Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Ziemassvētku simbols – gaisma
22.12.2005 pl. 00:35

Silvija Krivteža

„Pēc dažām dienām svinēsim Kristus dzimšanas svētkus. Daloties ar balto oblāti, savās ģimenēs jūs viens otram vēlēsiet mieru un mīlestību. Lai jūsu sirdis kļūst par Jēzum patīkamu vietu. Vēlu visiem priecīgus un skaistus svētkus”, - uzrunājot poļu svētceļniekus, teica Benedikts XVI.


Pāvesta sagatavotā katehēze bija veltīta Ziemassvētku gaismai. Adventa laikā mēs lūdzām: „Marana tha! Nāc, Kungs Jēzu!” Sirds nodreb priekā par Pestītāja atnākšanu. Ziemassvētku lielo noslēpumu labāk izprast mums palīdz daudzi simboli un zīmes. Starp tiem ir gaisma. Kristus dzimšanas svētkus svinam gada vistumšakajā laikā. Bieži sūdzamies par saules gaismas trūkumu. ‘Tauta, kas staigāja tumsā, ieraudzīja lielu gaismu’ – lasām pravieša Isaja grāmatā. Šīs realitātes – gaismas – simbols skar ikviena cilvēka sirdi. Labais uzvar ļauno, mīlestība uzvar naidu, dzīvība uzvar nāvi. Ziemassvētkos pārdomājam par dievišķo gaismu, kas vēstī par Dieva mīlestības uzvaru pār grēku un nāvi.

Praviešu sludinātais un tautas gaidītais Pestītājs ir spožā Zvaigzne, kas apgaismo mūsu ceļu. Cauri pasaules tumsai un bailēm tā vada mūs uz Dieva apsolīto un Jēzus Kristus īstenoto pestīšanu – teica pāvests.

"Gatavosimies Kristus dzimšanas svētkus svinēt ar prieku. Nesīsim šo prieku savās ģimenēs, draudzēs un darba vietās. Šodien, kad modernā kultūra un patēriņa sabiedrība cenšas mazināt Ziemassvētku kristīgo simbolu nozīmi, kristieši aicināti no jauna atklāt svētku garīgo dziļumu, kas ir ticības mantojuma sastāvdaļa, un nodot to tālāk jaunajai paaudzei".

Raugoties uz spoži apgaismoto ielu, laukumu un veikalu skatlogu dekoratīvajiem rotājumiem, nedrīkstam aizmirst, ka ir vēl kāda cita gaisma, kuru nevar redzēt ar acīm, kā tikai ar sirdi – atgādināja Benedikts XVI. Kad egles zaros aizdegsim svecītes un apbrīnosim silītē dusošo Jēzus Bērnu, lai mūsu sirds atveras patiesai gaismai, ko Dievs dāvā visiem labas gribas cilvēkiem. Dievs ir ar mums, dzimis Betlēmē no Jaunavas Marijas, ir mūsu dzīves Zvaigzne!

Apceri par Ziemassvētku gaismu Svētais tēvs atkārtoja franču, angļu, vācu, spāņu un portugāļu valodās. Tikšanās noslēgumā viņš uzrunāja jauniešus, slimniekus un jaunlaulāto pārus.

RadioVaticana.org