Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Jauni risinājumi sv. Dominika baznīcas interjerā
13.10.2006 pl. 12:05

Liepājas sv.Dominika klosterī 8.oktobrī notika draudzes kopsapulce, kuru vadīja šīs draudzes prāvests Pēteris Aglonietis OP, bet par jaunceļamās baznīcas interejeru stāstīja arhitekts A. Kokins.

Vispirms draudzes locekļiem bija iespēja noskatīties nelielu videofilmu par Sv. Dominika jaunceļamās baznīcas iekšējo un ārējo vizuālo izskatu. Prāvests pastāstīja par gaidāmajiem būvniecības darbiem un uzsvēra, ka iespējams jau uz Ziemassvētkiem baznīcas celtniecība būs galā un svētki tiks svinēti baznīcā.

Turpinājumā baznīcas arhitekts Andris Kokins klātesošajiem prezentēja altāra izbūves plānojumu, pastāstot, ka altārim pamatā būs granīta akmens, bet uz tā atradīsies koka virsma. Tas simbolizēs Baznīcas un ticības stabilitāti un nesatricināmību. Tabernākuls atradīsies uz neliela paaugstinājuma pašā altārsienas centrā, bet nedaudz pa kreisi no altāra būs novietota Jaunavas Marijas statuja, kuru atvedīs no Tallinas. Statujā ir atveidots mazais Jēzus, kurš guļ Jaunavas Marijas rokās un tur ābolu, kuru sniedz tālāk. Tas simbolizē to, ka Jēzus uz sevis uzņemas  pirmdzimto grēku. Zīmīgi, ka Marijas sejas vaibsti ir diezgan paskarbi. Tas simbolizē to, ka mēs pieņemam šo garīgo briedumu, kuram Jaunava Marija ir pilnības paraugs.

Arhitekts pastāstīja, ka altārglezna būs visas sienas lielumā, un tā būs digitāli apstrādāta un izlikta uz milzīga auduma. Altārglezna ir kopija vienai no gleznām, kas atrodas Aglonā. Šāda prakse jau sen ir novērojama pasaulē, bet Latvijā šāds darbības veids tiks pielietots pirmo reizi. Glezna būs kā turpinājums vienai, kopīgai telpai, jo gleznā ir simboliski attēlots kādas baznīcas prezbiterijs ar stallēm, tas ir, mūku lūgšanu vietām. Gleznā redzami dominikāņu mūki lūgšanā, kurā piedalās arī dominikāņu svētie un eņgeļi.

Nākošais darba kārtības jautājums skāra draudzes statusu un struktūru. Prāvests draudzes locekļus iepazīstināja ar šo jautājumu sīkāk, pastāstot, kas šajā struktūrā ietilpst, piedāvājot izveidot saimniecisko un pastorālo padomi. Viņš klātesošos iepazīstināja arī ar jauno dievkalpojumu un Sv. Mises kārtību un kancelejas darbības laikiem, kā arī prezentēja visas aktivitātes, kuras notiks draudzē.

Pēdējais no jautājumiem tika izskatīts par kārtību un disciplīnu draudzē. Noslēdzot šo tikšanos, prāvests Pēteris Aglonietis citēja svētā Jāņa 1. vēstuli (4,12) „Ja mēs mīlam cits citu, Dievs paliek mūsos un Viņa mīlestība mūsos ir pilnīga.”

Sanita Zustere /Vatikāna Radio – Liepājā/
Katedrāle.lv