Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Atceroties traģiskos notikumus Srebrenicā
13.07.2005 pl. 12:39

RadioVaticana.Org

Piemiņas pasākumos, kas 11. jūlijā tika rīkoti par godu desmitajai gadadienai kopš Bosnijas musulmaņu slaktiņa Srebrenicā, piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku. Viesu vidū bija Francijas un Nīderlandes ministri un dažas ASV amatpersonas.

Kā zināms, 1995. gadā Serbijas spēki nogalināja aptuveni astoņi tūkstoši vīriešu un zēnu. Tas bija zvērīgākais slaktiņš Eiropā kopš Otrā Pasaules kara.

1995. gada 16. jūlijā pirms lūgšanas “Kunga Eņģelis” pāvests Jānis Pāvils II teica: “Ziņas, kas pienāk no Bosnijas, sevišķi, no Srebrenicas un Zepas, liecina, cik dziļa bezdibeņa priekšā stāv Eiropa un visa cilvēce. Nekādi plāni, projekti un lietas nevar attaisnot šo barbarisko rīcību: tas ir pret cilvēci vērsts kriminālnoziegums! Cik ļoti gribētu, lai mani vārdi un lūgšanas sasniegtu brāļus un māsas, kuri ir spiesti doties bēgļu gaitās. Lūdzu visus labas gribas cilvēkus nenogurstoši sniegt palīdzību šai izmocītajai tautai. Lai Dievs aizskar un apgaismo tumsā apmaldījušās dvēseles!”

Genocīdā tiek apsūdzēts bijušais Bosnijas serbu līderis Radovans Karadžičs un viņa armijas vadītājs ģenerālis Radko Mladičs, taču viņi vēl joprojām dzīvo brīvībā. Līdz šim no masu kapiem ir izraktas 1 300 cilvēku mirstīgās atliekas, un pamazām notiek to identificēšana ar DNS pārbaužu palīdzību.

Silvija Krivteža