Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Opus Dei jauniešu vasaras darba nometne Madonas rajonā
25.07.2005 pl. 21:21

Agnese Šmugā

Laikā, kad jaunieši vasaras brīvdienas pavada atpūšoties un izklaidējoties, bija pārsteidzoši satikt studentu grupu no Spānijas, Nīderlandes un Lietuvas, kuri ir atbraukuši uz Latviju, Madonas rajonu, lai brīvprātīgi veiktu dažādus kalpošanas darbus.

Šos 27 jauniešus vieno saistība ar katoļu Baznīcas prelatūru Opus Dei. Tās dibinātājs ir spāņu priesteris Hosemarija Eskriva (1902 – 1975), kuru pirms 3 gadiem pāvests Jānis Pāvils II kanonizēja par svēto. Opus Dei galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkiem tuvoties un kalpot Dievam caur savu profesionālo darbību un ikdienas pienākumiem.

Brīvprātīgo studentu grupa Madonas rajonā viesojas jau otro gadu. Šogad kopš 11. jūlija jaunieši strādā trīs dažādās vietās: Grašu bērnu ciematā, Cesvaines katoļu baznīcā, un topošajā rekolekciju centrā Biksērē. Starp veicamajiem pienākumiem ir dažādi sakopšanas un remontdarbi. Studenti par darbu nesaņem atlīdzību, turklāt paši sedz ceļa un uzturēšanās izdevumus. Līdzīgas brīvprātīgā darba nometnes ir norisinājušās arī Lietuvā un Polijā.

Jautājot jauniešiem par to, kas viņiem liek pavadīt vasaras brīvdienas prom no mājām veicot dažādus darbus, vairāki atklāja, ka tas viņiem dod lielu gandarījumu.

Benedikts no Lietuvas, kurš šāda veida nometnē piedalās jau otro gadu, atzina, ka izjūt garīgu piepildījumu, palīdzot cilvēkiem un negaidot par to atlīdzību. Turklāt tā ir iespēja satikt daudz jaunus draugus un iepazīt kaimiņvalstis.

Santi no Spānijas, kurš ir viens no šeit atbraukušajiem Valensijas Universitātes studentiem, un kopā ar pārējiem bija piedalījies Cesvaines katoļu baznīcas sienas krāsošanā, priecājās par šeit valdošo klusumu un mieru.

Savukārt Laurents no Nīderlandes jau 4. gadu piedalās brīvprātīgā darba izbraukumos. Viņš uzskata to par sava veida misiju un, viņaprāt, labāko veidu, kā pavadīt savu brīvo laiku. Viens no Laurenta veiktajiem darbiem bija kāda pagraba attīrīšana no atkritumiem un gruvešiem.

Ik dienas studenti piedalījās Svētajā Misē, kā arī lūdzās rožukroni un citas kopīgas lūgšanas. Vakari tika pavadīti kopā sportojot un spēlējot futbolu ar vietējo Cesvaines jauniešu komandu.  Nedēļas nogalēs jaunieši apceļoja Latviju un apskatīja Siguldu, Cēsis un Rīgu.

Ar studentiem kopā bija Latvijā dzīvojošie prelatūras Opus Dei locekļi Emanuels Fernandezs un priesteris Pablo Gil Nogués no Spānijas.

Daļa studentu jau ir devušies mājup, jaunieši no Nīderlandes dosies projām sestdien 30. jūlijā, bet augustā ir gaidāma vēl viena studentu grupa, kuri turpinās iesāktos darbus.