Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Musulmaņi pieprasa pāvesta atvainošanos
15.09.2006 pl. 20:17

Musulmaņu organizāciju pārstāvji no dažādām valstīm ir vērsušies ar kritiku pret pāvesta vārdiem.

Musulmaņu pārstāvjiem nepatika atsevišķi izteicieni no pāvesta teoloģijas lekcijas, kuru viņš lasīja Rēgensburgas universitātē Bavārijā.

Pāvests vairākkārt uzsverot, ka tas nav viņa viedoklis, citēja XIV gadsimta Bizantijas imperatoru Manuelu II Paleologu, kurš aizstāvējās pret Osmaņu impērijas iebrukumu. Toreiz Bizantijas galvaspilsēta bija Konstantinopole – šodienas Stambula.

„Rādi man arī to, ko Muhameds ir nesis no jauna, un tu atradīsi tikai ļaunas un necilvēcīgas lietas, tai skaitā viņa norādījumu nest ticību ar zobena palīdzību,” – citēja Benedikts XVI Manuela II vārdus. Pie tam pontifiks divas reizes pateica „es citēju”, lai šos vārdus nevarētu piedēvēt viņam personīgi. Pāvests runāja par to, ka: „Vardarbība ir pretrunā ar Dieva dabu un dvēseles dabu. Ticība ir dvēseles, nevis miesas auglis. Tāpēc, ja kāds grib vest kādu citu pie ticības, viņam ir jāprot labi runāt un pareizi domāt. Lai pārliecinātu prātīgu dvēseli, nav vajadzības pacelt nedz roku, nedz kaujas instrumentu, ar kuru iebiedēt cilvēku…”

Atbildot uz pāvesta lekciju Francijas padomes musulmaņu reliģijas jautājumos vadītājs Dalils Bubakers paziņoja: „Mēs ceram, ka Katoļu Baznīca nekavējoties izskaidros savu pozīciju, atzīstot, ka viņa nejauc islāmu... ar islāmismu, kas nav reliģija, bet politiska ideoloģija.”

Turcijas valdības reliģijas lietu komisijas vadītājs Ali Badda Kolu teica, ka pāvesta runa bijusi pretīga, naidīga un balstīta uz aizspriedumiem pilnu viedokli.

Tāpat arī Kuveitas, Ēģiptes, Alžīrijas, Marokas un citu valstu reliģisko un sabiedrisko organizāciju, kā arī valdību pārstāvji pieprasīja atvainošanos un paskaidrojumus no Katoļu Baznīcas vadības.

Kašmiras reģiona Indijas daļā policija apturēja avīzes tirāžas iznākšanu, kas stāstīja par pāvesta uzstāšanos, lai novērstu iespējamās nekārtības.

Vatikāna preses dienesta vadītājs Frederiko Lombardi atbildēja uz šo kritiku, paziņojot, ka Benedikts XVI ciena islāmu, bet nepieņems vardarbību, kas motivēta ar reliģiju. „Ir skaidrs, ka pāvestam nebija nodoms dziļi analizēt džihadu un islāma pasaules skatījumu šajā jautājumā, un vēl jo mazāk viņš gribēja aizskart ticīgo musulmaņu jūtas,” teica Lombardi.

Blagovest - info