Da Vinči kodā" var lasīt www.cesnur.org...