Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vecākā Bībele pasaulē būs pieejama internetā
05.08.2005 pl. 20:19

BBC News

Vecākā mūsdienu pasaulē pieejamā Bībele, ko sauc “Codex Sinaiticus”, tiks ievietota internetā. Pašlaik ir veikti nepieciešamie darbi, kuros piedalās speciālisti no Ēģiptes, Lielbritānijas, Vācijas un Krievijas.

Tiek lēsts, ka šī, arhaiskā grieķu valodā uzrakstītā Bībele, ir viena no 50 kopijām, kuras IV gadsimtā pasūtīja Romas impērijas ķeizars Konstantīns.

Lielākā “Codex Sinaiticus” daļa atrodas Britu bibliotēkā. Kā teica Skots Makendriks (Scot McKendrick), kas vada šīs bibliotēkas Viduslaiku un seno laiku manuskriptu departamentu, “šeit runa ir par īpašu manuskriptu, kas atšķīrās no visiem citiem”. Katrā lappusē teksti ir novietoti četrās kolonās, kas ir ļoti neierasts formāts.

Ideja pārrakstīt “Codex Sinaiticus” tekstu un to ievietot internetā ir neparast notikums, ņemot vērā šī manuskripra retumu un svarīgumu. Pēdējo divdesmit gadu laikā oriģinālo tekstu varēja apskatīt vienīgi četri pētnieki. Šajā Bībelē atrodas Vecās derības grāmatas – Septuagintas veidā, un pilns Jaunās derības teksts. “Codex Sinaiticus” tika sarakstīts sv. Katrīnas klosterī, netālu no Sinaja kalna, Ēģiptē, un atradās tur līdz XIX gadsimta vidum, kad tā daļu paņēma uz Vāciju un Krieviju pētnieks Konstantins fon Tišendorfs (Constantin von Tischendorf). Mūki no šī klostera gan saka, ka “Codex” tika nozagts.

Pašlaik “Codex Sinaiticus” ir sadalīts četrās daļās. Lielākā daļa, 347 no visām 400 lappusēm, atrodas Britu bibliotēkā. Citas daļas atrodas Laipcīgas universitātes bibliotēka, Vācijā, Nacionālā bibliotēkā Sankt Peterburgā, Krievijā un pati sv. Katrīnas klosterī, Ēģiptē. Visas četras iestādes sadarbojas, lai ierakstītu visu tekstu. Tam ir izmantota īpaša tehnoloģija, kas ļauj izlasīt tekstus, kas nav lasāmi laika noiešanas dēļ. Pēc Makendrika domām, būs vajadzīgi četri gadi, lai viss teksts būtu pieejams internetā. Britu bibliotēka plāno sagatavot speciālu interneta lapu, kur varēs iepazīties ar gatavu “Codex Sinaiticus” tādu, kāds tas ir oriģinālā, kā arī ar dažādām tā interpretācijām, pēc lasītāju vajadzībām.


Skatīt arī