Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Ilūkste: Jauni baznīcas zvani un prelāta tituls
30.08.2005 pl. 12:56

Andris Vasiļevskis

Svētdien, 28. augustā Ilūkstes iedzīvotājiem un īpaši Ilūkstes Vissv. J. Marijas katoļu draudzei, bija liels notikums. Tika iesvētīti trīs jaunie zvani, kuru kopējais svars ir 1000 kg.

Uz šo notikumu bija sabraukuši ļaudis pat no attālākajām Zemgales robežām. Sv. Misi celebrēja apustuliskais nuncijs (sūtnis) Baltijas valstīs Pēteris Stefans Curbrigens (Peter Stephan Zurbriggen) , kurš iesvētīja lielāko no zvaniem, koncelebrēja Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis un Jelgavas un Zemgales bīskaps Antons Justs, kuri iesvētīja abus mazākos no trim zvaniem.

Līdzko zvani tika iesvētīti, tā abus mazākos iezvanīja turpat baznīcā uz speciāliem statīviem, bet lielākajam vēl ir jāgaida līdz nākamajai svētdienai, kad tas kopā ar abiem mazākajiem brāļiem baznīcas tornī, ar savām dzidrajām skaņām paudīs Dievam atdodamo godu un aicinās ticīgos uz dievkalpojumu. Abi mazākie zvani izpildīja šīs dienas uzdevumu godam, tā, ka cilvēkiem dzirdot to skaņu, acīs sariesās prieka asaras.

Homīliju nuncijs iesāka ar apsveikuma vārdiem, draudzei, par jaunajiem zvaniem, apsveica ģenerālvikāru monsinjoru Jāni Krapānu un klātesošos jaunos monsinjorus Arnoldu Oļehno un Jāni Zviedrānu, kā arī laicīgās un kultūras varas pārstāvjus, brāļus priesterībā un semināristus. Sūtnis pauda lielu prieku par zvaniem, kuru skaņas izsaka visas Dieva tautas jūtas un lūgšanas, kad tā gavilē un lūdz, pateicas un pulcējas kopā Dieva namā un  izpauž vienības noslēpumu Jēzū Kristū. Turklāt ir vēl viens motīvs kāpēc Ilūkstes draudzei priecāties, jo viņu mīļotais draudzes prāvests saņem pagodinājumu no paša Svētā Tēva, kas iecēlis viņu goda prelātu saimē, un apustuliskajam nuncijam ir gods pasniegt monsinjoram šo goda diplomu.

Un vēl kāda prieka vēsts - nuncijs sveic draudzi Svētā Tēva pāvesta Benedikta XVI vārdā, kuru viņš šeit Latvijā reprezentē un nes apustulisko svētību. Plašāk ļaudīm nuncijs izklāstīja Svētā Tēva nozīmi mūsu kristiešu dzīvē, kā arī to, ka šis Sēlijas novads jau senatnē esot bijis saistīts ar bīskapa sēdekli, kas liek būt pateicīgiem Dieva providencei, liekot saglabāt dziļu ticību Viņam.

Pēc homīlijas arhibīskaps Curbrigens monsinjoram Jānim Krapānam pasniedza mūžībā aizgājušā pāvesta Jāņa Pāvesta II, izsniegto neilgi pirms savas nāves, Goda Prelāta pergamentu.

Tūlīt pēc aplausu izskanēšanas pārdesmit jauni cilvēki saņēma Iestiprināšanas sakramentu, kas ar Svētā Gara svaidījumu pievienojās Ilūkstes draudzei kā pilntiesīgi kristieši, kā Kristus labā smarža.

Pēc Svētās Mises un Euharistiskās procesijas izskanēja neskaitāmi apsveikumu vārdi, kas bija veltīti gaviļniekam, prelātam Jānim Krapānam, kā arī klātesošajiem bīskapiem.

Lai Dievs dod, ka mēs redzot tik labu piemēru arī paši sekotu Kristus kalpošanas ceļā.

Andris Vasiļevskis no Ilūkstes speciāli Katedrāle.LV