Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Jezuītu tēvi turpinās vadīt Vatikāna radio
07.11.2005 pl. 11:45

Silvija Krivteža

Benedikts XVI nominēja jezuītu tēvu Federiko Lombardi par Vatikāna Radio ģenerāldirektoru un jezuītu tēvu Andžeju Koprovski par Vatikāna Radio programmu direktoru.

Lūdzām tēvu Andžeju Koprovski komentēt savu nomināciju:

Tēvs Koprovskis SJ: Pirms gada es ierados Vatikāna Radio, lai iepazītu šīs daudzveidīgās institūcijas darbības mehānismus. Radio, kas translē vairāk nekā 40 valodās, galvenais uzdevums ir ‘būt par tiltu’ starp Svēto tēvu, Apustulisko krēslu un vietējām Baznīcām visos kontinentos. Radio ir sava identitāte un programmu specifika.

Šo amatu pieņemu ārkārtīgi straujas jauno tehnoloģiju attīstības brīdī. Tas Vatikāna Radio pamazām pārveido par Apustuliskā krēsla multimediālo centru. Jāpiemin interneta portāli vairākās valodās, tostarp, arī ķīniešu, indiešu, arābu... Pirms vairākiem gadu desmitiem Vatikāna Radio bija viens no Eiropas Radiofonijas savienības līdzautoriem. Jau divus gadus esam DRM – Digital Radio Mondiale, digitālās tehnoloģijas attīstības darba grupas locekļi. Bez šaubām, tā pēc dažiem gadiem iegūs pasaules medijus. Līdz ar to tiks paaugstināta Vatikāna Radio uztveršanas kvalitāte īsviļņu un vidējo viļņu diapozonā.

Tie ir tikai daži organizatoriskie un tehnoloģiskie punkti. Vissvarīgākais tomēr ir Radio raidījumu saturs un valoda. Pirms 15 gadiem Vatikāna Radio piederēja, tā sauktie, „personīgie klausītaji”. Tagad tas ir „programmu producents” citām radiostacijām. „Pāvesta radio”, kuram ir sava identitāte un specifika, retranslē publiskās un privatās radiostacijas visā pasaulē. Tuvākajās dienās pie mums ieradīsies privātā radio īpašnieks no Kirgīzijas, lai lūgtu iespēju retranslēt mūsu raidījumus. Vatikāna Radio programmas tiek retranslētas vairāk nekā 1000 radiostacijās visā pasaulē. Tikai Brazīlijā vien vairāk nekā 200 radiostacijās. Latvijā Vatikāna Radio raidījumus retraslē Latvijas Kristīgais Radio.

Vatikāna Radio finansē Apustuliskais krēsls. Mēs esam nerentabla institūcija. Tas, protams, rada lielas un nopietnas problēmas. Taču ir arī viens liels pluss – tajā strādā daudzi žurnālisti, tehniķi un informātiķi ar aicinājumu. Viņi savu darbu veic ar entuziasmu un misijas apziņu. Pie mums nenāk tie, kuri grib tikai ‘piepelnīties’. Ikviens darbinieks ir atbildīgs par darba rezultātu un atmosfēru darba kolektīvā.

No Vatikāna Radio dibināšanas sākuma pāvests tā vadību uzticēja jezuītiem. No 1931. gada Radio strādā vairāki jezuīti. Šobrīd esam divdesmit. Radio darbinieku sastavā, galvenokārt, ir laji. Daudzi no viņiem ir dažādu ekleziālo kustību locekļi. Tāpat ir arī vairākas garīgās māsas un priesteri. Uzskatu, ka tas viss ir personīgās un garīgās bagātības, ekleziālās un kultūras apziņas avots. Vatikāna Radio ir institūcija, kuru vadīt nav viegli, taču tās bagātība ir cilvēki ar stingru pārliecību.

RadioVaticana.org