Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Liepājas bīskapa emeritus Ārvalda Andreja Brumaņa vēlējums Ziemassvētkos
23.12.2005 pl. 15:02

”Daudzkārt un dažādos veidos Dievs caur praviešiem runājis.. beidzot šinīs dienās Viņš mums runājis caur Savu Dēlu” (Ebr 1,1-2). Kā Dievs Betlēmē pieņēma cilvēcību, tā cilvēkam jāpieņem dievība.

Pirmajos Ziemsvētkos Betlēmē piedzima Jēzus Kristus, Dieva Dēls, kristībā cilvēks dzimst kā Dieva bērns. Tas cilvēkam ir izcils ieguvums. Ja grēkojot bija aizvērušās durvis ar nāvi, tad ar kristību cilvēkam atveras durvis dzīvībai. Laikā, kad pasaulē valdīja varmācība, baudkāre un netaisnība, caur bezvainīgu Jaunavu, Svētā Gara ieņemts, dzima Pestītājs. Tik liela ir Dieva varenība un labestība. Dievs pieņēma grēcīgos cilvēkus kā savus bērnus. Vai gan var iedomāties lielāku tuvību Dievam? Dieva gudrība parādās cilvēkā. Kas noliedz Dievu, tas noliedz arī atpestīto cilvēku, un kas nonievā cilvēku – nonievā Dievu. Dieva godība un cilvēka godība sastopas brīnišķīgajā Kristus iemiesošanās noslēpumā. Pirmo gadsimtu svētais Irenejs trāpīgi atzīst, ka cilvēka godība pastāv Dieva skatīšanā.

Laikā, kad dienas ir visīsākās un tumšākās, Baznīca atzīmē Tā dzimšanu, kas ir gaisma un spīd tumsībā. Kristīgie Ziemsvētki nozīmē vairāk nekā pavasara cerību, tie izsaka mūsu garīgo dzimšanu, kas īstenojas ik dienas.

Ziemsvētkos varam pārdomāt sv. Jāņa evaņģēlija sākuma daļu, kur teikts, ka iesākumā bija Vārds, kas kļuva Miesa. Dieva Vārds ir iedarbīgs un īsteno to, ko tas nozīmē, Tam ir radītāja spēks. Dieva Vārds ir klātbūtne un mīlestības apliecinājums. Iemiesojies Dieva Vārds mums atklāj Dieva mīlestību, to, par ko esam aicināti kļūt.

Jēzus ir Dieva Tēva godības atspīdums un Viņa būtības attēls. Dieva Dēls ir kļuvis cilvēcisks, lai cilvēki kļūtu dievišķi. Lai atzīstam savu cieņu. Nesūdzēsimies, ka Dievs klusē un nav redzams. Nemeklēsim Dievu kaut kur tālumā. Svētīsim Ziemsvētkus, kur Dievs ir klāt, starp mums. Dievs atdzimst cilvēkā tāpēc, ka Viņš mīl. Priecāsimies, ka kopā ar Kristu esam gaisma tumsībā un varam būt par Dieva bērniem. Pestītājs mums ir dzimis, lai dzīvība mūsos būtu pārpilnībā. Viņš ir nācis atpestīt un iepriecināt. Dzimstot Betlēmē, Jēzus kļuva nabadzīgs, lai mēs kļūtu bagāti un varētu dalīties Viņa dievībā.

No sirds novēlu visiem priecīgus Kristus Dzimšanas svētkus!

Bīskaps Ā. A. Brumanis
Informatīvais izdevums "Nāc", Nr.29