Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Svētrunas

Lielā Piektdiena
13.04.2006 pl. 13:17

Priesteris Jaceks Salijs OP

Lielās Piektdienas Sv. Mises lasījumi.
Ja mums nāktos kļūt par kāda piesišanas krustā aculiecinieku, tad mūs droši vien vēl daudzas naktis pēc kārtas mocītu murgi, bet šāda pārdzīvojuma šoks atstātu neizdzēšamas pēdas mūsos. Kungs Jēzus labprātīgi uzņēmās izciest šo briesmīgo sodu. Un to darīt Viņš varēja tikai visnopietnāko iemeslu dēļ. Padomāsim, kādi bija šie iemesli.

Viss šis briesmīgais krustā sišanas notikums koncentrēti, kā zem lupas, atklāj destruktīvo un necilvēcīgo grēka spēku. Jo tie esam mēs paši, kas, atkāpjoties no Dieva, radījām šādu pasauli, kurā burtiski ikviena nelietība ir kļuvusi iespējama. Esam pat spējīgi piesist krustā kādu absolūti nevainīgu un taisnīgu. Vēl ļaunāk – mēs Jēzu Kristu tieši tāpēc piesitām krustā, ka Viņš bija tīras mīlestības pilns un dāvāja patiesību un labo, nemeklējot nekādu labumu Sev. Tāpēc, cikkārt raudzīsimies uz Kristus krustu, lūgsim žēlastību no Dieva un stiprināsim sevī apņemšanos nevairot necilvēcību mūsu pasaulē. Kalvārijā atklājas, cik briesmīga ir mūsu atkāpšanās no Dieva.

Pirmām kārtām Kalvārijā notika kas tāds, kas liek mums nokrist ceļos Kristus priekšā, adorēt un pielūgt To – Viņš caur savām briesmīgajām mokām ar nesaduļķotu un visaptverošu mīlestību devās pie Mūžīgā Tēva un mums, cilvēkiem, kuri taču esam vainīgi pie visa tā, ko Viņš izcieta. Kristus savas ciešanas un nāvi spēja pārveidot upurī par mūsu grēkiem.

Kas ir upuris? Upuris ir mīlestība, kas realizējas arī tad, kad ir grūti, pat ļoti grūti. Un, lūk, Kristus izturēja mīlestībā visbriesmīgākajos apstākļos. Ne tikai saglabāja mīlestību, bet saglabāja to pilnībā. No visdziļākās mūsu necilvēcīgās pasaules bedres pret Mūžīgo Tēvu pacēlās kristāldzidra Cilvēka Dēla mīlestība! Sātans nespēja atrast viņā pilnīgi neko, kas nebūtu mīlestības piepildīts.

Notika vēl kas vairāk – tā mīlestība, ar kuru bija piepildīts nomocītais un krustā piesistais Kristus, bija ne tikai absolūti tīra, bet arī neaptverami liela. Jo Cilvēks Jēzus Kristus patiešām ir Dieva Dēls. Tāpēc esam atpirkti! Tagad katrs, kas vēlēsies iet savu dzīves ceļu vienībā ar Kristu, var iet savu dzīves ceļu, mīlot Dievu un cilvēkus. Mūsu pasaule – visur, kur ieaicinām Kristu – atkal kļūst par vietu, kurā valda mīlestība un kurā nobriestam mūžīgajai dzīvei.

pr. Jaceks Salijs OP