Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

ANO prēmija Path to Peace Maltas bruņinieku ordeņa lielmestram Endrjū Bertī
08.11.2005 pl. 11:20

Inese Steinerte

Šī gada 9. novembrī tiks pasniegta ANO fonda Path to Peace – „Ceļš uz mieru” 2005. gada prēmija. To izpelnījies Maltas bruņinieku ordeņa lielmestrs Endrjū Bertī.

Endrjū Bertī ir dzimis un izglītojies Londonā. No 1948. līdz 1950. gadam viņš dienēja Skotu gvardē, iegūstot oficiera pakāpi. Pēc neilgas pieredzes komercdarbībā, viņš 23 gadus pasniedza mūsdienu valodas Vorsas benediktiešu augstskolā Saseksas grāfistē.

Maltas bruņinieku ordenī Endrjū Bertī iestājās 1956. gadā. 1988. gadā viņš tika ievēlēts par septiņdesmit astoto šī ordeņa lielmestru. Maltas bruņinieku ordeņa pilnais nosaukums ir Rodes un Maltas svētā Jāņa no Jeruzalemes suverēnais militārais hospitāļordenis. Tas ir laju reliģiskais ordenis Katoļu baznīcā, ko 1133. gadā formāli atzina pāvests. Vecuma ziņā tas ir ceturtais vecākais ordenis Baznīcā.

Maltas bruņinieku ordeņa moto ir Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum,tas nozīmē, aizstāvēt ticību un kalpot nabadzīgajiem. Laika gaitā ordenis pieņēma militāru funkciju, kļūstot par vienu no visattīstītākajiem kājnieku un jūras spēkiem pasaulē. Tad, kad vajadzība pēc militārā spēka mazinājās, ordenis savu uzmanību sāka veltīt galvenokārt kalpošanai nabadzīgajiem un slimajiem dažādās pasaules valstīs. Šobrīd pasaulē ir vairāk nekā 10 000 ordeņa kavalieru un dāmu, kas veic dažādus karitatīvos darbus.

Ordeņa lielmestrs Endrjū Bertī pārrauga sev uzticētās struktūras starptautiskās karitatīvās iniciatīvas. Maltas bruņinieku ordenim šobrīd ir arī novērotāja statuss Apvienoto Nāciju organizācijā.

RadioVaticana.org