Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Jāņa Pāvila II beatifikācijas procesa sākums
14.05.2005 pl. 20:21

Sagatavoja Oskars Jabloņskis OP

Piektdien, 13. maijā, pāvests Benedikts XVI atļāva uzsākt Jāņa Pāvila II beatifikācijas procesu. Lēmuma pasludināšana notika neparastā veidā.

Tikšanās laikā ar Romas garīdzniekiem pēc uzrunas, Benedikts XVI paskatījās uz blakus sēdošo kardinālu Kamillo Ruīni, kas ir Pāvesta vikārs Romas diecēzei un teica skaļā balsī: “Mums ir vēl kaut kas jāpasludina”.

Tad viņš latīņu valodā nolasīja vēstuli, ko kardinālam Ruīni uzrakstīja Kanonizāciju lietu prefekts kardināls Hose Saraiva Martinss. Šajā vēstulē Prefekts paziņo par to, ka Pāvests ir atcēlis pieprasīto piecu gadu gaidīšanas laiku pirms beatifikācijas procesa uzsākšanas.

Pilns vēstules teksts ir sekojošs: “Pēc Viņa Svētības vikāra Romas diecēzei - kardināla Kamillo Ruīni lūguma, pāvests Benedikts XVI ņemot vērā īpašus apstākļus izklāstītus audiencē, kurā piedalījās minētais kardināls 28. aprīlī 2005. gadā, atcēla piecu gadu gaidīšanas laiku pēc Dieva Kalpa Jāņa Pāvila II (Karola Vojtilas) pāvesta nāves, lai viņa beatifikācijas un kanonizācijas procesu varētu uzsākt uzreiz. Neskatoties uz jebkādām pretestībām”. Šis pēdējais teikums nozīmē, ka tas ir galējais un neatgriežamais Pāvesta lēmums.

Pēc vēstules nolasīšanas, Pāvests piecēlās un līdz ar viņu visi tikšanās dalībnieki. Sākās pāris minūšu ilga gavilēšana. Benedikts XVI pat pajokoja: “Redzu, ka te visi prot latīniski”.

Pirmajos komentāros pēc Benedikta XVI lēmuma tika pasvītrots, ka pats lēmums šajā lietā bija gaidīts, bet tā pasludināšana bija pārsteigums.

Beatifikācijas procesu vadīs kardināls Kamillo Ruīni, kurš var to zīmīgi paātrināt. Škiet, ka tā var būt ātrākā beatifikācija Baznīcas vēsturē.

Jāpiezīmē, ka bija jau viens gadījums, kad pāvests atcēla pieprasīto piecu gadu gaidīšanas laiku. To izdarīja Jānis Pāvils II, attiecībā uz Māti Terēzi no Kalkūtas.

Gadsimtu gaitā beatifikācijas un kanonizācijas formas mainījās, bet pēdējos spēkā esošos noteikumus pasludināja Jānis Pāvils II 1983. gadā, atvieglinot un paātrinot procesu gaitu.