Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Attiecības starp Svētajiem Rakstiem un morāli
29.04.2006 pl. 11:31

Vatikānā Benedikts XVI tikās ar Pontifikālās Bībeles komisijas locekļiem. Viņš pauda prieku par iespēju tikties ar saviem kolēģiem, jo, kā zināms, vairākus gadus kardināls Jozefs Ratcingers vadīja minēto komisiju.

Pāvests pauda pateicību par viņu darbu Baznīcas un sabiedrības labā.

Atkal esat sapulcējušies, lai kopīgi padziļinātu ļoti svarīgu argumentu: attiecības starp Bībeli un morāli. Tas attiecas ne tikai uz ticīgajiem, bet uz visiem cilvēkiem – teica pāvests. Cilvēka karstākā vēlēšanās ir būt laimīgam savā dzīvē. Diemžēl, šodien daudzi uzskata, ka to var īstenot paši, bez Dieva, atmetot Viņa likumus. Daži pauž pārliecību par saprāta un brīvības pilnīgu pārsvaru pār morālajām normām. Viņuprāt, morālās normas aizvieto ‘cilvēcisko’ ētiku. Šādas ‘laicīgās morāles’ piekritēji uzskata, ka cilvēks, būdams racionāla būtne, ne tikai var, bet arī vajag brīvi noteikt savu uzvedību.

Brīvība ir spēja, kas sakņojas cilvēka prātā un gribā. Saskaņā ar katoliskās Baznīcas katehismu, brīvība cilvēkā ir spēks, kuru lietojot, viņš pieaug un sasniedz briedumu patiesībā un labestībā - skaidroja Benedikts XVI. Uzsvēra, ka brīvība dara cilvēku atbildīgu par savu rīcību atbilstoši tam, par cik šī rīcība ir brīvprātīga. Dievs cilvēkam piešķīra spēju valdīt pār savu rīcību un vadīt sevi, lai sasniegtu patieso un labo. Dievišķais un dabiskais likums, kas ir ierakstīts katra cilvēka sirdī, rāda ceļu, pa kuru mums ir jāiet, regulē morālisko dzīvi, izsaka personas cieņu un nosaka tās pamattiesības un pienākumus. Dabiskā likuma galvenie norādījumi ir izteikti desmit baušļos.


Foto: Ricardo