Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Latvijas svētceļnieki viesojas Žemaišu Kalvarijā Lietuvā
11.07.2005 pl. 18:31

Andris Vasiļevskis, RTI

Lietuvieši par sevi saka, ka viņu tauta jau kopš seniem laikiem apmeklē svešas zemes, lai apskatītu to skaistumu gluži kā mēs latvieši.

Viena no svētvietām, ko apmeklēja tautieši no Liepājas, Talsiem un Jūrkalnes bija Žemaišu Kalvarija Lietuvā, uz kuru divpadsmit dienas no visas Lietuvas saplūst ļaudis, lai sasildītu sirdis, brīnumdarītājas Dievmātes Vissvētākās Jaunavas Marijas apmeklēšanas bazilikā.

Otrdiena 5.jūlijs Latvijas svētceļniekiem iesākās ar krustaceļu pa Žemaišu Kalvarijas pakalniem, kur izvietotas divdesmit viena apstāšanās vieta kā nelielas baznīciņas, kas izkaisītas pa visu ciematiņu, kurās tika apcerētas mūsu Pestītāja Kunga Jēzus ciešanas, nāve, augšāmcelšanās un svētā krusta atrašana. Tieši šī diena svētceļojumam tika izraudzīta, jo Žemaišu Kalvarijā tā tiek īpaši veltīta par jauniem paaicinājumiem uz priesterību un jauniesvētītajiem priesteriem. Liepājas diecēzē tieši pirms mēneša tika ordinēts priesteris Toms Priedoliņš, kurš šajā krustaceļā kopā ar Liepājas un Kurzemes bīskapu Vilhelmu Lapeli un Ziemeļkurzemes dekānu Andreju Mediņu sprediķoja.

Pēc krustaceļa visi devās uz baziliku, lai piedalītos Svētajā Misē, ko svinēja Viļņas palīgbīskaps Jozas Tunaitis, savukārt klātesošos uzrunāja Telšu bīskaps Jonas Boruta izceļot jauniešu sevis uzupurēšanos Dieva tautas pestīšanas darbam, kā redzama zīme ir klātesošie jauniesvētītie priesteri no Lietuvas un Latvijas. Šajā svētvietā līdzās bazilikai esošajā draudzes mājā notiek sagatavošanās kurss audzēkņiem, kas vēlas iestāties garīgajā seminārā. Tāda redzama upura liecības zīme ir arī šie audzēkņi. Viņa Ekselence Jonas Boruta izteica cerību, ka atsauksies daudzi jaunekļi Kristus aicinājumam: „Nāc, seko man!”

Uzrunāja klātesošos svētceļniekus arī Telšu garīgā semināra rektors, kas pastāstīja, ka līdzdalīgi par aicinājumiem uz priesterību esam mēs visi. Ja redzam, ka kādam puisim ir aicinājums sevi ziedot Dieva valstības pilnveidošanai uz zemes, tad tādi ir jāpamudina uz garīgo kalpošanu, un jālūdzas par to, lai viņš savu aicinājumu nepazaudētu.

Dieva tautu uzrunāja arī Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis lietuviešu un latviešu valodās un iesāka ar vārdiem: „Nupat mēs atgriezāmies no krustaceļa! Vismaz divas pārdomas mēs varam paņemt sev līdz no šīs svētās vietas. Pirmā ir, cik ļoti briesmīgs un ļauns ir grēks, ka, lai to piedotu Jēzum vajadzēja mirt un ciest tik šausmīgās mokās un lai atmiņas par to mums ļauj nevairot grēkus. Otrā - liecina par Dieva lielo mīlestību pret cilvēkiem. Par ikvienu no mums Kristus mira, lai mēs mūžam dzīvotu. Šodien īpaši lūdzamies par jauniesvētītajiem priesteriem, par mūsu priesteri Tomu Priedoliņu un Lietuvas jaunajiem priesteriem, kā arī lūdzamies par jauniem aicinājumiem uz priesterību, jo mums vēl ļoti daudz trūkst svētu Dievam veltītu priesteru.” Bīskaps Lapelis nobeidza ar pateicības vārdiem par ticīgo lūgšanām, kas palīdz kalpošanas darbā un jaunajiem aicinājumiem.

Pēc svētās Mises, svinīgā procesijā ar pūtēju orķestri, Telšu bīskaps Jonas Boruta, vairāku priesteru un diakonu pavadībā, nesdams svētā krusta relikvijas, kopā ar lielu ticīgo pulku, dziedot dziesmas devās pa Žemaišu Kalvarijas pakalniem.

Šajā dienā jauniesvētītais priesteris Toms Priedoliņš kopā ar Liepājas bīskapu Vilhelmu Lapeli apmeklēja vēl vienu Lietuvas svētvietu - Krusta kalnu, kur līdzās daudziem tūkstošiem uzstādītu krustu novietoja arī savu krustu, pateicībā par saņemto priesterības aicinājumu.

Andris Vasiļevskis, RTI