Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Kurš būs jaunais Pāvests?
16.04.2005 pl. 16:00

Sagatavoja Oskars Jabloņskis OP

Daudzus cilvēkus pasaulē ļoti interesē, kurš no kardināliem kļūs par nākošo Pāvestu. Ir pat tādi, kas liek likmes uz konkrētiem kandidātiem.

Kā zināms, kardināli ir vienojušies, ka sarunās ar žurnālistiem, nerunās par iespējamiem kandidātiem Pāvesta amatam. Tomēr daudzos masu saziņas līdzekļos, nemitīgi notiek iespējamo kandidātu apspriešana. Dažreiz var sastapt arī sava veida reitingus.

Teorētiski, saskaņā ar Katoliskās Baznīcas kanonisko tiesību kodeksu, par Pāvestu var būt ievēlēti ļoti daudzi (bez dispensām (atbrīvošanām) – minimums 35 gadu vecs RKB priesteris, kurš minimums 5 gadus jau ir priesteris un kuram jau ir nepieciešamā izglītība), tomēr visdrīzāk jaunu Pāvestu kardināli ievēlēs no sava vidus.

Tātad kandidāti ir 115, bet par dažiem no tiem, ir domāts kā par “iespējamākajiem” kandidātiem – tos sauc vārdā - papabile. Visbiežāk ir pieminēti sekojoši uzvārdi: Racingers, Martini, Sodano, Arinze, Tetamanci, Maradiaga, Skola, Kastriljons Hojos, Humes vai Šenborns.

XX gadsimta konklāvi neilga vairāk par 4 dienām.

Visīsākais konklāvs bija saistīts ar Pija XII ievēlēšanu. Kardināls Eugenjo Marija Džjuzēpe Džjovāni Pačēli tika ievēlēts 24 stundu laikā, 3-jā balsojumā. Viņa ingresu (amata ieņemšanu), pirmo reizi Baznīcas vēsturē, pārraidīja radio.

Visilgākās bija Pija XI vēlēšanas. Kardināla Ambrodžjo Damjāno Ahile Rati vēlēšanas ilga 4 dienas un beidzās 14 balsojumā.

Piji X – pirmo Pāvestu XX gadsimtā – ievēlēja 4 dienās. 1903. gadā likās, ka par Pāvestu kļūs kardināls Marjāno Rampola. Tomēr pēc Austrijas ķeizara Franciska Jozefa I “veto” (aizlieguma), kurš nevēlējas, lai par Pāvestu kļūtu Rampola, bija iespējams ievēlēt kardinālu Džjuzēpe Melhjore Sarto. Viņš tika ievēlēts 4. augustā 1903. gadā 7-jā balsojumā. Ķeizara Franciska Jozefa I “veto” bija pēdējais no šādiem gadījumiem Baznīcas vēsturē, jo šo paražu atcēla Pijs X 1904. gadā janvārī.

Jānis Pāvils I tika ievēlēts 24 stundu laikā, pēc 4 balsojumiem. Kardināls Albino Lučjāni, pirmo reizi Baznīcas vēsturē pieņēma divkāršo vārdu, bet ingresa laikā atteicās no ierastās kronēšanas ar tiaru – trīskāršo kroni (Pāvils VI tika kronēts, bet tiaru nekad nelietoja).

XX. gadsimta konklāvi īsumā:

Pijs X               - 4 diena   –   7 balsojums   –   4. augusts 1903.g.
Benedikts XV   - 3 diena   – 10 balsojums   –   3. septembris 1914.g.
Pijs XI              - 4 diena   – 14 balsojums   –   6. februāris 1922.g.
Pijs XII             - 2 diena   –   3 balsojums   –   2. marts 1939.g.
Jānis XXIII        - 3 diena   – 10 balsojums   – 28. oktobris 1958.g.
Pāvils VI           - 2 diena   –   6 balsojums   – 21. jūnijs 1963.g.
Jānis Pāvils I    - 2 diena   –   4 balsojums   – 28. augusts 1978.g.
Jānis Pāvils II   - 2 diena   –   8 balsojums   – 16. oktobris 1978.g.