Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Arhibīskaps Komastri: atklāt mariānisko lūgšanu!
06.05.2006 pl. 13:32

Ir sācies maija mēnesis. Katoļticīgajiem maijs, pirmkārt, asociējas ar Mariju. Tas ir mēnesis, kas veltīts Dievmātei, laiks lielākai vienotībai ar Māti, kas cilvēkus tuvina ar savu Dēlu Jēzu.

Lūk, ko par Marijas godināšanu maija mēnesī stāsta pāvesta vikārs Vatikāna valsts pārvaldē, arhibīskaps Andželo Komastri:
 
„Maija mēnesis ir spontāni veltīts Dievmātei, jo tas ir skaistuma pilns mēnesis, mēnesis, kurā visvairāk jūtam dzīvības uzplaukšanu un neviena radība nav skaistāka par Mariju, neviena radība nav apdziedājusi dzīvību tā kā Marija. Tāpēc maijs ir mariāniskais mēnesis.
 
Kādi ir būtiskākie mariāniskā mēneša elementi? Arhibīskaps Komastri atbildēja:
 
„Domāju, ka visnozīmīgākais maija mēneša elements ir atklāt mariānisko lūgšanu, jo īpaši Rožukroni, mājās. Pirms kāda laika Rožukronis bija neatņema sastāvdaļa kristīgās ģimenes ikdienā. Atceros, ka bērnībā kopā ar visu ģimeni skaitījām Rožukroni dienas noslēgumā. Toreiz nebija televīzijas, bet mēs jutāmies laimīgi ik vakarus, jo bijām Dieva piepildīti, lūdzoties kopā ar Mariju.
 
Arhibīskaps Andželo Komastri, kurš savulaik veica arī Loreto mariāniskās svētnīcas rektora pienākumus, uzsver, ka Rožukroņa skaitīšanai vispirms ir nepieciešama lūgšanas atmosfēra. Viņš piebilst: „Ja mājās valda ticības gaisotne, tad apstākļus Rožukroņa lūgšanai nebūs rast grūti. Vispirms ir jāsanāk visiem kopā, lai izjustu savstarpēju vienotību, priecājoties par to, ka visa ģimene – tēvs, māte, bērni ir kopā. Laimīgi var justies tie, kuriem ģimenē ir arī vecvecāki. Lūdzoties Rožukroni kopā, katrs jūtas kā daļiņa no lielās Dieva saimes, izjūt to, ka visi ir kā viens, jūt Jēzus noslēpumu savā vidū, jo viņi taču ir vienoti Jēzus vārdā.”
 
Monsinjors Komastri nesen ir uzrakstījis grāmatu, kas saucas „Dievmāte nav opcionāla izvēle”. Viņš saka, ka ar šo vienkāršo un viegli lasāmo grāmatu vēlas atgādināt, ka Dievmātes godināšana nav Baznīcas izdomājums. Viņš paskaidro: „Dievmātes godināšana sākas līdz ar pestīšanas vēsturi, līdz ar Dieva izvēli. Evaņģēlists Lūka, iepazīstinot ar Pasludināšanu, lieto izšķirošas nozīmes pilnus vārdus: „Dievs sūtīja eņģeli Gabrielu uz Galilejas pilsētu, kas saucas Nācarete, pie Jaunavas, kam vārds bija Marija”. Šis ir izšķirošs brīdis: Dievs sūtīja eņģeli. Dievs ir tas, kurš izraudzījās Mariju. Dievs klauvēja pie Marijas sirds durvīm un viņas sirds durvis bija plaši atvērtas Dievam. Tai brīdī Marija kļuva vislielākā pestīšanas līdzstrādniece. Marija neapšaubāmi ir līdzās Jēzum. Tie, kas vēlas šķirt Dēlu no Mātes vai Māti no Dēla, rīkojas pretrunā ar Dieva izvēli.”