Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pāvests ir aizgājis...
02.04.2005 pl. 23:30

Vatikāns

Divsimt sešdesmit ceturtais sv. Pētera pēctecis nomira 2. aprīlī, astoņdesmit četru gadu vecumā. Nāve iestājās 22:37 pēc Latvijas laika.

Polijā dzimušā Jāņa Pāvila II pontifikāts ilga divdesmit sešus gadus, piecus mēnešus un sešpadsmit dienas, un tas bija trešais garākais Baznīcas vēsturē.

Jānis Pāvils II pāvesta amatā tika ievēlēts 16. oktobrī 1978. gadā un kļuva par 264 pāvestu Baznīcas vēsturē. Vienlaikus viņš bija pirmais, no 455 gadiem sv. Pētera pēctecis, ne-itālis un pirmais pāvests-slāvs. Pasaulei viņa ievēlēšana bija pārsteigums, pat sensācija, bet tiem, kuri bija cieši saistīti Baznīcas darbībā, viņš jau pēc Pāvila VI nāves notikušajā konklāvā (kardinālu sapulce, kurā ievēl pāvestu) bija skaitīts pie ļoti iespējamiem kandidātiem. Pēc viņa ievēlēšanas par Pāvestu, tika runāts, ka viņš bija ļoti labi sagatavots šim uzdevumam. Pirms tam viņš bija dvēseļu gans, pasniedzējs, zinātnieks, filozofs, publicists, grāmatu autors, vēsturiskās Krakovas diecēzes bīskaps. Viņš arī aktīvi piedalījās Vatikāna II koncilā.

Jānis Pāvils II piedzima 18. maijā 1920. gadā Vadovicē, Dienvidpolijā. Kad viņam bija 9 gadi, nomira māte, kad bija 12 – vienīgais brālis, bet kad sāka studēt, arī tēvs. Slepenībā, Otrā pasaules kara laikā, viņš bija mācījies garīgajā seminārā. Par priesteri viņu ordinēja arhibīskaps Ādams Stefāns Sapieha - 1. novembrī 1946. gadā Krakovas katedrālē Vaveļā. Tad viņš tika nosūtīts uz studijām - dominikāņu vadīto Angelicum universitāti Romā, kur ieguva doktora grādu. Pēc atgriešanās uz Poliju, kalpoja par vikāru Niegovicā un Krakovā. Viņš bija arī pasniedzējs Jagielonu universitātē Krakovā, bet no 1954. gada - arī Lubļinas katoliskajā universitātē, kur strādāja līdz ievēlēšanai par pāvestu.

38 gadu vecumā, 4. jūlijā 1958. gadā, viņš tika iecelts par Krakovas palīgbīskapu un titulāro Ombi bīskapu. Pati konsekrācija par bīskapu notika 28. septembrī 1958. gadā - Krakovas katedrālē. 13. janvārī 1964. gadā viņš tika iecelts Krakovas arhibīskapa metropolīta amatā. 26. jūnijā 1967. gadā tika ieskaitīts kardinālu-prezbitēru pulkā. 16. oktobrī 1978. gadā tika ievēlēts par Pāvestu un pieņēma vārdu - Jānis Pāvils II. Savu pontifikātu svinīgi uzsāka 22. oktobrī 1978. gadā.

Viņa pāri 26 gadu garš kalpošanas laiks Baznīcā bija garākais XX gadsimtā un trešais pēc garuma Baznīcas vēsturē. Šis bija arī daudzās jomās īpašs pontifikāts: 104 ārzemju ceļojumi, tika apmeklētas 129 valstis, 148 beatifikācijas un 51 kanonizācija, kuru laikā 1343 cilvēki tika pasludināti par svētīgiem, bet 482 - par svētajiem.

Romā, Svētā Pētera laukumā pulcējušies aptuveni 50 tūkstoši ticīgo, kuri aizlūdz par mirušo pāvestu.

Svētdien Sv. Pētera laukumā Vatikānā plkst. 11.30 (pēc Latvijas laika) notiks pāvesta piemiņai veltīta sv.Mise.