Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Notiks Māras baznīcas pamatakmens iesvētīšana
11.05.2005 pl. 23:25

Sagatavoja Andris Ābelis

Liepājā, „Laumas” mikrorajonā, Koku ielā 7 uzsākta jauna katoļu dievnama celtniecība, kuram dots Māras vārds. Tas izvēlēts par godu Kristus Mātei, Vissvētākajai Jaunavai Marijai.

Sestdien, 14. maijā, 11.00 notiks svinīga pamatakmens iesvētīšanas ceremonija, ko vadīs Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis. Uz šo pasākumu laipni tiek gaidīts ikviens interesents!

Jaunajam dievnamam dots Māras vārds. Tas izvēlēts par godu Jēzus mātei, Vissvētākajai Jaunavai Marijai, kurai 12.septembrī tiek svinēta vārda diena, kas būs šīs baznīcas titulsvētki. Vārdu baznīcai izraugot, lūkots arī, lai diecēzē dažādu draudžu svētki nenotiktu vienā laikā, lai godināt Jaunavu Mariju viņas vārda dienā varētu ierasties ticīgie arī no citām draudzēm.

Baznīcas arhitekte ir rīdziniece Ausma Skujiņa. Par iespēju projektēt dievnamu viņa bijusi gandarīta, jo viņas projektēts ir viss "Laumas" mikrorajons.

Baznīcas smaile – krusts – atrodas 30 metru augstumā. Tas ir virs zvanu torņa, kurā atradīsies četru zvanu komplekts, ar devīzi "Salve Regina!" ("Esi sveicināta Marija - karaliene!"). Zvani skanēs trīs reizes dienā, un tos vadīs elektroniska sistēma.

Baznīcas fasāde ir trīs stāvu augstumā un vērsta uz jūras pusi, altāris atradīsies pirmā stāva līmenī austrumu pusē, tā simbolizējot to, ka Jēzus ir uzlecošā saule. Dievnamā paredzētas 250 sēdvietas, kā arī vietas balkonā un stāvvietas. Otrajā stāvā blakus kora telpām paredzētas arī telpas svētdienas skolai. Tās varēs pārveidot tā, lai vajadzības gadījumā baznīcā varētu spēlēt arī simfoniskā orķestra kapela. Lai izdotos panākt labu akustiku baznīcā, projektēšanā un celtniecībā līdzdarbojas arī akustiķis.

Tā kā nākotnē Māras baznīcai paredzēts savs prāvests, tad blakus dievnamam būs arī telpas priestera dzīvoklim.

Precīzs datums, kad Māras baznīca būs gatava, vēl nav zināms. Tas atkarīgs no tā, cik devīgi būs ziedotāji. Daļu ziedojumu jaunceltne saņem no priestera Bruno Dāņa, kurš kādreiz strādāja Liepājā, bet tagad ir misionārs Austrālijā. Bruno Dāņa vēlēšanās ir, lai baznīcā būtu neliela labdarības virtuve, kurā paēdināt trūkumcietējus un palīdzēt viņiem izkļūt no nabadzības.

Materiālu sagatavoja Andris Ābelis

~ Attēlu galerija ~
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)

1. 2.
3. 4. 5.
6. 7.

1. Skats uz baseinu.
2. Skats uz altāri.
3., 4., 5. Fasāde.
6. Pirmā stāva plāns.
7. Garengriezums.