Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Benedikta XVI ģerbonis
09.05.2005 pl. 16:58

KAI

Benedikts XVI, kā pirmais no pāvestiem Baznīcas vēsturē, atteicās no tiaras ievietošanas savā ģerbonī. Tās vietā ir ielikta bīskapa mitra.

Domājams, ka šādā veidā Pāvests grib pasvītrot atteikšanos no laicīgās varas un izcelt savu Romas bīskapa lomu. Tomēr mitra uz ģerboņa ir simboliski sadalīta trijās daļās, kas varētu būt saprotams, kā atgādinājums par tiaru, kas agrāk bija kā trīslīmeņu kronis.

Zem ģerboņa vairoga tika novietots pallijs ar sarkaniem krustiem, kurš pontifikāta inaugurācijas sv. Misē tika uzlikts uz jaunā Pāvesta pleciem, saskaņā ar senseno vienotās kristietības paražu. Pallija uzlikšana aizvietoja agrāko pāvestu kronēšanas ceremoniju 1978. gadā – Jāņa Pāvila I pontifikāta sākuma laikā.

Pāvesta ģerboņa vairogs ir ņemts vēl no kardināla Racingera kā Minhenes un Freisingas arhibīskapa, bet vēlāk arī Ticības mācības kongregācijas prefekta laikiem.

Benedikts XVI savā ģerbonī atsaucas uz Bavārijas tradīciju, jo vairogs ir sadalīts trijās daļas, uz kurām ir redzami “nēģeris no Freisingas”, “sv. Korbiņana lācis” un “sv. Jēkaba gliemežvāks”.

“Nēģeris no Freisingas” ir senās Freisingas bīskapijas simbols sākot no 1316. gada. Nēģera galva ar kroni jau no 1316. gada ir senās Freisingas bīskapijas ģerbonis.

“Sv. Korbiņana lācis” ir saistīts ar leģendu par sv. Korbiņanu, kas ir Minhenes un Freisingas bīskapjas aizbildnis. Leģenda stāsta, ka lācis apēdis Sv. Korbiņana mūli, kad viņš ceļojis uz Romu. Korbiņans pavēlēja lācim, lai tas tālāk nestu viņu uz Romu. Lācis - kā “Dieva smaguma nesējs” – simbolizē arī pildīta amata (bīskapa) nastu.

“Sv. Jēkaba gliemežvāks”, kā kristīgo svētceļnieku simbols, atsaucas uz Vatikāna II koncila (1962-1965) lozungu, ka Baznīca ir “svētceļojoša Dieva tauta”.

Gliemežvāks saistās arī ar leģendu par sv. Augustīnu, par kura darbiem Jozefs Razingers rakstīja doktora darbu. Kad sv. Augustīns, pārdomājot par Trīsvienības noslēpumu, gāja pa pludmali, satika kādu puiku, kurš pludmalē ar gliemežvāciņu pārlēja jūras ūdeni mazā bedrītē. Augustīns viņam jautāja, kāda jēga ir viņa darbam, un saņēma atbildi: “Es pārleju jūru bedrītē”.

Pēc Minhenes kūrijas stāstiem, gliemežvāks ir arī saistīts ar Jozefa Racingera teoloģijas profesora darbu Ratisbonā 1969-1977. Diecēzes garīgais seminārs atradās uz zemes, kas pieder Skotijas ordenim, bet tā ģerbonī ir attēlots gliemežvāks.

Sakarā ar pontifikāta uzsākšanu, Vatikānā oficiāli tika prezentēts pāvesta ģerbonis, pagaidām vienas krāsas grafika veidā. Ģerboņa krāsainā versija ir pieejama, pateicoties mums (KAI) pazīstamam priesterim Romā.

No KAI materiāliem tulkoja Oskars Jabloņskis OP