Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Itālijā: Masoni “atvērti” uz Baznīcu
12.08.2005 pl. 15:50

KAI

Itālijas regulārās lielās ložas lielmeistars – Fabjo Venci (Fabio Venzi) preses konferences laikā teica, ka viņa organizācija atveras uz katoļu Baznīcu.

Viņš piebilda, ka nominēja vienu katoļu priesteri par Ložas lielo oficiāli, tas ir savā veidā kapelānu, tomēr neizpauda viņa uzvārdu.

Attiecības starp Ložu un vispār visu masonēriju, tā tradicionālajā formā, un Baznīcu, bija minētas konferences nobeiguma galvenais punkts. “Ja izpētīsim dokumentus, kādi mums ir un paskatīsimies uz strīdiem starp Baznīcu un mums, tad nonāksim pie secinājuma, ka īstenībā mums ir darīšanas ar sava veida kļūdu komēdiju” – teica lielmeistars.

Fabjo Venci pievērsa uzmanību tam, ka Apustuliskā Krēsla dokumenti pie masonērijas vērtēšanas par izejas punktu ņem vērā tās masonērijas realitātes, kuras paši masoni pašlaik uztver, ka “neregularitātes” un ar to par tādām, kas nav reprezentatīvas “patiesai masonu tradīcijai”. “Rituāli, par kuriem tiek runāts un kas tiek uzskatīti par būtiskiem brīvmūrnieku idejai, nav publiski labi zināmi, bet tas nešķiet svarīgākā lieta, jo mēs zinām, ka rituāli var mainīties atkarībā no ložas” – pasvītroja Venci.

Tad tika arī pieminēta grāmata par farmazoniju, ko uzrakstīja Zbigņevs Suheckis no Pāvesta Laterāna universitātes. Grāmatas pirmajā nodaļā ir teikts, ka iepriekšējā gadsimtā Francijas un Itālijas Lielās austrumu ložas piederēja pie tām ložām pasaulē, kas visvairāk cīnījās ar Baznīcu. “Mums ir cerība, ka nākotnē, šīs ložas, kas vēsturiski pārstāv anglo-sakšu masonu tradīciju, netiks uztvertas, kā reprezentatīvas visām ložām” – teica Venci.

Atsaucoties uz agrākiem aizliegumiem un naida izpausmēm no abām pusēm, lielmeistars nosprieda, ka tajos nebija ne gudrības ne savstarpējas izpratnes. Viņš atgādināja, ka 2335 kanons no Baznīcas Kanonisko tiesību kodeksa no 1917. gada paredzēja sodus katoļiem, kas piederēja pie organizācijām, kas patiesi bija Baznīcas ienaidnieki. Tomēr, viņš pasvītroja, ka viņa organizācija vienmēr ar lielu cieņu attiecas uz Apustulisko Krēslu, bet pagātnē viena no ložām saņēma ari Pija II – Enea Silvio Piccolimini vārdu. “Šis ir vienīgais šāds notikums brīvmurniecībā” – piebilda Venci.

Konferences nobeigumā, viņš paziņoja, ka nominēja par lielo oficiāli “kādu, kurš, iespējams, ieies nevien itāļu, bet arī pasaules masonērijas vēsturē – nedomāju, ka es kļūdītos savā vērtējumā”. Tas (lielais oficiāls) ir katoļu Baznīcas priesteris – piebilda lielmeistars, divreiz atkārtojot šo informāciju.

Pēc Venci domām, šis ir “atvēršanas žests”, jo līdz šim “neviena loža nedarīja līdzīgu žestu attiecība uz katoļu Baznīcu”. Venci teica, ka citas ložas, “neregularas” – kā pats to apzīmēja – ar savu antiklerikalizmu “izraisīja daudzus zaudējumus masonērijas attēlā pasaulē”. “Mēs izdarījām savu darbu un ceram, ka Baznīca būs pacietīga un vēlēsies saskatīt masonērijas pasaules īpatnības un atšķirības” – piebilda Itālijas regulāras ložas lielmeistars.

***

Aicinām padalīties ar iespaidiem par šo ziņu Foruma