Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Liepājas sv. Jāzepa draudzē dibina zvanu ansambli
09.08.2005 pl. 20:45

Andris Vasiļevskis

Pateicoties mūzikas skolotāja Miervalda Ziemeļa iniciatīvai un Liepājas bīskapa Vilhelma Lapeļa atsaucībai, no šī gada septembra pie Liepājas sv. Jāzepa katoļu draudzes sāks darboties zvanu ansamblis.

Tajā aicināts darboties ikviens, neskatoties uz muzikālajām dotībām un konfesionālās piederības. Zvanu ansamblis būs īpaša iespēja Liepājas Katoļu pamatskolas skolēniem mācīties disciplīnu, iegūt kolektīva izjūtu un vispārēju attīstību, ne tikai mūzikā. Kā saka zvanu ansambļa vadītājs M. Ziemelis: „Mēs nevienam neliksim darīt neko tādu, ko viņš nevar. No savas puses apsolām profesionālu, labestīgu un kristīgu attieksmi. Zaudētājs šeit nevar būt neviens, tikai ieguvējs. Psalmos ir teikts: „Kalpojiet Kungam ar prieku!” – tieši to vēlamies parādīt, ka gribam darboties Kungam par godu.”

Intervija ar zvanu kora maestro Miervaldi Ziemeli.

- Kāpēc tiek dibināts šāds ansamblis?

Tāpēc, ka es atnācu pie mūsu bīskapa Lapeļa kunga un runājām kā būtu, ja katoļu konfesijai būtu savs zvanu koris. Un es jutu viņa acīs un attieksmē ārkārtīgi lielu gribu un vēlmi, lai tāds kolektīvs būtu šeit. Bīskaps tikai ierunājās un es jau redzēju, ka šeit ir īstā vieta, kur var darboties. Mūzikas skolā mēs jau nepretendējām uz kaut ko īpašu, bet šeit pretendējām uz kaut ko īpašu. Un tā kā šeit ir kristīgā pamatskola, tad šāda zvanu lieta, te būtu īstā vieta, kur jauniešus audzināt derīgam, ļoti labam darbam, jo psalmos ir teikts: „Kalpojiet tam Kungam ar prieku!”. Un tieši tādus, kas neiet mūzikas skolā izaudzināt un viņi būs zvanu fani, kā mūsdienās ir pieņemts teikt. Vispirms mums ir jāparāda, ka mēs gribam, varam un darbojamies Kungam par godu.

- Kad tiek dibināts zvanu ansamblis?

Principā tas ir paredzēts ar rudeni, kad sāksies jauns mācību gads un tad mēs nāksim kopā!

- Ko tas dos jauniešiem pašiem, kuri piedalīsies šajā zvanu ansamblī?

Es domāju, ka viņiem vispirms tas dos disciplīnu, tas dos vispārēju attīstību, ne tikai mūzikā. Un, protams, arī muzikālu attīstību, kolektīva izjūtu un to visu jau nevar pateikt, ko tas dos. Esmu pārliecināts, ka tie cilvēki, kas spēlēs zvanus, ka viņi spēlēs ne tikai zvanus savā dzīvē, bet arī laicīgo cilvēku sabiedrībā viņi spēlēs ārkārtīgi svarīgu lomu, jo viņi būs pieraduši pie disciplīnas, precizitātes, visu kopā aptvert un saprast, un to cik svarīgs viņš ir. Izjutīs savu vērtību! Un ja viņi būs ticīgi cilvēki, kas mums kristiešiem ir ārkārtīgi svarīgi. Viņi būs vispārēji attīstīti, gudri, viņiem būs reakcija, būs muzikāli, disciplinēti nu tur ir grūti visu pateikt! Tur var ielikt daudzpunktu par to, kas viņi būs…

- Un, ko jūs ieteiktu tiem, kas šaubās vai atbildīs vajadzīgajiem kritērijiem?

Es iesaku nešaubīties! Mēs nevienam neliksim darīt ko tādu, ko viņš nevar un otrs, ka mums būs profesionāla, labestīga un kristīga attieksme. Nu tur zaudētājs nevar būt neviens, tikai ieguvējs. Nevajag baidīties, ja nevar noturēt melodiju, kā tautā saka lācis uzkāpis uz ausi, tas te nav svarīgi, jo mēs mācīsimies arī dziedāt, bet pamats būs, ka viņam būs muzikālās un fiziskās sajūtas.

- Vai konfesionālā piederība arī ir svarīga?

Es domāju, ka ne. Jo visi mēs piederam Dievam un pats svarīgākais ir kalpot tam Kungam ar prieku!

- Un, kur zvanu ansamblis domās uzstāties?

Vispirms, ja mēs to izdarīsim labā kvalitātē, tad jau mums būs ko spēlēt kā jebkurā profesijā - labam sportistam ir iespēja piedalīties mačos, labam dziedātājam ir kur dziedāt, labam namdarim netrūkst darba un tā tālāk, u.t.t. Tas viss ir saistīts. Ja mēs labi kaut ko darīsim, mēs patiksim, tad Dievs dos mums iespēju, jo neviens darbs tā Kunga druvā nav veltīgs.

Nu pirmām kārtām mums ir paredzēts uzstāties mūsu pašu baznīcā - Liepājas svētā Jāzepa katedrālē, pirmais koncerts ir paredzēts kopā ar lielajiem spēlēt Ziemsvētkos, bet tajā pašā laikā arī skolās un dievkalpojumos, kuros bīskaps ieteiks spēlēt . Kur mūs aicinās mēs būsim priecīgi atsaukties, jo vairāk mūs aicinās, jo mums būs lielāka atbildības sajūta un darba prieks.

Ar maestro sarunājās
Liepājas diecēzes seminārists Andris Vasiļevskis

  • Skolēnus, kuri vēlas darboties
    M.Ziemeļa vadītajā ZVANU KORĪ,
    aicinām pieteikties Liepājas Katoļu pamatskolā,
    Peldu ielā 17, vai pa tālr. 3427160, 9645936.
    Muzikālas priekšzināšanas nav nepieciešamas.