Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Jauni strādnieki Kunga druvā
20.09.2005 pl. 20:21

Andris Vasiļevskis

Svētdien, 18. septembrī Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē ticīgo tautu pulcināja Baznīcai liels notikums - trīs jaunu priesteru un divu diakonu ordinācija.

Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps V.E. Jānis Bulis ordinēja par diakoniem dvīņu brāļus Haraldu un Rinaldu Brokus, par priesteriem: Staņislavu Prikuli no Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīcas, Oļģertu Misjūnu no Kombuļu draudzes un Rolandu Obricki no Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles, kurš studējis Veneskā, Francijā.

Sv. Misi, kuras laikā tika ordinēti jaunie garīdznieki bīskaps Jānis Bulis iesāka ar vārdiem: „Katrs cilvēks reiz ir saticies ar Jēzu trokšņainās ielās vai klusā lauku nostūrī. Kristus mūs uzrunā dienu un nakti, kādu gaida, kādu uzlūko, veido dialogu, iesāk draudzību un līdzdarbojas pestīšanas darbā, bet cilvēks ne vienmēr grib atpazīt Kristu un sekot Viņam. Taču Kristus vienmēr aicina, jo tikai caur cilvēkiem Viņš var pateikt, ka šīs pasaules godība paiet un, ka mūsu mērķis ir dzīvot vienotībā ar Dievu. Katrs var izvēlēties un sekot Kungam Kristum kā to darīja Galilejas zvejnieki. Kā šie jaunekļi, kas tika aicināti, lai studētu un vēlāk saņemtu diakona un priesterības svētības.” Homīlijas gaitā izkristalizējās galvenā doma, ka svarīgākais cilvēkam ir Dieva svētība un Dieva mīlestība, kuru jauniesvētītie priesteri un diakoni, kurus šajā dienā iesvētīja, dosies sludināt tajā vietā un draudzē, kur viņus aicinās bīskaps.

Pēc sprediķa bīskaps ordinēja kā pirmos abus diakonus, nākamie bija jaunie priesteri, kuri bīskapam publiski apsolīja paklausību visu klātesošo priekšā. Paklausības solījums, kuru viņi ordinācijas brīdī dod bīskapam un bīskapa miera skūpsts ordinācijas liturģijas beigās nozīmē to, ka bīskaps viņus uzskata par saviem līdzstrādniekiem, dēliem, brāļiem un draugiem, un ka viņš savukārt no tiem gaida mīlestību un paklausību. Garīdznieku vienība liturģijā izpaudās tradīcijā, saskaņā ar kuru arī klātesošie priesteri, ordinācijas ritā, pēc bīskapa uzlika rokas jauniesvētītajiem priesteriem.

Pēc Euharistijas svinībām bīskaps pateicās garīgā semināra vadībai, tiem kas bija rūpējušies par šīs dienas gaviļnieku garīgo formāciju, pateicās vecākiem, kas mācīja mīlēt Dievu un cilvēkus.

Savukārt jaunajiem diakoniem un priesteriem bīskaps novēlēja sargāt Dieva likumus, kā teikts psalmā. Tad viņi būs uzticīgi Baznīcai un Dievam sludinot sabiedrībā Dieva vārdu, dalot Svētos sakramentus un uzturot sabiedrībā ticību, kura jau ir kristīga vairāk kā 800 gadus, kopš kristianizācijas pirmā brīža, bet šajā laukā ir vajadzīgi vēl daudz priesteru.

Pēc noslēguma svētības sekoja apsveikumi, kur sarūpējuši dāvanas bija pat Amerikas Latviešu katoļu apvienība, kuru pārstāvēja Stefanija Latkovska, kas katram jaunajam priesterim pasniedza biķeri un praktisku slimnieku apmeklēšanas komplektu.

Lai Dievmāte - Māras zemes karaliene sargā un vada arī tālāk priesterības gaitās jaunos garīdzniekus.

Andris Vasiļevskis
Rīgas Teoloģijas Institūts